Felvételek csatája a jogvédők és az ügyészség között

2006.09.29. 17:05
Az előzetes letartóztatás rendszerének felülvizsgálatát követeli két jogvédő szervezet, mert szerintük a bíróság több esetben is megalapozatlanul helyezett előzetes letartóztatásba olyanokat, akiket a múlt heti zavargások során az utcáról begyűjtöttek. 16 olyan személy ellen is büntetőeljárást indítottak, akik nem csináltak semmi törvénybe ütközőt, ráadásul egy részüket a rendőrök alaposan helyben hagyták, állítják. Pénteken 18 személyt bocsátottak szabadon, többek között a Tilos Rádió két műsrovezetőjét is.

Tizenhat személy panaszát - köztük néhányét részletesen is - továbbította a Legfőbb Ügyészségnek két jogvédő szervezet. A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szerint a büntetőeljárás és a pnaszosokkal szemben elrendelt előzetes letartóztatás megalapozatlan. A részletes vallomást az ügyészség kérte tőlük.

A panaszosok között van olyan, aki azt állítja, hogy a múlt héten az utcán vele szemben eljáró rendőrök bántalmazták. Ezek között kifejezetten súlyos esetek is előfordulnak, írja a két szervezet. A részletesen ismertetett panaszok között akad olyan, aki a Hír Tv felvételeivel is bizonyítaná, hogy nem tett semmit, amikor megjelentek a rendőrök őrizetbe vették, és meg is verték.

Kalkulált veszteség

Két egyetemista egy buszról volt kénytelen leszállni, amely a Bajcsy-Zsilinszky úton kialakult helyzet miatt nem közlekedett tovább. Ők gyalogosan viszont folytatták volna az útjukat a kollégiumba, amikor hátulról elkapták őket, egyiküket egy rendőr koponyán ütötte. A panaszosok között szerepel a Tilos rádió két munkatársa is, akik autójuk felé tartottak, amikor több tucat rendőr lerohanta az utcán tartózkodókat, köztük őket is, és mindenkit előállítottak. A két műsorvezetőt a múlt héten előzetes letartóztatásba is helyezték. Pénteken viszont a Fővárosi Bíróság szabadlábra helyezte őket, 16 társdukkal egyetemben. A bíróság megállapította, hogy az előzetes letartóztatás feltélei közül egyetlen sem állt fenn, tehát nem kellett a gyanúsítottak elrejtőzésétől, szökésétől, bűnismétlésétől, összebeszélésétől, vagy a bizonyítékok eltüntetésétől tartani. A nyomozás ugyanakkor folytatódik a két műsorvezető ellen.

A jogvédő szervezetek "az egyedi esetek feltárása mellett az előzetes letartóztatások elrendelésével kapcsolatos általános gyakorlat felülvizsgálatát, továbbá a bántalmazásra vonatkozó panaszok alapos és elfogulatlan kivizsgálását és az esetleges elkövetők felelősségre vonásához szükséges intézkedések megtételét kéri a Legfőbb Ügyészségtől" - olvasható a közleményben, amelyet az Indexhez is eljuttattak.

A Legfőbb Ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint csak azok ellen kezdtek büntetőeljárást, aki ellen fénykép- vagy filmfelvétellel rendelkeznek, hogy részt vett a zavargásokban, és bűncselekményt követett el. A jogvédők szerint ez nem igaz.