2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Előzetesben a Tilos két munkatársa

2006.09.22. 15:22
A Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte a Tilos Rádió két munkatársának 30 napos előzetes letartóztatását. A védelmüket Társaság a Szabadságjogokért látja el, ügyvédjük szerint téves gyanúsítás történt. A Magyar Helsinki Bizottság attól tart, több ártatlant is érdemi vizsgálat nélkül helyezhettek előzetes letartóztatásba, ezért a kényszerintézkedés indokolható használatát kéri a bíróságoktól és az ügyészségtől.

A két fiatalembert az ügyészség csoportosan elkövetett garázdasággal vádolja. A vád szerint szeptember 20-án hajnalban a Teréz körút és a Podmaniczky utca kereszteződésénél társaikkal köveket, üvegeket és közúti jelzőtáblákat dobáltak a rendőrök felé. Mindkét fiatalember egybehangzóan azt állította, hogy a Kultiplexből tartottak gyalog a XIII. kerületi Hollán Ernő utcában parkoló autójukhoz. A kereszteződésben nem volt semmiféle tömeg, 7-8 ember tartózkodott a helyszínen. Egy idős ember azonban beszólt az ott álló 15-20 fős rendőrcsoportnak, akik erre minden figyelmeztetés nélkül megindultak, földre kényszerítették, és megbilincselték őket.

A védelmüket ellátó Társaság a szabadságjogokért ügyvédje az Indexnek elmondta, a bíróság szinte teljesen helyt adott az ügyészség indítványának. A védő még a tárgyalás előtt írásban indítványozta, hogy bizonyítékul szerezzék be két védence mobiltelefonjának cellainformációt, a helyszínen készült rendőrségi videófelvételeket és a térfigyelőkamerák adatait. Ez azonban nem történt meg. A bíróság a rendőri jelentésre alapozva hozta meg döntését.

Mindkét fiatalember büntetlen előéletű, közhasznú alapítványok munkatársai. Ennek ellenére a bíróság nem élt a rendelkezésére álló gyengébb kényszerítő eszközökkel, mert - az indoklás szerint - szabadlábon védekezve megfélemlítenék a lehetséges tanúkat, összebeszélnének, és meghiúsítanák az eljárás sikerét.

A TASZ tájékoztatása szerint a két, ugyanazon a helyen, egy időben elfogott fiatal ellen a rendőrség különböző gyanút fogalmazott meg. Egyiküket azzal gyanúsítják, egy 40-50 fős csoport hangadójaként dobált és uszított, másikuk - ugyanott, ugyanakkor - több száz fős tömeg aktív résztvevője volt. Valójában egy kihalt utcasarkon haladtak el 10-15 rendőr mellett, amikor a zavargások legalább egy kilóméterrel arrébb, a Blaha Lujza tér környékén folytak.

Gyanúsan jó találati arány

Az üggyel kapcsolatban a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben fordult Petrétei Józseg igazságügyi miniszterhez, Lomniczi Zoltánhoz, a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez és Belovics Ervin helyettes főügyészhez. A két civil szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ügyészség tájékoztatása szerint az elmúlt napokban a rendzavarások miatt indult eljárások közül 35 esetben 34-ben előzetes letartóztatást rendelt el, egyben pedig házi őrizetet. A "100 százalékos találati arányt" inkább nyugtalanítónak tartják, hiszen a rendőrök "nyilvánvalóan nem minden esetben lehettek képesek tökéletes bizonyossággal kiszűrni az utcán tartózkodók közül az erőszakos cselekmények elkövetőit".

Az őrizetbe vételt megértik, az előzetes letartóztatást nem

A Magyar Helsinki Bizottságot az egyik letartóztatott édesanyja kereste meg. Mint írta fia "kétségkívül elkövetett egy komoly hibát: rosszkor rossz helyen volt. Ha ezért három napra fogdába zárják, anyaként fáj érte a szívem, de elfogadom a helyzet rendkívülisége miatt. De arra legrosszabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen súlyos és igazságtalan következményei lehetnek annak, hogy arra jártak, ahol mások valóban agresszív cselekedetekre vetemedtek. Megértem, hogy a mostani nagyon kényes és veszélyes helyzetben a rendőrség határozott fellépése minden magyar állampolgár érdekét szolgálja, az ezzel együtt járó túlkapások, vagy tévedések viszont emberek életét törhetik derékba".

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ ugyanezt kérik nyílt levelük címzetjeitől, hogy tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy "a törvény szigora valóban csak azokra sújtson le, akik arra rászolgáltak, és hogy az előzetes letartóztatást, mint a személyi szabadságot legsúlyosabban korlátozó kényszerintézkedést csak olyan esetekben alkalmazzák, amikor arra valóban szükség van".