2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Pató Pál vs. Igazságos Gyurcsány Ferenc

2006.07.28. 09:38
Meglódult az emberek fantáziája, már 383 javaslatot tettek az M0-s északi hídjának nevére. Az össznépi hídnévadás lehetőségét egy hete jelentette be Kóka János, egyidejűleg azzal, hogy az átadás csúszik nyolc hónapot. Egy hét alatt a híd honlapján csaknem húszezer szavazat érkezett a nevekre, amelyek között földrajzi és fantázianevek, politikusok, történelmi hírességek mellett ott van Koplárovics Béla, Fekete Pákó, és kollégánk, SZIM neve is.

Akár Szegő Iván Miklós híd, Igazságos Gyurcsány Ferenc híd vagy Gyurcsok József Csodahíd is lehet az M0-s északi Duna-hídjának neve. Kóka János talán maga sem gondolta, hogy ekkora érdeklődést vált ki össznépi névadót és szavazást kezdeményező múlt heti bejelentésével, amelyet egyébként csúnya gyanúnk szerint részben arra használt, hogy elterelje a figyelmet arról: a beruházást nyolc hónappal később, 2008 nyarán fejezik be.

Mindenesetre pénteken délelőtt 11 óráig 20 335 szavazat érkezett a híd honlapján az eddig beküldött 383 névjavaslatra. Mindkettő elég komoly szám, még ha a metrószavazás eredményét nem is tudja megközelíteni.

Hofi, Pató Pál, Eötvös

A szavazás nemcsak a közlekedési miniszter, hanem az Index számára is sikeres eddig. Az általunk elindított kezdeményezést, hogy a hidat nevezzék el Pató Pálról - utalva arra, hogy a körgyűrű megépítése, de az egész magyar közlekedésfejlesztés Petőfi hősének szellemiségét idézi -, eddig 1850-en támogatták, amivel a második helyen állunk. Ráadásul a listára felkerült a mi szavazásunkban is szereplő Szegő Iván Miklós kollégánk, akit Verőce küldötteként aféle Duna-ügyi biztosnak tekintünk. Sajnos eddig még csak 4 szavazatot kapott, de mi bízunk benne és szurkolunk neki.

Bár a Pató Pál híd elnevezést mi kezdeményeztük, több internetező is ugyanezt a nevet javasolta. Indoklásaik nagyjából egyeznek a miénkkel - például: "A név magáért beszél, már évtizedekkel ezelőtt el kellett volna készülnie. Pató Pál pont ilyen ütemben építette volna" -, de volt olyan is, aki arra hivatkozott, hogy a mi szavazásunkon toronymagasan ez a név vezet.

Nos, a hivataloson még nem, ott Hofi Géza 4884 szavazattal állt az első helyen a cikk megírásakor, Pató Pál mögött az Eötvös híd volt a harmadik 1714 támogatóval. Az első tízben szerepel még Vásárhelyi Boldizsár - ő volt a fővárost elkerülő körgyűrű megálmodója még 1942-ben -, Horthy Miklós, Szent István, Mátyás király, József Attila, az Újpest híd elnevezés, valamint Chuck Norris.

Koplárovics, Víziló Vili és Kenny McCormick

Persze nem a Chuck Norris volt az egyetlen javaslat, amelyből kiderülhetett: a magyar népléleknek annyira része a humor, mint vidéki útavatónak a fontoskodó politikus. Így a javaslatok között szerepel a Manchester-ölő Koplárovics Béla, a kocsordi ojjektumból Szalacsi bácsi, a Diszkópatkányokból Doug Butabi, aztán Kertész Bandy és Al Bundy (Bandynak írva), továbbá Gyurcsok József Csodahíd, az elmaradhatatlan poénkísérletként a Vágó híd, a patópálos logikát követve a Luca híd és a 30 évet késtem híd elnevezések, végül itt kell megemlíteni a kétségkívül szellemes Óhajok hídja nevet, valamint Zenebutik-Zenehíd, a Szent Endre és a Csepel híd nevet is.

Nemcsak humoros, mesekedvelő nemzet is vagyunk, erről a Víziló Vili, Micimackó és Kenny McCormick nevek tanúskodnak. A politikusok listáján Antall, Orbán, Gyurcsány - egyszer a már említett igazságos előnévvel, egyszer I. Fletóként, egyszer Orbánnal párban -, továbbá Kóka, Deutsch-Für Tamás és Kádár János szerepel.

Magyarország hírességei közül számos tudós, valamint történelmi személyiség van a listán, Kossuth, Deák, Nagy Imre, számos uralkodó, Szilárd Leó, Bartók Béla, Szentgyörgyi Albert, Rubik Ernő. Az irodalmi és művészvilágot mások mellett Kálmán Imre, József Attila, Kosztolányi, Rejtő Jenő és a Latinovits-Rutkay páros képviseli.

A választék tehát bőséges, de mi mégis kérjük, szavazzon augusztus 21-ig Pató Pálra, és biztassa erre ismerőseit is. Ha mégsem, akkor Szegő Iván Miklósra, vagy ha őrá sem, legalább Víziló Vilire.