Auguszta
-4 °C
2 °C

Másodszorra is megpróbálják a bizalmatlanságit az MDF-ben

2004.10.07. 16:54
A Lakitelek munkacsoport másodszor is megpróbálja az MDF frakcióvezetőjét eltávolítani posztjáról. Dávid Ibolya ellenzéke szerint a provokatív akció ellenére Herényi nem hajthat végre egy újabb, az ötök kizárásához hasonló akciót. Herényi nem nyilatkozik a második bizalmatlansági indítványról.
A Lakitelek munkacsoport frakcióban maradt tagjai csütörtökön bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Herényi Károly frakcióvezető ellen - erősítette meg az MTI információját Csampa Zsolt MDF-es képviselő, a munkacsoport tagja.

Szembehelyezkedtek

A Lakitelek munkacsoport tagjai azért akarják visszahívni posztjáról Herényi Károlyt, mert szerintük a frakcióvezető több alkalommal szembehelyezkedett a képviselőcsoport többségének javaslataival, eljárásában megsértette a házszabályt, valamint "többször megsértette a demokratikus alapelvekre épülő csoportvezetési és döntéshozatali szabályokat". Az aláírók - Balogh László, Ékes József, Csampa Zsolt, Fülöp István, Lezsák Sándor, Pichler Imre és Püski András - kérik, hogy az október 11-i vagy a legközelebbi frakcióülésen vegyék napirendre indítványukat. Csampa Zsolt nem kívánt részleteket közölni, hangsúlyozva: ez az MDF-képviselőcsoport belső ügye, és bízik abban, hogy hétfőn, a frakcióülésen megvitatják a beadványt.

Új erőviszonyok

Az Index információi szerint a bizalmatlansági indítvány aláírói szerint provokatív beadványuk nem végződhet Balsai István, Font Sándor, Kelemen András, Horváth Balázs és Szászfalvi László kizárásához hasonló akcióba. A Lakitelek csoport az időközben Dávid Ibolya és támogatói számára kedvezően alakuló erőviszonyok ellenére továbbra is azt állítja, hogy az öt képviselő eltávolítása törvénytelen döntésen alapult. Herényi Károly frakcióvezető nem kívánt nyilatkozni a megismételt indítványról vagy annak kimeneteléről.

Függetlenedtek

Herényi Károlyt szeptember 3-án visszahívták tisztségéből a Lakitelek munkacsoport akkor még a frakció többségét jelentő tagjai, és Font Sándort választották meg frakcióvezetőnek. A döntést a párt választmánya nem hagyta jóvá, bizalmáról biztosította Herényi Károlyt, ugyanakkor elmarasztalta a Lakitelek munkacsoport tevékenységét. A frakcióvezető döntését a parlament ügyrendi bizottsága elfogadta, így az öt képviselőnek távoznia kellett az MDF képviselőcsoportjából.