Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Megint leváltották Herényit az MDF-frakció éléről

2004.10.11. 19:03
Az MDF hétfői frakcióülésén a Dávid Ibolya politikájával szembehelyezkedő képviselők megválasztották Ékes Józsefet frakcióvezető-helyettesnek, majd leváltották Herényi Károlyt a képviselőcsoport éléről. Dávid Ibolya politikai irányvonalát követők azonban ehhez már nem asszisztáltak.
Az Index információi szerint az MDF-frakció hétfői zárt ülésén, a korábban megtett bizalmatlansági indítvány alapján ismét leváltották Herényi Károlyt a képviselőcsoport éléről. A néhány héttel ezelőtti kizárások után 17 fősre apadt MDF-frakció egyfős többséggel frakcióvezető-helyettesnek megválasztotta Ékes Józsefet, de Herényi Károly helyére nem választottak új vezetőt.

Már Szilit is értesítették

A képviselőcsoport szavazásáról Dávid Ibolya, Herényi Károly és az elnök politikai irányvonalát követő csoport kivonult. A bennmaradók ugyanakkor a párt országos választmányához fordultak döntésük jóváhagyásért. A frakcióvezető ismételt leváltásáról az immár Ékes Józse vezette képviselőcsoport értesítette Szili Katalin házelnököt.

Az országgyűlés elnökének titkárságán elmondták, hogy megkapták a leváltásról szóló indítványt, de további tájékoztatást csak keddre ígértek.

Herényi Károlyt szeptember 3-án hívták először vissza tisztségéből a Lakitelek munkacsoport a frakcióban többséget képviselő tagjai, és Font Sándort választották meg frakcióvezetőnek. A döntést a párt választmánya nem hagyta jóvá, bizalmáról biztosította Herényi Károlyt, ugyanakkor elmarasztalta a Lakitelek munkacsoport tevékenységét. A frakcióvezető ezt követően egyszemélyi döntéssel kizárt a képviselőcsoportból öt renitenst, amit a parlament ügyrendi bizottsága elfogadott, így az öt képviselőnek távoznia kellett az MDF képviselőcsoportjából.