Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Jutalmat vagy büntetést?

2006.12.11. 14:37
A kormányfő két kedvence a (még) nem is miniszter Bajnai Gordon és Gráf József agrárminiszter. Hat tárcavezető viszont egy petákot sem kapott. Most Ön is eldöntheti, hogy mekkora jutalmat adna, vagy mekkora pénzbüntetést szabna ki a Gyurcsány-kormány tagjaira. Sőt, Gyurcsányról is szavazhat!

Jutalmat vagy büntetést?

A kormányfő két kedvence a (még) nem is miniszter Bajnai Gordon és Gráf József agrárminiszter. Hat tárcavezető viszont egy petákot sem kapott. Most Ön is eldöntheti, hogy mekkora jutalmat adna, vagy mekkora pénzbüntetést szabna ki a Gyurcsány-kormány tagjaira. Sőt, Gyurcsányról is szavazhat!

Bajnai Gordon

A kormányfő egyik kedvence, nem is miniszter (még), ő az egyetlen nem kormánytag, akinek nem csak fejsimogatás jár a kormányfőtől. A kormánybiztos "az Új Magyarország Fejlesztési Terv elkészítéséért, a fejlesztési terv szakmai és társadalmi egyeztetésének sikeres lebonyolításáért, az operatív programok előkészítéséért", és valószínűleg azért is, mert ő mondta ki az elmúlt hónapokban a bűvős nyolcezermilliárdos szót. Ráadásul állítólag tényleg sokat és jól dolgozik. Vagy a jutalom valamiféle kárpótlás is a nemrég kirámolt lakásért? Ön mennyit adna Bajnai Gordonnak?

-3,07

Göncz Kinga

Az utolsó pillanatban, teljesen váratlanul megbízott külügyminiszter-asszony folytatta a magyar külügyi hagyományokat - nem csinált semmi látványosat. Igaz, forró heteket ígértek a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulások kezelése, de a külügyminiszter szerencséjére az ügyet a budapesti zavargások lesöpörték a napirendről. George W. Bush látogatását még nem ő készítette elő, de a találkozón látottak alapján legalább jó barátságban van Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel. Amúgy is elégedett lehet, mert Bush a rigai NATO-csúcson bejelentette, hogy végre eltőrlik az Európai Unió tagállamait indokolatlanul megkülönböztető amerikai vízumkiadási gyakorlatot. Ezt mondjuk Bush Vacláv Klaus cseh elnökkel folytatott tárgyalásai után jelentette be, magyarországi látogatása után még kitartott a vízumrezsim mellett. A kormányfő szerint ez kevés, Ön szerint?

-3,17

Gráf József

A miniszterelnök már a választási kampányban megmondta, hogy ha marad a kormány, Gráf is maradhat posztján. Az ilyen bizalmat meg kell szolgálni, Gráf ennek a legegyszerűbb módját választotta: azóta sem csinált semmit. Szerencséje van, az agrárszervezetek közül az egyetlen komoly ellenfele a fideszes kapcsolatokkal bőven terhelt, hatékony és értelmes agrár-érdekképviseletre abszolút képtelen Magosz lenne; hogy az ismert mondást kifordítsuk: akinek ilyen ellensége van, minek annak támogató? Túl sok okunk egyébként nincs az elégedettségre: a GMO-kérdést nem tudta megnyugtatóan kezelni, a bormarketing-pénzek problémája csak jövőre oldódik meg, az ország történetében legnagyobb élelmiszerbotránya robbant ki az elmúlt hetekben, a gazdák a 2004-es EU-csatlakozás óta nem kaptak olyan kevés állami támogatást, mint jövőre fognak. Igaz, legalább az agrártárcától kirúgnak nyolcezer embert, és a hamis ukrán tokajik miatt keménykedett egy kicsit. Gyurcsánynak ennyi is elég volt a jutalomhoz. És Önnek?

-2,83

Gyurcsány Ferenc

A legújabb kori magyar történelemben még egyetlen miniszterelnöknek sem sikerült az, ami Gyurcsány Ferencnek: beszédének nyilvánosságra kerülése után zavargások törtek ki Budapesten. Nem minden nap hallani pedig egy politikust arról értekezni, hogy hazugsággal nyerte meg a választást, ez pedig maga a rock and roll. Legalábbis a New Musical Express szerint, amelynek ranglistáját rock and roll kategóriában a miniszterelnök vezeti. Az ország végre kitört a szürkeségből az ősszel többször voltunk vezető hír a BBC-n, mint 1956 óta összesen. A kényszeres káromkodásaival az átlagember szívébe is belopta magát, a nyelvművelők az eddig csak szűk, tájnyelvi környezetben használt böszme szó széles nyilvánosság előtti népszerűsítéséért jutalmaznák. Jutalom vagy büntetés jár a miniszterelnöknek?

