Jövőre 66 milliárdot vonnak ki az egészségügyből

2008.10.21. 13:30
Az elmúlt két évben többletet tartalmazó egészségbiztosítási alapban jövőre ismét hiány keletkezik, az egészségbiztosítás többletét pedig a kormány nem az egészségügyre fordítja, állapítja meg a jövő évi költségvetés átdolgozott változatáról a Health Capital. A tanácsadó cég szerint így jövőre 66 milliárd forintot vonnak ki az egészségügyi ellátásból.

A nemzetközi pénzügyi válság hatására a kormány átdolgozta a jövő évi költségvetés tervezetét, azon belül az egészségügyi fejezetet is. A Health Capital elemző és tanácsadó cég már az első költségvetési törvényjavaslatnál is arra figyelmeztetett, hogy a tervezett járulékcsökkentéssel kieső bevételeket a kormány nem pótolja, így a korábbi ígéretekkel ellentétben az egészségbiztosítás megtakarításairól az egészségügynek le kell mondania.

A költségvetés átdolgozott tervezete nem tartalmaz járulékcsökkentést. "A jelenlegi gazdasági helyzetben teljes mértékben indokolt, hogy a kormány a stabilitás megteremtésére törekszik. Éppen ezért szakmailag érthetetlen, miért olyan költségvetés készült, amely még a korábbi változatnál is nagyobb hiánnyal számol a társadalombiztosításban, azaz éppen az egyik legnagyobb költségvetési alapnál nem képes a korábban már elért stabilitás megtartására. Joggal vethető fel: ha elmarad a járulékcsökkentés, akkor hogyan keletkezethet a visszavont törvényjavaslatban megjelöltnél is nagyobb hiány az egészségbiztosításban az új javaslat szerint?" - teszi fel a kérdést tanácsadó cég.

A járulékcsökkentés elmaradása miatt megjelenő nagyobb bevétel alig érezteti a hatását az egészségügyi kiadásokban. A korábbi tervezettben 1450 milliárd forintos kiadás szerepelt, míg az újban 1475 milliárd forint. Ez mindössze 25 milliárd forintos növekedést jelent, miközben járulékcsökkentés nélkül 60 milliárd forinttal lesz magasabb a jövő évi járulékbevétel.  

A Health Capital szerint jövőre a központi költségvetés - a korábbi gyakorlathoz képest példátlan módon - egyáltalán nem járul hozzá az egészségbiztosítási alap gyermekgondozási díj (gyed) kiadásaihoz. A gyed a családtámogatás egy formája, amely idegen az egészségbiztosítás rendszerétől - ezt elismerve járult hozzá eddig a központi költségvetés az OEP GYED-del kapcsolatos kifizetéseihez. A visszavont költségvetési törvényjavaslatban még szerepelt erre a célra 45 milliárd forint, az új változatban viszont erre egyetlen forintot sem kap az egészségbiztosítási alap. A tervezet alapján ráadásul még a gyed utáni nyugdíjjárulékokat, azaz 21 milliárd forintot is az egészségbiztosítónak kell megfizetnie a nyugdíjbiztosítónak.  

A cég közleménye szerint a biztosítási járulékot azért fizetik a biztosítottak (illetve utánuk a munkaadók vagy az állam), hogy betegség esetén megkapják a szükséges egészségügyi és az indokolt pénzbeli ellátást. Amennyiben a parlament a beterjesztett formában fogadja el a törvényt, akkor az egészségügyi rendszer működtetése érdekében beszedett járulékokból 66 milliárd forintot nem az egészségügyre fordít a költségvetés.