Ágnes
-1 °C
2 °C

Kifoszthatják az MDF pártkasszáját

2005.11.25. 12:10
Egy fillérjük sem marad Dávid Ibolyáéknak, ha az MDF-ből 2004 szeptemberében kizárt öt képviselő anyagi elégtételt kér a párttól. A táblabíróság múlt heti döntése szabad utat adhat Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László számára anyagi követeléseik érvényesítéséhez. Most már csak az a tét, hogy az amúgy is nehéz helyzetben lévő pártnak vagy személyesen Herényi Károlynak mikor kell kifizetnie a 25-30 milliót.

Teljesen kiürülhet az MDF kasszája, ha a 2006-os választások körüli hetekben születik jogerős ítéletet a kizárt honatyák kártérítési ügyében.

Kizárási bumeráng

Az Index információi szerint akár 25-30 millió forint megfizetésére is kötelezheti a bíróság a kisebbik ellenzéki pártot vagy annak frakcióvezetőjét. A táblabíróság ugyanis a napokban hozott ítéletében kimondta, hogy az öt képviselő jogosan lépett fel kártérítési igénnyel a tavaly őszi eltávolítása miatt. Az ítélet szerint Herényi Károly frakcióvezetőnek nyilvánosan kell "elégtételt" adnia azért, mert törvénytelen volt a 2004 szeptember 2-i "egyszemélyi döntése". A bíróság zöld utat adott az anyagi követelések érvényesítésének is, amiért vagy Herényinek, vagy a pártnak kell helytállnia.

Veszteséglista

Anettka kiverte a biztosítékot

Rosszul sült el a jelöltállítással küszködő MDF számára a párt legújabb kampányötlete is. Anettka pártszakértői alkalmazásának híre az Index információi szerint általános felháborodást váltott ki a párt vidéki tagságában, akik szerint nem lehet összeegyeztetni a keresztény-nemzeti szellemiséggel a bulvársajtó egyik sztárjának felvételét.

Továbbra sem vesz részt a pártelnökség munkájában Gémesi György, így egyre valószínűbb, hogy a gödöllői polgármester, aki a lakitelkiek kizárása idején még kitartott Dávid Ibolya mellett, végleg szakít az MDF-fel.

Úgy tudjuk, hogy a képviselők fejenként mintegy 2,5-3 milliós vagyoni kártérítést kérnek. Az összeg nagyságát a kizárásuk miatt elvesztett országgyűlési posztjaik másfél évig elmaradt honoráriumai alapján számolják ki. Mint ismeretes, a kizártak között frakcióvezető helyettes, és több kiemelt bizottsági tag is volt, és mindannyian több parlamenti testületi helyet vesztettek el, amikor át kellett ülniük a függetlenek közé. Az elvesztett megbízatásokért a bruttó 198 ezer forintos képviselői alapbér 100, 80 illetve 40 százaléka járt volna havonta. Az ötök a fizetéskiesés miatt őket ért konkrét kár mellett várhatóan a jó hírnevük megsértése miatt is kérnek nem anyagi jellegű kártérítést, amely szintén többmilliós tétel lehet fejenként. Ráadásul az MDF-nek a most már szinte biztosan elvesztett per költségeinek megtérítésével is számolnia kell.

Félmilliós keret

A jövő április-májusra prognosztizált jogerős ítélet mindenképpen rosszul jön majd az amúgy is gyengén eleresztett MDF-nek. A választási kampány alatt, vagy azt követően, a lenullázott pártpénztárból nehéz lesz előteremteni a milliókat, különösen, ha a többi vitatott módon kizárt ex-MDF-es is kedvet kap elmaradt bevételeinek pótlásához. Az Index információi szerint a párt jelenleg félmillió forintot ajánl kampányköltségekre az egyéni képviselő-jelölteknek, így az összességében 80-90 milliósra becsült választási büdzséhez mérten nagy arányú veszteséget jelent majd a várható kártérítési kötelezettség.

Erős kisebbség

A kisebbik ellenzéki pártban tavaly nyáron fokozódott odáig a két szemben álló tábor közötti feszültség, hogy a frakcióban többségben lévő lakitelkiek megpróbálták leváltani Herényi Károlyt a képviselőcsoport éléről. Az általuk benyújtott bizalmatlansági indítványról azonban végül nem szavazhattak, mert Herényi minden frakciódöntést mellőzve bejelentette Szili Katalin házelnöknek, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László "kizárás miatt nem tagjai az MDF képviselőcsoportjának". Később, októberben a még mindig többségben lévő belső ellenzék döntést hozott Herényi leváltásáról, ám az ülésről a frakcióvezető és támogatói kivonultak, majd kimondták, hogy a lemondatás nem hivatalos frakcióülés keretében történt. A 2002-ben 28 taggal indult képviselőcsoport ezt követően fogyott a jelenlegi 8 főre.

Herényi Károly az Index megkeresésére azt üzente, hogy az ötök követeléseiről "a jogerős ítélet megszületéséig" nem kíván nyilatkozni.