Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Gyurcsány megreformálná az MSZP-t is

2004.01.16. 11:50
Nagyvonalúságot, ám határozottságot a politikai ellenfelekkel szemben, továbbá gyökeres változtatást sürget az egészségügyben, a támogatásokban, az oktatásban és a társadalompolitikában Gyurcsány Ferenc, aki húszoldalas programot írt arról, hogy ő milyennek képzeli el Magyarországot - derül ki a Népszabadság pénteki számából.
Gyurcsány Ferenc sportminiszter húszoldalas programjában "kétsebbességű Magyarországról" ír, amelyben együtt van jelen a nyugatias modernizáció és a bezáródó leszakadás - áll a napilap ismertetésében. A két Magyarország kétfajta megközelítést kíván: míg az előbbinek fejlődési, nagyobb gazdasági, társadalmi szabadságot nyújtó igényei vannak, a leszakadó rétegeknek több támogatást és védelmet célzó követelései, felzárkózási szükségletei vannak. Megítélése szerint ez Magyarország legmélyebb konflkiktusa.

Programvita az MSZP-n belül

A baloldalon szerinte nem értékvita, hanem programvita van. Abban ugyanis egyetértés van, vélekedik, hogy az MSZP-ben mindenki a társadalmi igazságosság, egyenlőség és szolidarítás értékeit vallja. De másképpen képzelik el a baloldali politikusok a megoldást. Szerinte az államnak nem pénzt kell osztania, hanem állami és egyéni, kisközösségi befektetések révén segítenie kell az embereknek a versenyképes teljesítmény elérésében, a tudás megszerzésében, a mobilitás ösztönzésében, a munkahelyek bővítésében.

Megreformálandó struktúrák

Ugyanakkor nagyobb állami szerepvállalást sürget a korszerű oktatási rendszerek, a piacon meg nem térülő infrastruktúra fejlesztésében, a stratégiai nemzetgazdasági húzóágazatok meghatározásában és megerősítésében. Ehhez 10 ezer milliárd forintnyi nemzeti és EU-s forrásokat rendelne. A programot még ebben a ciklusban kell elkészíteni.

Torzult jóléti rendszer

Azokat a jóléti rendszereket, amelyeket az elmúlt években hoztak létre, Gyurcsány megítélése szerint éppen nem azokat védi, akiknek erre szükségük van: a legnagyobb arányú elvonások a legalacsonyabb jövedelmüek foglalkoztatását terhelik, a lakás- és családtámogatásjelenlegi rendszere a magasabb jövedelmüeknek kedvez, az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz a magasabb státusuak könnyebben férnek hozzá. A jóléti rendszer eltorzult, összegez Gyurcsány. A rászorultak, az elesettek és a nyugdíjasok érdekében "változtatni kell".

A nemzeti közép helyes út

A belpolitikáról szólva Gyurcsány programja arra hegyezi ki mondandóját, hogy egyetlen Magyarország van. Szerinte a kormányzó pártoknak nagyobb felelősségük van az ország tönkretételének elkerülésében. "A nemzeti közép politikája eredetileg helyes felismerésre épül", vallja. Nagyvonalúságot ajánl, mert szerinte egy erős, szervezett, világos demokratikus elveket valló egységesebb baloldal együtt tud élni az elődje által kinevezettekkel, amihez viszont a szabályokat kell megváltoztatni: egyrészt kiszélesítenék, a valóságos kinevezési gyakorlathoz illesztenék a politikai kinevezetteket körét, tőlük lojalitást várnának el. Másrészt a fennmaradó, az előző körbe nem tartozó funkciók betöltőinek a politikai tevékenységét korlátoznák.

Erőszakos jobboldali megoldások

Ugyanakkor a jobboldalról Gyurcsány megjegyzi, hogy általában hidegen hagyják a növekvő társadalmi különbségek, a befelé forduló, piac és globalizáció ellenes politikát folytatnak. A bűnözés és a kábítószer-fogyasztás terjedésének megakadályozására csak a növekvő mértékű állami kontroll és erőszak alkalmazását látják megoldásként. Gyurcsány a választásokon nagyobb esélyegyenlőségért több pénzt juttatna a pártoknak, három-négyszeresére emelné a pártok működési költségét és ötvenszeresére a kampányok költségvetési támogatását.

Totális politikai karrier

A program nyilvánosságra hozásával Gyurcsány kampányt indított, amelynek célja lehet saját pártambícióinak megvalósítása. A sportminisztert egyébként a közeljövő vélhetően megválasztják a Győr-Moson-Sopron megyei MSZP elnökének, amivel már részt vehet a párt döntéseiben.