Megalázó helyzetbe hozzák Herényit

2007.06.26. 11:35
A sajtó jelenlétében szemtõl szemben kell bocsánatot kérnie Herényi Károly, MDF-es frakcióvezetõnek egykori párttársaitól a kizárásuk miatt. A megalázó aktusra jogerõs ítélet kötelezi Herényit és az MDF-et, amelynek még 10 millió forintnyi kártérítést is fizetnie kell az öt képviselõ jó hírnevében okozott károkért.

Balsai Istvánnak, Kelemen Andrásnak, Font Sándornak, Szászfalvi Lászlónak és az idõközben elhunyt Horváth Balázs örököseinek elsõ fokon tavaly decemberben ítélt meg összesen 10 millió forintos nem vagyoni kártérítést a Fõvárosi Bíróság. Az ítéletet múlt héten megtartott fellebbezési tárgyalásán a Fõvárosi Ítélõtábla jogerõre emelte.

A lakitelkiek vége

A másodfokú döntés szerint a 2004. szeptemberében kizárt öt képviselõt szabálytalanul távolították el az MDF frakcióból. Az ítélõtábla helybenhagyta a Fõvárosi Bíróság azon döntését, amelyben megállapította, hogy Herényi Károly - az MDF Országos Választmányának utólagos jóváhagyásával - valótlanul jelentette be, hogy az öt nevezett képviselõ frakciótagsága kizárás jogcímén megszűnt.

Az MDF-ben 2004 nyarán egy Dávid Ibolyával szemben álló tábor formálódott, amely a pártalapításhoz visszanyúlva lakitelkinek nevezte magát. A képviselõcsoportban többségbe került lázadók megpróbálták leváltani Herényi Károlyt. Az általuk benyújtott bizalmatlansági indítványról azonban végül nem szavazhattak, mert Herényi minden frakciódöntést mellőzve bejelentette Szili Katalin házelnöknek, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László "kizárás miatt nem tagjai az MDF képviselõcsoportjának". Késõbb, októberben a még mindig többségben lévõ belső ellenzék döntést hozott Herényi leváltásáról, ám az ülésről a frakcióvezető és támogatói kivonultak, majd kimondták, hogy a lemondatás nem hivatalos frakcióülésen történt. A 2002-ben 28 taggal indult képviselõcsoport ezután fogyott a jelenlegi 8 fõre.


Herényi Károly

Nyilvános megkövetés

A mostani jogerős döntés szerint Herényiék 2004 szeptemberében megsértették a képviselõk személyiségi jogait, amiért is fejenként kétmillió forint eszmei kártérítésre, valamint kamat és perköltség megfizetésére is kötelezte az alperes MDF-et a Fõvárosi Ítélõtábla. Kötelezte továbbá arra, hogy saját költségén országos sajtótájékoztatót hívjon össze, ahol ismertetnie kell az MDF-et és Herényi Károlyt elmarasztaló bírósági ítéletet, valamint személyesen kell bocsánatot kérnie ugyanitt az öt kizárt képviselõtõl. Ez a szokatlan nyilvános megkövetés korábban nem volt része az ítéletnek. A bíróság szerint nyilvánvaló hazugság volt Herényi azon állítása, hogy kizárás miatt szűnt meg az öt képviselő frakciótagsága. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy mindez a parlamentben történt.

Az ítélőtábla a kizárt képviselők vagyoni kárának megtérítése tárgyában új eljárásra kötelezte a Fõvárosi Bíróságot, miután hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet. Az ötök ugyanis korábban azt kérték, hogy a kizárásuk miatt elmaradt, fõként bizottsági tagságokból származó jövedelmüket is térítse meg az MDF. A kért vagyoni kártérítés személyenként különböző nagyságú, összességében 2-3 millió között mozog fejenként. A kérés jogosságát első körben elutasította a bíróság.

z MDF felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz és kéri az ítélet végrehajtásának felfüggesztését.