Útelágazáshoz érkezett az MSZP

2004.02.24. 19:08
Az időelőtti miniszterelnök-csere megosztja az MSZP vezetését. Hivatalosan kacsának minősítették ugyan Medgyessy Péter esetleges távozásáról szóló sajtóhírt, ám a szocialisták prominensei közül jónéhányan megfontolandónak tartják, hogy a 2006-os országgyűlési választásnak már új kormányfővel vágjon neki a koalíció. "Akinek a halálhírét keltik, az nagyon sokáig él" - reagált Medgyessy Péter a hírre.
Az MSZP belső köreiben nem okozott meglepetést, hogy a sajtóban is megjelentek Medgyessy Péter esetleges időelőtti leváltásáról szóló információk. A pártvezetést azonban megosztja a kérdés: egy részük szerint ugyanis a kormányfő eltávolítása csupán egy ciklusonként rendszeresen felmerülő verzió.

"Akinek a halálhírét..."

Akinek a halálhírét keltik, az nagyon sokáig él - reagált Medgyessy Péter az esetleges leváltásáról szóló hírre. "Én csak meg tudom köszönni, hogy segítenek és szurkolnak nekem abban, hogy egyébként teljes energiám teljében még további biztatást adjanak ahhoz, hogy harcoljak azért az igazért, amit én igaznak tartok" - tette hozzá a kormányfő, megjegyezve: ennél többet nem ér ez az ügy.

Az MSZP-vezetés kritikusabb szereplői viszont nem tartják lehetetlennek a miniszterelnök-cserét, amely szerintük nagyobb esélyt jelentene a szocialistáknak a következő országgyűlési választásokon. A kényes kérdésről azonban még a Medgyessy mellett teljes mellszélességgel kiállók sem kívántak névvel nyilatkozni, hivatalosan pedig kacsának minősítették a Magyar Hírlap információját.

Súlytalanság állapotában

A kritikusok közül sokan egyre "önjáróbbnak" tartják Medgyessy Péter kormányfőt. Az Indexnek több forrás azt mondta, hogy a szocialista pártnak gyakorlatilag már alig van befolyása a kormányfőre. Kovács László pártelnök ugyanis éppen maga volt az, aki "súlytalanná tette" a pártot a kormányban, miután bejelentette, hogy nem kíván a pártelnöki tisztségért indulni a legközelebbi tisztújító kongresszuson. Kovács így főnökére, Medgyessy Péterre van utalva, aki "kénye-kedve szerint" elmozdíthatja a külügyi tárca éléről, és dönthet esetleges EU-biztosi kinevezéséről.

A párt vezetői közül ráadásul alig akad olyan, aki ne lenne egyben a kormánynak is a tagja, így "kiszolgáltatva" Medgyessy Péternek. (Az elnökség 15 tagja közül 11-en töltenek be pozíciót a kormányban.) Ezért fordulhatott elő, hogy a kormány ellenében a párt megerősítését szinte kizárólag a nem kormánytag szocialisták: Szili Katalin elnök-helyettes és Jánosi György választmányi elnök szorgalmazták. "Ma nincs senki, aki az asztalra csaphatna a kormányfővel szemben" - jellemezte a helyzetet az Indexnek egy szocialista elnökségi tag.

Egyszerre igazodhat

Medgyessy menekülési útvonala
Hát én egyelőre miniszterelnök vagyok és azt gondolom, hogy egy darabig az is fogok maradni, egyébként nem gondoltam rá, de jó ötletnek hangzik szerkesztő úr, úgyhogy majd fogok gondolkodni rajta - mondta Medgyessy Péter A szólás szabadsága című műsorban, amikor Friderikusz Sándor arról kérdezte, hogy a köztársasági elnök közvetlen megválasztására tett javaslat kedvező menekülési útvonalat jelent-e arra az esetre, "ha mondjuk vége a miniszterelnökségnek".
Ennek ellenére a párt stratégiái szerint nem a mostani a megfelelő időpont arra, hogy Medgyessyt "helyre tegyék". Az EP választásra készülő szocialisták a lehető legegységesebb arcukat akarják felmutatni, ezért információink szerint a hétvégére összehívott választmányi ülésen "olyan politikai alapelveket fogadnak majd el, amelyhez egyszerre igazodhat majd a kormány és a párt is". Az Index kérdésére Jánosi György MSZP-s választmányi elnök azt mondta "üres és értelmetlen találgatás Medgyessy leváltásáról beszélni".

