Valér
4 °C
8 °C

A MDF-frakció a végső amortizáció felé

2004.10.12. 16:12
Hatalmi patthelyzettel vagy újabb kizárásokkal végződhet az MDF frakcióvezetőjének újabb leváltási kísérlete. A házelnök állásfoglalására váró, Herényi Károllyal illetve a pártelnökkel, Dávid Ibolyával szembenálló képviselők most azt állítják, hogy a szeptember eleji próbálkozással ellentétben formailag nem támadható döntést hoztak. Szili Katalin bejelentését azonban valószínűleg megelőzi majd az MDF országos választmányának szombati ülése, ahol a pártelnök erőfölényben lévő támogatóinak is lesz szava a renitenskedő képviselőkhöz.
Ha van a frakciónak szervezeti és működési szabályzata, akkor napirendre kell tűzni a bizalmatlansági indítvány tárgyalását, akkor viszont nem érvényes az öt képviselő kizárása, ha nincs, akkor viszont a frakcióvezető nem akadályozhatja meg, hogy a képviselőcsoport többsége megtárgyalja az ügyet - szólt az érvelés a hétfői MDF-ülésen, ahol Herényi Károly levette a napirendről a saját menesztéséről szóló indítványt.

Tartalmilag nem

Mint emlékezetes, szeptember első napjaiban már indítványozták Herényi elmozdítását. Az első akció idején a frakcióvezető azt állította, nem újították meg a szervezeti és működési szabályzatot. A frakcióvezető az érvényes belső rendszabály hiányára hivatkozva aztán ki is zárt az őt leváltók közül ötöt. Szili Katalin hivatala akkor azt mondta, hogy a frakcióvezető bejelentése az irányadó, a házelnök pedig tartalmilag nem vizsgálhatja a kialakult tényállást.

Nem ült a frakció

A Lakitelek munkacsoport frakcióban maradt tagjai és Medgyasszay László most betartottak minden olyan formai követelményt, amelybe "beleköthetne" az ügyrendi bizottság - nyilatkozta az Indexnek Balogh László, a frakció Herényivel szemben álló részének szóvivője. Balogh szerint azzal, hogy a bizalmatlansági indítványról előre tájékoztatást adtak, a 17 tagú képviselőcsoportból 9 igennel szavazott a frakcióvezető leváltására, és egyhangúlag megválasztották frakcióvezető-helyettesnek Ékes Józsefet, eleget tettek az előírásoknak. Balogh szerint az más kérdés, hogy Herényiék a napirendre tűzés helyett kivonultak a frakcióülésről. Az Index kérdésére Gémesi György viszont úgy vélekedett, hogy a második leváltási kísérletet sem kell túl komolyan venni, hiszen "nem frakcióülésen történt a dolog".

Konzultálnak

Szili Katalin kedden a leváltással kapcsolatban azt nyilatkozta az MTI-nek: Herényi arról tájékoztatta, hogy "a frakcióülésen személyi kérdéseket nem tűztek napirendre". A házelnök azt mondta, hogy döntése meghozatalához "át kell tekintenie az összes anyagot, jogászokkal és az Országgyűlés főtitkárával konzultál". Ha Szili elfogadja a leváltást, akkor a pártelnök irányvonalát támogató csoport irányító poszt nélküli kisebbségi szerepbe kényszerül a frakcióban. Ha viszont ismét elutasítják Herényi menesztését, akkor az MDF-frakció könnyen 8 fősre apadhat.

Nem tartottak igényt

Valószínű, hogy még a parlamenti vezetés döntése előtt az MDF Dávid Ibolyát támogató országos választmánya is foglalkozik a képviselőcsoportban történtekkel. Legutóbb a választmány demonstratívan megvonta a bizalmat a Lakitelek munkacsoport öt, akkor kizárt tagjától, Balsai Istvántól, Font Sándortól, Horváth Balázstól, Kelemen Andrástól és Szászfalvi Lászlótól, mert "méltatlanok az MDF képviseletére", A testület bejelentette: nem tart igényt az öt politikus tevékenységére a parlamenti frakcióban, viszont arra is felkérte Herényit, hogy az őt most leváltóktól, Balogh László, Csampa Zsolt, Ékes József, Fülöp István, Lezsák Sándor, Medgyasszay László, Németh Zsolt, Pichler Imre és Püski András képviselőktől szerezzen be hűségnyilatkozatot.