Judit
3 °C
7 °C

Felvételek csatája a jogvédők és az ügyészség között

2006.09.29. 17:05
Az előzetes letartóztatás rendszerének felülvizsgálatát követeli két jogvédő szervezet, mert szerintük a bíróság több esetben is megalapozatlanul helyezett előzetes letartóztatásba olyanokat, akiket a múlt heti zavargások során az utcáról begyűjtöttek. 16 olyan személy ellen is büntetőeljárást indítottak, akik nem csináltak semmi törvénybe ütközőt, ráadásul egy részüket a rendőrök alaposan helyben hagyták, állítják. Pénteken 18 személyt bocsátottak szabadon, többek között a Tilos Rádió két műsrovezetőjét is.

Tizenhat személy panaszát - köztük néhányét részletesen is - továbbította a Legfőbb Ügyészségnek két jogvédő szervezet. A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szerint a büntetőeljárás és a pnaszosokkal szemben elrendelt előzetes letartóztatás megalapozatlan. A részletes vallomást az ügyészség kérte tőlük.

A panaszosok között van olyan, aki azt állítja, hogy a múlt héten az utcán vele szemben eljáró rendőrök bántalmazták. Ezek között kifejezetten súlyos esetek is előfordulnak, írja a két szervezet. A részletesen ismertetett panaszok között akad olyan, aki a Hír Tv felvételeivel is bizonyítaná, hogy nem tett semmit, amikor megjelentek a rendőrök őrizetbe vették, és meg is verték.

Kalkulált veszteség

Két egyetemista egy buszról volt kénytelen leszállni, amely a Bajcsy-Zsilinszky úton kialakult helyzet miatt nem közlekedett tovább. Ők gyalogosan viszont folytatták volna az útjukat a kollégiumba, amikor hátulról elkapták őket, egyiküket egy rendőr koponyán ütötte. A panaszosok között szerepel a Tilos rádió két munkatársa is, akik autójuk felé tartottak, amikor több tucat rendőr lerohanta az utcán tartózkodókat, köztük őket is, és mindenkit előállítottak. A két műsorvezetőt a múlt héten előzetes letartóztatásba is helyezték. Pénteken viszont a Fővárosi Bíróság szabadlábra helyezte őket, 16 társdukkal egyetemben. A bíróság megállapította, hogy az előzetes letartóztatás feltélei közül egyetlen sem állt fenn, tehát nem kellett a gyanúsítottak elrejtőzésétől, szökésétől, bűnismétlésétől, összebeszélésétől, vagy a bizonyítékok eltüntetésétől tartani. A nyomozás ugyanakkor folytatódik a két műsorvezető ellen.

A jogvédő szervezetek "az egyedi esetek feltárása mellett az előzetes letartóztatások elrendelésével kapcsolatos általános gyakorlat felülvizsgálatát, továbbá a bántalmazásra vonatkozó panaszok alapos és elfogulatlan kivizsgálását és az esetleges elkövetők felelősségre vonásához szükséges intézkedések megtételét kéri a Legfőbb Ügyészségtől" - olvasható a közleményben, amelyet az Indexhez is eljuttattak.

A Legfőbb Ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint csak azok ellen kezdtek büntetőeljárást, aki ellen fénykép- vagy filmfelvétellel rendelkeznek, hogy részt vett a zavargásokban, és bűncselekményt követett el. A jogvédők szerint ez nem igaz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?