Kacsa - reagált a miniszterelnökkel kapcsolatos találgatásokra Nyakó István. Az MSZP szóvivője az Indexnek utalva az esetleges miniszterelnök-buktatásra úgy nyilatkozott: nincs ilyen forgatókönyv, és nem is készül sem titkos sem semmilyen más. "Az MSZP ebben a pillanatban Európai Parlamenti választásokra készül gőzerővel" - hangsúlyozta a politikus. "Alapszabályunk szerint legközelebb 2005. év elején a párt tisztújító kongresszusával kapcsolatban kerülhet elő az a kérdés, a 2006-os választásokon ki fémjelzi miniszterelnök-jelöltként a Magyar Szocialista Pártot" - mondta végül.

Már így járt Horn is

Az Index által megkérdezett szocialisták a választmányi elnökhöz hasonlóan azt bizonygatták, hogy nem lesz miniszterelnök-váltás. Szerintük a ciklus közepén általában felmerül a kormányfő eseteleges távozása, így volt ez 1996-ban, Horn Gyula esetében is. Informátoraink úgy vélték, hogy a miniszterelnök-jelölés kérdése 2006 előtt nem vetődik fel. Egyes vélekedések szerint azért merült fel éppen most a kormányfőbuktatás kérdése, mert Medgyessy Péter meglepő közjogi ötleteivel tematizálni kezdte a közbeszédet, ami a szocialistáknak az elmúlt másfél évben nem, vagy csak nagyon ritkán sikerült. Forrásaink szerint egyébként semmilyen pártfórumon nem merült fel, hogy kormányfőt kellene cserélni, de a parlamenti frakció sem foglalkozott a kérdéssel.

Horn Gyula volt kormányfő az MTI érdeklődésére közölte: nincs tudomása arról, hogy léteznek-e olyanok az MSZP-ben, akik le akarják váltani a miniszterelnököt. "Miért nem adják az illetők, akik ilyen véleményt vallanak, a nevüket. Ha nem adja a nevét akkor hallgasson (...) ebből lehet csinálni egy kis manipulációt" - kommentálta a Magyar Hírlap információját a politikus.

Veszi a kalapját

Gól vagy öngól?
Lakner Zoltán politológus az Indexnek nyilatkozva valószínűtlennek tartotta, hogy az MSZP az idén megvonja bizalmát Medgyessy Pétertől. Szerinte ehhez csak egy nagyon rossz EP-választási szereplés vezethetne. Lakner szerint a kormányfő esetleges "menetközbeni" leváltásával a szocialisták sokat veszítenének, ugyanis az a kudarc beismerése lenne, amivel azt üzennék, hogy eddig csak rosszat tettek. Továbbá ha elsőre nem tudtak hiteles miniszterelnököt állítani, miért bízna meg a társadalom abban, hogy másodszorra ez sikerülhet, vélekedett a politológus.
A párt Szili és Jánosi által javasolt megerősítésére legközelebb szocialisták az egyre valószínűbben őszre előrehozott tisztújító kongresszusán kerülhet sor. Egyre több szocialista politikus gondolja úgy, hogy amennyiben a Medgyessy-kormány nem tudja a jelenlegi gazdasági és szociális helyzetből kivezetni addig az országot, Medgyessynek rendhagyó módon be kell számolnia a párt előtt tevékenységéről. Egy "normális európai államban, amennyiben a beszámolót nem fogadják el, a miniszterelnök veszi a kalapját és lemond"- mondta egyik informátorunk. Mindez nagyban függ az EP-választás kimenetelétől és a kongresszusig terjedő időszaktól. Annak viszont egyre kisebb a valószínűsége, hogy a 2006-os országgyűlési választásoknak Medgyessyvel menjen neki a szocialista párt.

A Fideszben is gondolkodnak rajta

Az MSZP drasztikus népszerűségvesztése nem csak a szocialistákat, hanem az ellenzéket is gondolkodóba ejtette. Az Index információi szerint a Fidesz képviselőcsoportjában és pártvezetésében is felmerült, hogy nagyobbik kormánypárt végső esetben a miniszterelnök cseréjével próbálja megállítani a negatív folyamatokat. Az ellenzéki vélekedés szerint azonban már Medgyessy Péter menesztése sem befolyásolhatná jelentősen az EP-választás kimenetelét, legfeljebb a 2006-os országgyűlési választásokra javíthatná komolyan a szocialisták megítélését. Révész Máriusz, Orbán Viktor kabinetfőnöke szerint a Fidesznek ugyan nincs szerepe az esetleges kormányfőváltásba elindításában, ám az ellenzék számára sem irreális feltételezés, hogy a ciklus vége előtt bekövetkezik. Révész elmondta, hogy Medgyessy évértékelője után jelzéseket kaptak arról, hogy a kormánypárti és a liberális értelmiség is csalódással fogadta annak tartalmát. A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy kormányfői felszólalás a gazdaság szereplői sem mutatott kiutat a következő időszakra.

