Ne jutalmat, kötelet a kormánynak!

2006.12.12. 11:44
Gyalázkodást és felháborodást váltott ki levelet író olvasóink 99 százalékában, hogy a miniszterelnök jutalmat osztott a minisztereknek. Mit gondol a kis ember, a nyugdíjas vagy a közalkalmazott? Olvasói vélemények.

„Elképesztő pimaszság!” – reagált egy olvasónk arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn hat miniszternek és egy kormánybiztosnak prémiumot osztott az elmúlt fél évben végzett munkájáért.

Böszmeség

Egy másik olvasónk a jutalomazásról indított szavazásunkra írt levelében az előzőnél bővebben fejtette ki véleményét: „Jutalmat ????? kötelet mindegyiknek....még van pofája ennek a szemét Gyurcsánynak jutalmat adni azért, amiért nyomorba taszítottak családokat??? nem volt még elég??? hát azt hiszi, hogy neki mindent lehet??? még egy ilyen öntelt cinikus embert mint ez.... szégyenletes, ami ma itt folyik!!! […] jutalmazzuk meg őket, hogy nem tudnak elszámolni majdnem 100milliárd forinttal....szánalmas.... na, ez kérem a böszmeség....de nagyon!”

Sokkal megfontoltabb, higgadtabb reakció is érkezett: ”A jutalom kitűzésnek és kifizetésnek csak akkor van helye, ha sok más egyéb feltétel teljesülése mellett a kifizető gazdasági egység /államháztartás/ anyagi ügyei rendben vannak, s azt lehetővé teszik. Jelszó a spórolás, melyet minden esetben be kell tartani, ha konzekvensek akarunk lenni. Itt még csak egy papírmunkáról van szó - melyben sokan sokat dolgoztak, és így őket illetné az elismerés - a tényleges eredmény még várat magára, csak akkor lehet értékelni és annak függvényében díjazni. Másrészt morálisan is egy negatív döntése a miniszterelnöknek, mert irritálja az ország többségét.
Üdvözlettel egy olyan nyugdíjastól, aki nem így képzeli el a szolidáris társadalmat, s mint egykori gazdasági vezető az ösztönzést másképpen gyakorolta.”

Make love, not war!

Akadt olyan is, aki más hangnemet ütött meg, de gyorsan hozzátesszük, ő volt az egyetlen, aki így közelített az ügyhöz: ”Az emberek többsége nagyon irányítható a média által, és ezt ön, önök is tudják! Véleményem szerint nem lázítani kell a népet, hanem békehívővé alakítani, és ebben az önök szerkesztősége is nagy felelőséget vállalhatna. Szeressük egymást, ne háborúzzunk, és békében éljünk!”

Egy újabb megközelítés, de még mindig nem a legdurvább: ”Nem ötmilliót, de minimum ÖT ÉVET érdemelnek fejenként!! Gy.F pedig teljes vagyonelkobzást!!”

További elégedetlenkedők

„Mi sem bökhetné jobban a tisztesen adózó, egyszerű, mezei kis állampolgárt, minthogy a nagy miniszterek többszázezres vagy éppen milliós jutalmakat kapnak karácsony előtt. Én speciel szépen dolgoztam egész évben, nem hazudtam végig 4 évet és nem kúrtam el egy ország gazdaságát sem, tudtommal a cégnek - ahol dolgozom - elég jól megy. De nemhogy többszázezres fizetésem nincs, karácsonyra jutalmat sem kapok. Befizetett adóforintjaimból viszont lesz a minisztereknek aztán szép kis jutalom a karácsonyfára. A bőrt a képén legfeljebb meg majd újrakovácsoltatja.”

Egy másik olvasónak valamiért Hiller István volt a bögyében: ”Veres, Gyurcsány, Szekeres, Kókadth, ezeknél nem lehetne mínusz 10 milliót választani? Az az 5 millió nagyon kevés. Hillernél még a mínusz 15 is kevés lenne.”

Kedvencünk az alábbi vélemény volt: ”kötelet a gaz bitang csalóknak....kötelet...nem jutalmat!” Akad olyan is, aki egy más szempontot villantott fel: ”Egyes tárcáknál dolgozó köztisztviselök és közalkalmazottak egy fillért sem kaptak.

Értelmetlen és visszatetsző kegyúri gyakorlat. Még cikibb az, hogy mindenki tüntetően jótékonyságra fordítja. A miniszterek fizetést kapnak a munkájukért, azért dolgoznak. Ha valaki nem végezz elfogadható munkát akkor annak abban kéne megjelennie, hogy leváltják. Le kéne végre számolnia azzal a tévhittel, hogy a miniszteri munka olyan, mint egy menedzseri munkakör, és hogy egy országot úgy lehet igazgatni mint egy vállalatot.”

Sommás zárás

Zárásként pedig:”Akasszák fel az összest!”