Gusztáv
3 °C
7 °C

Csak jövőre lesz bormarketingpénz

2006.09.06. 18:40
A borászok sikerével ért véget a bor jövedéki adójának megszüntetése óta a szakma és a minisztérium között a bormarketingpénzekről folyó vita. A jövedéki adó helyébe lépő, literenként nyolcforintos forgalomba hozatali járulékot nem előre, hanem utólag kell megfizetniük a termelőknek, a pénzt ráadásul olyan bizottság oszthatja szét, amely tagjainak többségét a szakma által létrehozott Magyar Bormarketing (MBM) Kht. delegálja. A megállapodáshoz idén ősszel módosítani kell a bortörvényt.

Megbékéléssel kezdődött az idei, 15. borfesztivál - a rendezvény előtt írt alá a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Bormarketing (MBM) Kht.-val egy együttműködési megállapodást. A szerződők szándékai szerint ezzel pontot tesznek a bormarketingre és minőség-ellenőrzésre fordított pénzek sorsáról a múlt év vége óta húzódó vitára úgy, hogy a minisztérium engedett a borászok legtöbb kérésének.

Bizottságosdit játszanak

A bor jövedéki adója helyébe ez év elején lépett a forgalomba hozatali járulék, amelyet literenként nyolc forintba határoztak meg. A befizetés módjáról és különösen az ebből összegyűlt pénz sorsáról, a szétosztásra jogosultakról azóta folyt a vita a borászok és az agrártárca között. Az FVM az állami irányítású, az agrárszektor egészének marketingjéért felelős Agrár Marketing Centrum (AMC) kezébe adta volna ezt az összeget, a szakma azonban a saját erőből létrehozott MBM Kht.-nál jobb helyen látta volna a pénzt.

A most aláírt megállapodás értelmében az FVM még az idei őszi parlamenti ülésszakban kezdeményezi a bortörvény módosítását, hogy a forgalomba hozatali járulékot ne előre, hanem utólagosan, a jövedéki törvény rendelkezéseinek megfelelően, évente kétszer kelljen megfizetniük a borászoknak. A megállapodás kiterjed a járulékból befolyó pénz felhasználására is.

Ennek értelmében a literenkénti nyolc forintnak a bormarketingre jutó hatvan százalékát az AMC nélkül használják fel. A pénz "felhasználásának szakmai irányítására" olyan hétfős bizottságot hoznak létre, amelybe hat tagot az MBM delegál, míg a hetediket az FVM küldi. A járulék további negyven százalékát minőség-ellenőrzésre költik, azt jövőre az Országos Borminősítő Intézet használhatja fel. A bizottság feladata lesz a bormarketing általános céljainak megfogalmazása, az éves közösségi bormarketingprogram összeállítása, a pályázati feltételrendszer kialakítása és a pályázatok kiértékelése; lényegében tehát ez a testület dönt a pénzek felhasználásáról.

Ez az év elúszott

A szakma és a minisztérium számításai szerint a megállapodás alapján - feltételezve, hogy ősszel sikerül módosítani a bortörvényt, és még időben megjelennek a végrehajtáshoz szükséges rendeletek is - először jövő tavasszal lesz elegendő pénz a közösségi bormarketing feladatainak végrehajtására. Most még jogi és akkreditációs okok miatt a járulék az FVM számlájára folyik be, de ez a későbbiekben változhat. Gráf József agrárminiszter szerint a mostani nem a végleges állapot, tervezik egy új elosztási rendszer kidolgozását.

A mostani megállapodás szerint ez az összeg a módosított törvény életbe lépése és idén december 1-je között értékesített bor után fizetett járulék lesz - visszamenőlegesen tehát nem kell a járulékot megfizetni -, ami gyors törvényalkotási munkával számolva 100-120 millió forintos induló keretet jelenthet (további 70-80 millió mehet a minőségellenőrzésre). Nemes Richárd, az MBM ügyvezetője az Index kérdésére megbecsülni sem akarta, mennyi pénz lesz a rendszer beindulását követő első teljes évben erre a célra, azt ugyanakkor elismerte, hogy idén nem jut érdemben bormarketingre, nem számítva az AMC által erre fordított minimális költségvetési pénzeket.

Kötelezően önkéntes lesz

A megállapodás kiterjed arra is, hogy a most adóként fizetendő járulékot 2007 végétől hozzájárulás váltsa fel. Ez a hozzájárulás elvileg önkéntes lesz, a gyakorlatban azonban várhatóan minden borászt köteleznek a megfizetésére. A megállapodás ismertetése is "kötelezően fizetendő önkéntes termelői hozzájárulásként" definiálja ezt. A járulék (és a majdani hozzájárulás) mértékét, kivetési alapját és a befizetők körét a tervek szerint félévente fogják felülvizsgálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!