Az üzletemberek keze

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó szocialisták közül néhányan a Fidesz képviselőjével egybehangzó véleményen voltak a gazdaság befolyásos szereplőit illetően. Szerintük az MSZP-t támogató üzletemberek nagy része már "levette kezét Medgyessy Péterről". Kétségtelen, hogy az elmúlt hónapokban a top 100 között szereplő ismert vállalkozók közül többen nyíltan kritikus hangot ütöttek meg a kormány politikáját elemezve. Korábban az Indexnek nyilatkozó, de névtelenséget kérő "baloldali tőkések" szintén a kormány gazdaságpolitikai tehetetlenségét okolták, és azt ígérték, hogy az MSZP mellett egy polgári körszerű szervezet keretében hozzák nyilvánosságra nézeteiket. Az egyik MSZP elnökségi tag szerint nem lenne szabad kormányszinten sem megfeledkezni a gazdasági szféra prominenseinek "társadalomra gyakorolt hatásáról".

Krónika
Medgyessy Péter huszonhárom napja kormányozta az országot, amikor elérte a harmadik köztársaság legnagyobb botránya: kiderült róla, hogy az előző rendszerben kémelhárító tisztként szolgálta a hazát. Az ellenzék, valamint a liberális értelmiség egy része a kormányfő távozását követelte, a szocialista párt azonban akkor teljes támogatásáról biztosította Orbán legyőzőjét. Az ügy érthetetlen mozzanata volt Medgyessy struccpolitikája, mivel a kormányfő parlamenti beszédében elmondta: hónapok óta birtokában volt a Magyar Nemzetben közölt, az ügynökbotrányt kirobbantó dokumentum.

A közvélemény-kutatási eredmények azt mutatták, hogy a választópolgárok szemet hunytak a kormányfő múltja fölött, ennek következtében a miniszterelnök egyre bátrabban védte korábbi szerepét, és felépítette a KGB-t lóvá tévő gulyáskommunista James Bond mítoszát. A választási győzelem évének utolsó napjaiban kitört nyaralásbotrány már megtépázta a kormányfő népszerűségét. Kuba kiválasztásában az játszott szerepet, hogy "hol van meleg, hol süt a nap és lehet-e jó koktélokat inni" - mondta a Ferihegyen rá várakozó újságírók előtt a szépen lebarnult Medgyessy, akinek hatalomra kerülése óta talán ez a legtöbbet idézett kijelentése.

A miniszterelnök nem értette meg, hogy posztja sikeres betöltéséhez demagógia is kell. Egy ország találgatta tavaly decemberben, hogy hova utazik, és amikor a Népszabadság előállt azzal, hogy ismét Kubába látogat, Medgyessy durcás lett, és nem mondta meg azt, ami úgyis kiderült: ezúttal Thaiföldet nézte ki a prospektusból. (Szabadságkeretét tavaly nem lépte túl, de nem is hagyott benn túl sok napot. A két egzotikus országon kívül járt Franciaországban, Olaszországban, Németországban és a Balatonon.)

Több szocialista politikusnál akkor szakadhatott el a cérna, amikor Medgyessy a pártban amúgy nem túl népszerű László Csaba pénzügyminiszter menesztéséről döntött. A párt és a frakció Veres János államtitkárt látta volna szívesen László utódjaként, a kormányfő viszont nyaralás alatt is dolgozott - ez tulajdonképpen dicséretes -, és az ezüstszínű homokparton az akkoriban Kenyában időző Draskovics Tibort álmodta a pénzügyminiszteri székbe.

A második parlamenti országértékelő beszédére készülő Medgyessy Péter úgy gondolta, útelágazáshoz érkezett. Vissza kell venni a kezéből - kis túlzással - 2002 júniusában kicsúszott kezdeményezést. Vett egy mély levegőt, és közös európai parlamenti listát javasolt az országgyűlés?, a nemzet?, a világ? pártjainak. Ennél nagyobb megrökönyödést csak akkor tudott volna kelteni, ha letolja nadrágját a plenáris ülésen. A beszéd fogadtatása emlékeztet az ügynökbotrány utáni visszhangokra: az ellenzék és a liberális értelmiség egy része elutasító, a szocialista párt teljes támogatottságról biztosít, a közvélemény megértő.

A görcsös "maradandót alkotás vágya" által hajtott miniszterelnök jó szándékú, ám értelmetlen kezdeményezései is zátonyra futnak. A kilenctagú Köztársasági Etikai Tanács megalkotása után néhány hónappal a tanácstagok egy része személyes ügyek miatt lemondott, ezzel a testület múlt pénteken kimúlt.

TSZA