Civilek böjtölnek a rakéták ellen tiltakozva

2008.06.22. 15:32
Civil szervezetek világszerte böjtnapot tartanak vasárnap, így tiltakozva az USA rakétavédelmi tervei ellen. A tervek szerint Csehországban és Lengyelországban épülne rakétasiló és radar.

Civil szervezetek világszerte böjtnapot tartanak vasárnap, így tiltakozva az Egyesült Államok rakétavédelmi tervei ellen. Az akciónap célja, hogy az ügyről az európaiak megfelelő tájékoztatást kapjanak, az Európai Parlament alakítsa ki egységes álláspontját, Csehországban pedig tartsanak népszavazást.

A magyar civilek a fővárosi Batthyány téren tiltakoztak vasárnap a fegyverrendszer kiépítése ellen. A Csehországba tervezett amerikai katonai radarállomások építése ellen két éve tiltakoznak civil szervezetek és neves közéleti személyiségek.

Az éhségsztrájkkal is összekötött demonstrációk hatására mostanra már a cseh kormány sem támogatja egységesen a fegyverrendszer telepítését - mondta vasárnapi tájékoztatóján az egyik szervező, a Humanista Mozgalom szóvivője. Szigeti Balázs hozzátette: a védelmi rendszer kiépítése csak újabb hidegháborúhoz vezet és fegyverkezési versenyt generál. Szerinte igazolhatatlan, hogy az Egyesült Államok a demokrácia nevében, ám az érintett országok lakóinak megkérdezése nélkül kíván fegyvereket telepíteni Európába.

Az éhségsztrájkoló

Kopiás Attila immár 24. napja éhségsztrájkol, ezalatt 10 kilót fogyva, hogy felhívja a figyelmet a világbékét fenyegető tervekre. Kopiás korábban a Humanista Pártban politizált, illetve egy esetben a Parlamentben is, mikor példátlan módon három társával "Ki Irakból" feliratú transzparenssel és a karzatról a képviselők közé dobott röpcédulákkal zavarta meg az Országgyűlés ülését. Jelenleg az Ifjú Humanista mozgalom tagjaként a Hősök terén évről évre megrendezett Békejel egyik főszervezője.

A nemzetközi tiltakozásban a magyar Humanista Mozgalom mellett a Civilek a Mecsekért Mozgalom, a Greenpeace és a Védegylet is részt vesz. A böjtnapot levélben támogatta -számos nemzetközi civil szervezet és ismert hazai művész és közíró mellett - Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök és Luisa Morgantini, az Európai Parlament alelnöke is.

A magyarországi akcióval egy időben számos európai, ausztráliai és dél-amerikai országban is demonstrálnak. Az Amerikai Egyesült Államok több városa is csatlakozott a kezdeményezéshez.