Dráguló szerencsejáték

2001.02.07. 18:19
Harminc százalékkal drágul március 5-től az ötöslottó, a hatoslottó, valamint a Joker játék - tudta meg az Index a Szerencsejáték Rt. szóvivőjétől. Somorai László tájékoztatása szerint az új konstrukció szerint a szelvényekért kifizetett árnak nagyobb százaléka vándorol a nyereményalapba, mint eddig.
Százharminc forintba kerül március 5-től az egyszer játszható ötöslottó és a hatoslottószelvény, valamint a Joker játék - tudta meg az Index a Szerencsejáték Részvénytársaságtól.

A szelvényekért kifizetett árnak nagyobb százaléka vándorol a nyereményalapba, mint eddig
A cég sajtóosztálya szerint azonban első hallásra drasztikusnak tűnő részvételidíj-emelés nem jelent klasszikus áremelést, ugyanis az ,,áremelés ugyanazon szolgáltatásért több pénz fizetését jelenti." Arról van szó, hogy a díjemelésből a Szerencsejáték Rt. többet fordít vissza a nyeremények kifizetésére - magyarázta az összefüggéseket Somorai László, a Szerencsejáték Rt. szóvivője.

A díjemelés egyébként már azokra is vonatkozik, akik most vásárolnak öt héten keresztül megjátszható szelvényt, mert ennek utolsó játéka március 10-kére, a díjemelés utánra esik. Így ők ötszáz forint helyett ötszázharminc forintot fizetnek.

Öt százalékkal nő a nyereményalap

Eddig minden száz forintból 43,2 százalék, tehát 43 forint 20 fillér került a bruttó nyereményalapba. A márciusi változtatás után a megemelt 130 forintos árból 45 százalék, vagyis 58 forint 50 fillér jut a kalapba. Ez arányosan közel 6 százalékos növekedést jelent.

Somorai szerint a nyereményalap növelésével a Szerencsejáték Rt. új játékosok szeretne toborozni, illetve a régi játékosok játékkedvét szeretné fokozni. Enne ellenére az Rt. arra számít, hogy az első két hétben visszesik a kereslet a játékok iránt, de - reményeik szerint - utána újra elérik a heti forgalmat. Ezt a statisztikák is igazolják, tavaly a 14. játékhéten bevezetett húszforintos emelést csupán az első két hétben követte visszaesés, utána újra visszaállt a régi rend.

25 milliárd nyereményre

Az ötöslottó esetében ez átlagosan heti 4 millió játékot jelent, amelynek igazi lökést csak az extranyeremények adnak. Ilyen volt tavaly a 38. héten elvitt egymilliárd forint feletti nyeremény, illetve, az idei első héten megnyert 858 millió forintos pénzhalom.

Újabb változtatást jelent, hogy kétszeresére emelik a Joker játék nyerőosztályaiban nyerhető összegeket.

A Szerencsejáték Rt. teljesítette tavalyi üzleti tervét, és elérte a prognosztizált 63 milliárd forintos bevételt. Ebből 25 milliárd forintot fizettek ki nyereményként.