Aliz
6 °C
14 °C

Előzetesben a Tilos két munkatársa

2006.09.22. 15:22
A Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte a Tilos Rádió két munkatársának 30 napos előzetes letartóztatását. A védelmüket Társaság a Szabadságjogokért látja el, ügyvédjük szerint téves gyanúsítás történt. A Magyar Helsinki Bizottság attól tart, több ártatlant is érdemi vizsgálat nélkül helyezhettek előzetes letartóztatásba, ezért a kényszerintézkedés indokolható használatát kéri a bíróságoktól és az ügyészségtől.

A két fiatalembert az ügyészség csoportosan elkövetett garázdasággal vádolja. A vád szerint szeptember 20-án hajnalban a Teréz körút és a Podmaniczky utca kereszteződésénél társaikkal köveket, üvegeket és közúti jelzőtáblákat dobáltak a rendőrök felé. Mindkét fiatalember egybehangzóan azt állította, hogy a Kultiplexből tartottak gyalog a XIII. kerületi Hollán Ernő utcában parkoló autójukhoz. A kereszteződésben nem volt semmiféle tömeg, 7-8 ember tartózkodott a helyszínen. Egy idős ember azonban beszólt az ott álló 15-20 fős rendőrcsoportnak, akik erre minden figyelmeztetés nélkül megindultak, földre kényszerítették, és megbilincselték őket.

A védelmüket ellátó Társaság a szabadságjogokért ügyvédje az Indexnek elmondta, a bíróság szinte teljesen helyt adott az ügyészség indítványának. A védő még a tárgyalás előtt írásban indítványozta, hogy bizonyítékul szerezzék be két védence mobiltelefonjának cellainformációt, a helyszínen készült rendőrségi videófelvételeket és a térfigyelőkamerák adatait. Ez azonban nem történt meg. A bíróság a rendőri jelentésre alapozva hozta meg döntését.

Mindkét fiatalember büntetlen előéletű, közhasznú alapítványok munkatársai. Ennek ellenére a bíróság nem élt a rendelkezésére álló gyengébb kényszerítő eszközökkel, mert - az indoklás szerint - szabadlábon védekezve megfélemlítenék a lehetséges tanúkat, összebeszélnének, és meghiúsítanák az eljárás sikerét.

A TASZ tájékoztatása szerint a két, ugyanazon a helyen, egy időben elfogott fiatal ellen a rendőrség különböző gyanút fogalmazott meg. Egyiküket azzal gyanúsítják, egy 40-50 fős csoport hangadójaként dobált és uszított, másikuk - ugyanott, ugyanakkor - több száz fős tömeg aktív résztvevője volt. Valójában egy kihalt utcasarkon haladtak el 10-15 rendőr mellett, amikor a zavargások legalább egy kilóméterrel arrébb, a Blaha Lujza tér környékén folytak.

Gyanúsan jó találati arány

Az üggyel kapcsolatban a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben fordult Petrétei Józseg igazságügyi miniszterhez, Lomniczi Zoltánhoz, a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez és Belovics Ervin helyettes főügyészhez. A két civil szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ügyészség tájékoztatása szerint az elmúlt napokban a rendzavarások miatt indult eljárások közül 35 esetben 34-ben előzetes letartóztatást rendelt el, egyben pedig házi őrizetet. A "100 százalékos találati arányt" inkább nyugtalanítónak tartják, hiszen a rendőrök "nyilvánvalóan nem minden esetben lehettek képesek tökéletes bizonyossággal kiszűrni az utcán tartózkodók közül az erőszakos cselekmények elkövetőit".

Az őrizetbe vételt megértik, az előzetes letartóztatást nem

A Magyar Helsinki Bizottságot az egyik letartóztatott édesanyja kereste meg. Mint írta fia "kétségkívül elkövetett egy komoly hibát: rosszkor rossz helyen volt. Ha ezért három napra fogdába zárják, anyaként fáj érte a szívem, de elfogadom a helyzet rendkívülisége miatt. De arra legrosszabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen súlyos és igazságtalan következményei lehetnek annak, hogy arra jártak, ahol mások valóban agresszív cselekedetekre vetemedtek. Megértem, hogy a mostani nagyon kényes és veszélyes helyzetben a rendőrség határozott fellépése minden magyar állampolgár érdekét szolgálja, az ezzel együtt járó túlkapások, vagy tévedések viszont emberek életét törhetik derékba".

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ ugyanezt kérik nyílt levelük címzetjeitől, hogy tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy "a törvény szigora valóban csak azokra sújtson le, akik arra rászolgáltak, és hogy az előzetes letartóztatást, mint a személyi szabadságot legsúlyosabban korlátozó kényszerintézkedést csak olyan esetekben alkalmazzák, amikor arra valóban szükség van".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?