-3,59

Hiller István

Csak pártelnökként vált láthatatlanná, a Köztársaság téri munkahelyére nem jár be, a párt ügyeit Gyurcsány Ferencre hagyja, háromheti miniszteri bér ütötte ezért a markát. Miniszterként annál aktívabb. A hallgatók tiltakozása ellenére bevezette a tandíjat, és egy rossz szava sem volt Kóka Jánoshoz, aki az adófizetők pénzén buszozgató, vonatozgató hallgatóktól megvonta (megvonná) az utazási kedvezményt. A jutalomhoz járó miniszterelnöki dicséretben ugyanez más szavakkal: a pénz 'a felsőoktatási reform második szakaszának előkészítéséért és elindításáért' jár. Vagy azért, mert nem akar ellenségeket a pártelnökségért vívott harc előtt.

-3,79

Kiss Péter

Úgy lett kancelláriaminiszterből újra munkaügyi (és szociális) miniszter, hogy észre sem vettük. Lehet, hogy még ő sem. Az egyetlen érdemi jogalkotói feladata a gáztámogatás újraszabályozása volt, aminek egy számos kérdést nyitvahagyó, nem egyértelműen szabályozó, a nyugdíjasokat és az alkalmazottakat sújtó, a vállalkozókat támogató rendszer lett az eredménye. Az ő szociálisminiszterségéhez kötődik – bár aligha tehet róla – a mohácsi romák svédországi menekültügyi paródiája, de ezzel együtt is: adottságaihoz képest megdöbbentően láthatatlanul vett részt a kormányzásban (a lakosok csaknem fele nem is tudja, ki ő ). Ha úgy érzi, hogy ennyi elég a jutalomhoz, szavazzon! Ha nem, akkor is!

-3,44

Kóka János

Nyáron még erőskezű reformernek tűnt, aki talán magáról is elhitte, hogy másfél év alatt megreformálja a teljes magyar tömegközlekedést. 28 vasút bezárását, a busztársaságok regionális holdinggá szervezését, egységes vonat- és busztarifa bevezetését ígérte. Ám az akkor bejelentett döntések még nem döntések voltak, és mire júliusról decemberre valóban azzá értek, a 28-ból 14 lett, az egységes tarifákból kétszeres áremelés. A tömegközlekedési reform mellett arra azért is maradt ereje, hogy az embereket lepénzügyianalfabétázza, valamint átadjon néhány gyorsutat (köztük a debreceni elkerülőcskét). Azért aligha jár jutalom, hogy az erre az évre tervezett tíz sztrádaátadásból négyet 2007-re halasztottak, azért viszont talán igen, hogy a Chuck Norrisos, Colbertes hídnévadós játékkal világhírűvé tett minket.

-3,64

Lamperth Mónika

Amikor Lamperth Mónika kezéből Gyurcsány a kormány átalakításával kivette a rendvédelmi szervek irányítását, nem volt túl pozitív jelzés a miniszternek. A megmaradt csupasz önkormányzati tárca fontossága mégis felértékelődött, miután az MSZP rendesen elvesztette az önkormányzati választást, a szakminiszter-asszony mégsem kapott prémiumot. Lamperth egyetlen egyszer került a figyelem középpontjába az új kormány hivatalba lépése óta: éppen a szocialista választmány tagjait nyugtatta a vereség miatt a fejlesztési pénzek elosztásával kapcsolatos koncepciójával, de az elkúrtuk-botrány közepén az ő beszéde is kiszivárgott újabb frontot nyitva a kormány és a fideszes önkormányzatok között. Az önkormányzati rendszer reformja már a nyár végén elbukott.

-3,98

Molnár Lajos

Megdöbbenve láttuk, hogy a volt kórházigazgató, a leghangosabb reformer csekély (két heti illetménynek megfelelő) jutalmat kapott. Pedig akkora golyózáport az ellenérdekelt felektől a Gyurcsány-kormány egyik tagja sem kapott a reformok miatt, mint Molnár. Az egészségügyi miniszter nekiment a patikusoknak, a kórházaknak, a kamaráknak, és eddig azt hittük, ezt a kormányfő legnagyobb egyetértésével és támogatásával tette. Mi lehetett akkor a baj? Talán az, hogy a radikálisnak tűnő kórházbezárási tervek – főként a szocialisták nyomására – felpuhultak? Legutóbb hétfő reggel panaszkodott Pető Iván a Napkeltében arra, hogy „erős szocialista párti nyomás nehezedik Molnár Lajosra az egészségügyi reform ügyében". Vagy emögött is Gyurcsány pártelnöki ambícióit kell keresni, hogy tudniillik nem akart egy, a szocialistákkal is keménykedő minisztert túlzottan fényezni. Jutalmat vagy büntetést ér az egészségügyi reform?

