Kóka tízezerért fotózta le Gyurcsány Ferencet a moziban

2007.04.16. 08:55
Gyurcsány Ferenc népes családjával megtekintette a Norbit című filmet. A miniszterelnök pattogatott kukorica vásárlását egy árulkodó nevű olvasó örökítette meg. Egy pénteki Szabadság téri tüntetésen őrizetbe vettek a rendőrök egy tanúnak jelentkező egyetemi tanárt. Kreatív lapszemle.

A miniszterelnök a pénteki blogbejegyzésében sétát ajánlott az ország népének az előttünk álló tavaszi hétvégén, ehhez képest neki zárthelyi programja volt.

A Blikk egyik olvasója mobiltelefonjával lefényképezte a West Endben pattogatott kukoricáért induló Gyurcsány Ferencet. A kis írásból kiderül, hogy a miniszterelnök ezúttal testőrök helyett családjával bástyázta körül magát. Vele volt édesanyja, Katus, felesége, Dobrev Klára, két kisebbik gyermeke és a náluk lakó unokahúg.

Gyurcsányék egy Eddie Murphy-filmre ültek be, ez alighanem a Norbit lehetett. Idézet a film ismertetőjéből: "A szimpatikus lúzer megpróbál beilleszkedni új családjába, ahol zsarnok nejének három fivére kétes családi bizniszeket bonyolít. A reménytelen helyzetben váratlan fénysugár tűnik fel, amikor felbukkan Norbit gyermekkori szerelme, Kate."

Mi csak a kormány valami újabb kommunikációs offenzívájára tudunk gondolni, de csinálhatták volna ügyesebben is. A képet beküldő, ezzel tízezer forintot nyerő olvasót ugyanis Kóka Katalinnak hívják és közalkalmazottként dolgozik.

Szabó László Zoltán akcióba lép

A pénteki Szabadság téri tüntetés után a rendőrök őrizetbe vettek egy egyetemi tanárt, írja a Magyar Nemzet. Hogy mi történt, azt csak a tanár elbeszéléséből tudjuk, a rendőröket nem kérdezte meg a lap.

Eszerint Szabó László Zoltán épp a tüntetés végén érkezett a térre, ahol öt-hat rendőr kutatta át egy fiatalember hátizsákját. Az egyetemi tanár vesztére odalépett a kis csoporthoz és tanúnak ajánlkozott, mire a rendőrök lefaszkalapozták. Azonosítószám volt a rendőrökön, de túl sötét volt, ezért nem lehetett leolvasni (sötétben világító azonosítósztámot!), a rendőrök meg nem árulták el.

Szabó László Zoltán erre elővette fényképezőgépét az akció dokumentálása végett, mire a rendőrök bedühödtek. Nem húzzuk tovább, az egyetemi tanárt bevitték a rendőrök, és hajnali fél 4-kor engedték el. "Ez a megalázó meghurcoltatás borzasztó dolog. Úgy éreztem magam, mintha a kommunista rendszerbe pottyantam volna vissza" – nyilatkozta a lapnak.

A politikai motívumot csak erősíti, hogy Szabó László Zoltán – ezt a lap sem hallgatja el – rendszeresen publikál a Magyar Nemzetbe, és amikor azonosító igazolványt kértek tőle, csak egy arckép nélküli, a Fidesz-frakció által kiállított parlamenti belépő volt nála. A rendőrök erre állítólag azt mondták: "Ezzel most aztán kitörölheted a seggedet".