Házkutatás a bírók neveit összesítő honlap főszerkesztőjénél

2006.10.12. 11:53
Házkutatást tartottak a budapesti zavargásokban részt vevők fölött ítélkező bírók és ügyészek fényképét, nevét és otthoni címét nyilvánosságra hozó honlap főszerkesztőjénél. A rendőrség személyes adatokkal való visszaélés ügyében nyomoz.

A rendőrség éjjel házkutatást tartott Molnár Balázsnál, a kuruc.info nevű honlap szerkesztőjénél, akitől számítógépét és adathozdozókat foglaltak le, erről a honlap egyik írásában számolnak be. A rendőrség az Indexnek megerősítette az információt.

Schőn Péter, a BRFK szóvivője elmondta, személyes adatokkal való visszaélés ügyében a II. kerületi rendőrkapitányság nyomoz. A honlap ugyanis fényképpel, névvel és otthoni telefonszámmal nyilvánosságra hozta azoknak a bíróknak az adatait, akik a budapesti zavargások ügyében szereplők fölött ítélkeztek.

Személyes adatok publikálása aggályos

Maga a honlap többször is kiállt azok mellett, akiket a bírók elítéltek, de Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman szerint a honlap szerkesztői túllőttek a célon. A bírók neve, beosztása és hogy milyen ügyben jártak el közérdekű adatnak minősül, de a tárgyalótermen kívül készült fotók, és az otthoni telefonszámok, címek közzététele jogszabályellenes.

A különféle bírói testületek, köztük az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal is a bírók megfélemlítésének valamint befolyásolásának minősítette az adatok publikálását. Jogvédők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a bírók is kritizálhatók, jóllehet a személyes adatok nyilvánosságra hozása szerintük sem elfogadható.