-3,16

Persányi Miklós

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a 2006-es választások előtt már jelezte feletteseinek, hogy köszöni szépen, de neki elég a miniszterségből, inkább menne külföldre bürokratának. Aztán mégis maradt, és folytatta semmittevését, az utóbbi időkig elmaradtak a nagyobb dobások. A civilek a verspataki bányaberuházás miatt nyaggatták , krokodilházat avatott egykori munkahelyén, meghurcolták egy szolgálati lakás miatt. Lehet, hogy a liberális miniszter fülébe jutott, hogy nincs sok esélye a jutalomra, ezért adhatott ultimátumot a magyar folyókat szennyező osztrák gyáraknak. De ez a jelek szerint késői keménykedés volt, ugyanis a sajtóhírek szerint nagyköveti posztokról álmodozó Persányi Miklós egy petákot sem kapott pluszba. Megérdemelte? Szavazzon.

-2,93

Petrétei József

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter saját tevékenységét az ősszel elégtelenre értékelte. A pécsi jogászprofesszor az MTV ostromának másnapján beadta lemondását: valószínűleg érezte, hogy a rendőrség irányításába beletört a bicskája. Lemondását a miniszterelnök nem fogadta el, de azért jutalmat sem adott neki. Petrétei két rendőr dandártábornok társaságában asszisztálta végig a csúfos vereségbe, később pedig a rendőri vezetők közötti felelősségbújócskába torkolló tévészékházi csatát. Petrétei szerepe miatt a Fidesznek alkotmányossági aggályai is támadtak, amikor az ellenzéki párt ráeszmélt, hogy általános hatáskörű nyomozó hatóság munkája felett döntő befolyással rendelkező miniszter tagja az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak is. A miniszter tárcája a nehéz hetek ellenére húsz törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek.

-3,59

Szekeres Imre

A Honvédelmi Minisztérium vezetője, Szekeres Imre "a magyar haderőreform folytatásáért, a minisztérium hatékony átszervezéséért" második soros prémiumban részesült. Szekeres ezek szerint megfelelő ütemben faragta le a honvédség költségvetési kiadásait, és a rigai NATO-csúcson sem kapott az ország olyan kritikát, ami túlságosan ciki lett volna. Magyarország az egyik legkisebb honvédelmi költségvetésű tagállam, és ez csak csökkenni fog. A Tubest egyelőre nem sikerült elintézni, de hamarosan megindul a HM hadi cégeinek eladása. Lehet, hogy Gyurcsány így barátkozik egyik lehetséges pártbeli riválisával és a jutalmazás a pártelnöki posztért folyó versenynek szól?

-3,66

Szilvásy György

Az ombudsmani vizsgálat szerint ugyan a kancellária a felelős az augusztus 20-i tűzijáték-katasztrófáért, Szilvásy György kancelláriaminiszter azonban mást olvasott ki a jelentésből, és marad posztján. A minisztert azonban elgondolkoztathatja, hogy főnökétől nem kapott jutalmat, igaz, ennek más oka is lehetett. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után Szilvásy láthatatlan lett, információink szerint teljes erejéből a titkosszolgálatok zavargás-előrejelzésével foglalatoskodott. A tévéostrom és az október 23-i zavargások ismeretében kijelenthetjük, nem sok sikerrel.

-3,94

Veres János

Ez nem az ő éve volt. A választási kampányban azt mondta a szabolcsi polgármestereknek, hogy akkor kapnak támogatást, ha megfelelő lesz a megyében a választási eredmény. Megfelelő lett (máshol is), így regnáló pénzügyminiszterként június elején beismerhette, hogy a választások előtt utasításba adta a pénzügyminisztériumi dolgozóknak: ne foglalkozzanak a hiány tényleges alakulásával. A kezében kapával született miniszter egyben azt is elismerte, hogy a deficit akár 1000 milliárd forinttal is nagyobb lehet a tervezettnél. A tavaly elfogadott adócsökkentésről kiderült, hogy az csak választási mézesmadzag volt, azt júliusban már adóemelés váltotta fel. Minisztersége alatt idén először sikerült a független szakértők szerint is reális költségvetési tervezetet és hihető konvergenciaprogramot összeállítani – a dolgot árnyalja, hogy utóbbi még a visszadobott 2005-ös átalakított változata. Az egyetlen dolog, amiért talán jutalmat érdemel, az az, hogy profin avat bekötőutat pártállami hangulatban és "egész Északkelet-Magyarországban gondolkodik".

-3,85

Véleményüket, észrevételeiket ide írják meg!  • Eladnék
  • Hírek