Ágnes
-5 °C
2 °C

Leváltották Herényit, kinevezték Fontot

2004.09.03. 12:40
Az Index információi szerint az MDF-frakció pénteken tartott csonka ülésén leváltották Herényi Károlyt a képviselőcsoport elnöki posztjáról. A főként a Lakitelek munkacsoport tagjainak részvételével zajlott ülésen Font Sándort választották meg új frakcióvezetőnek.
Az Index információi szerint két éves ténykedés után pénteken az MDF frakció többségi jelenlétével megtartott ülésen leváltották posztjáról Herényi Károly frakcióvezetőt.

Kizárt, leváltották

A főként a Lakitelek munkacsoport tagjaiból álló összejövetelen Font Sándor eddigi frakcióvezető-helyettest választották meg Herényi utódjának. Mint emlékezetes Herényi csütörtökön este bejelentette, hogy saját határkörben hozott döntésével kizárt a frakcióból öt képviselőt, köztük a most megválasztott Fontot is.

Herényi az Indexnek nyilatkozva azt állította, hogy a kizártak, Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László a "Fideszben írt forgatókönyvet követve" "más irányba húztak". Herényi azt mondta, hogy a pártnak nem volt szervezeti és működési szabályzata, ezért a frakció többségi jóváhagyása nélkül is kizárhatta a képviselőket, akik - Font kivételével - a múlt héten bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene.

Elnapolta, megtartották

A bizalmatlansági indítvány megtárgyalását egyébként a mostani ülésre tűzték, ezt azonban Herényi - állítása szerint - elnapolta hétfőre. A Lakitelek munkacsoport, amelyhez 13 képviselő csatlakozott a frakcióból, pénteken mégis megtartotta ülését. A Herényi elnapoló határozata ellenére megtartott tanácskozáson a munkacsoport egy külföldön tartózkodó tagján kívül teljes létszámban résztvett, de a csoport mellett elment az ülésre Medgyasszay László, nemrégiben lemondott pártalelnök és Csapody Miklós is. A képviselők frakcióhelyettessé választották Ékes Józsefet.

Az Országgyűlés elnöke az ügyrendi bizottsághoz fordult házszabály-értelmezésért, soron kívüli állásfoglalást kérve, az MDF-frakcióban történtek ügyében. Szili Katalin a bejelentésből következő intézkedéseket a bizottság állásfoglalásának kialakítását követően, arra figyelemmel teszi meg - közölte a sajtóiroda.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!