Medgyessy mégis lemond?

2004.08.22. 21:53
"Nem biztos, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány a legjobb megoldás" - nyilatkozta Medgyessy Péter Friderikusz Sándor A szólás szabadsága című műsorában vasárnap délben. A szerdán a szocialista párt által "menesztett" miniszterelnök nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy mégis inkább a lemondást választja. "Még nem döntöttem el semmit - mondta. - Az első az ország, a második a szocialista párt és utána jönnek a személyek."
Medgyessy Friderikusz első kérdésre, hogy nagyon rossz kedvű-e, úgy felelt: "Nyilvánvaló, hogy az ember nem jókedvű egy ilyen helyzetben. Elég sok nehéz nap áll mögöttem. Egyszer meg fogom írni, hogy hogy éltem ezt át." Mint mondta, teljesen elképzelhetetlen, hogy a történtek visszafordíthatóak lennének. A szerdán menesztett miniszterelnök szerint most azt a kérdés, hogy ebben a helyzetben miképpen lehet gyors megoldast találni, ami egyúttal tisztességes megoldás is.

"Nem Csillagról szól a történet"

Medgyessy kijelentette: "Ez a történet nem Csillag Istvánról szól. Arról van szó, hogy kialakult egy álláspontom arról, hogy milyen kormányzati munkára van szükség, egyes minisztériumok azonban nem találtak konstruktív megoldást a problémákra, a gazdasági minisztérium például ilyen volt. Sok befektető ment el az országból és ezt nem lehetett következmények nélkül csinálni, ezért döntöttem úgy, hogy változtatásra van szükség."

"Ha megkötöttem volna azt a rossz kompromisszumot, hogy engedve az SZDSZ-nek Csillag István marad, akkor hetek, hónapok múlva más miatt alakult volna ki nézeteltérés. Ezzel nem lett volna megoldva semmi sem. A következetesség nem mindenkinek szimpatikus. Az volt a dolgom, hogy csináljak egy megbízható gazdaságpolitikát, ez azonban érdekekbe ütközött. Ha végignézem a kormányom tagjait, akkor együtt ezzel a programmal mind egyetértettek, de egyénként már nem mindenki."

Nem akar a fészekbe piszkítani

Arra a kérdésre, hogy mit értett a Népszabadságnak adott nyilatkozátban azon, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, Medgyessy azt mondta: "Korrupciós ügyek vagy zavaros ügyek? Nem merünk őszintén fogalmazni, mert a magyar közélet nem szereti az egyenes és világos beszédet." Friderikusznak arra a felvetésére, hogy a Demszky és a Wekler ügyekre gondolt-e, Medgyessy nem felelt, ugyanakkor azt mondta: "Én nem mondom, hogy más pártban nem volt ilyen. Ezt minden pártnak magának kell elrendezni, és az SZDSZ-nek is rendeznie kell ezeket a - nevezzük így - zavaros ügyeket. Én örülnék annak, ha az SZDSZ-ben megindulna egy tisztulási folyamat. Én nem akarok a fészekbe piszkítani, de van véleményem."

Taktika és hülyeség

Medgyessy szerint ő nem taktikázta el magát, amikor nem vette komolyan az SZDSZ-nek azt az álláspontját, hogy a gazdasági miniszternek, Csillag Istvánnak maradnia kell a kormányban. "Ez nem taktika kérdése. Nem az volt a fontos, hogy ügyesen taktikázzak. Én abban vagyok érdekelt, hogy ez a koalíció működjön."

"Mi a helyzet? - tette fel a kérdést Medgyessy. - Van egy koalíció, amelyben a kisebbik párt figyelmen kívül hagyta a nagyobb párt érdekeit, és a nagyobb párt erre maflán bólogatott. Ez a két párt most mindent megtesz azért, hogy a saját renoméját rontsa. Azon dolgoznak, hogy játszák át a hatalmat az ellenzéknek. Az ellenzék pedig mosolyogva várja, hogy mi lesz az eredmény. De ha ilyen hülyék az ellenfelei, miért ne ezt tenné?"

Kis puccs

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy szerinte az MSZP készülődött-e az eltávolítására, úgy felelt: "Voltak olyan politikusok, akik ebben a kis puccsban részt vettek. De a puccshoz is kell tehetség. Egy puccsnál általában tudják, hogy ki az utód és mik a kockázatok. Az SZDSZ nem volt képes ezt egyedül megcsinálni. Azt gondolom, hogy ez masképp történt."

"Volt forgatókönyv?" - tette fel a kérdést Friderikusz Sándor. "Pont azt kifogásolom, hogy nem volt forgatókönyv. Kikérem magamnak, hogy az ország stabilitását valaki veszélyeztesse, kikérem magamnak, hogy az ország nemzetközi tekintélyét valaki veszélyeztesse."

"Bizonyos értelemben nem..."

"Politikailag és emberileg alkalmas volt erre a pozícióra?" - kérdezte a műsorvezető. "Jó kérdés - felelte Medgyessy. - Bizonyos értelemben nem. Vannak tulajdonságaim, amelyek nem megfelelőek ehhez a feladathoz, nekem vannak érzelmeim, van szívem, határozott meggyőződésem, őszintébb vagyok a kelleténél. Nem politikus-értékek ezek. Nem tudtam megszokni, hogy a politika a bizalmatlanságról szól. Érdemes végiggondolnom az életemet. Hittem abban, hogy van kooperáció, hogy van szolidaritás, szándék az őszinteségre, egymás iránti tisztelet."

Friderikusz egy újság elemzését idézve, feltette azt a kérdést, hogy Medgyessy nem gondolja-e, hogy a várhatónál lassabb, puhább volt, hogy csak ügyeket vitt? A kormányfő válaszában elmondta: "Ügyeket vittem, ez igaz. De milyen ügyeket? A nyugdíjasok, a nagycsaládosok ügyét, a mezőgazdaság ügyét... Nekem fontos a saját lelkiismeretem, ilyen értelemben ügyeket vittem, és büszke vagyok rá. Ez a kormány elérte azt, hogy ez az ország szembenézett a saját történelmével, a holokauszttal, ez a kormány elmondta, hogy mit gondol az '56-os eseményekről, ez a kormány elérte azt, hogy ennek az országnak a tekintélye a világban nagyon magas szinten legyen. Magyarország ma nagyon elismert része az európai közösségnek." Medgyessy hozzátette, nem az ő dolga megítélni a saját munkáját, hanem az országé, az embereké.

Érdekes hétköznapok

Medgyessy sokat kifogásolt nyaralásairól elmondta, hogy egy közéleti személyiség hétköznapjai is érdekesek a polgároknak, ugyanakkor ezeket az ügyeket a "fülénél fogva rángatják elő". Mint mondta, az hogy két héttel ezelőtt pont akkor volt Mallorcán nyaralni, amikor Colin Powell, az Egyesült Államok külügyminisztere hazánkba látogatott, nem jelent semmit, hiszen nem sokkal azelőtt amerikai látogatásán már találkoztak és tárgyaltak is Powellel, aki szerinte nem azért jött Magyarországra, hogy vele találkozzon, hanem azért, hogy a nagykövetekkel beszéljen az USA külpolitikájáról. A miniszterelnök szerint kormányzása alatt "mind az amerikaiakkal, mind az oroszokkal, mind a kínaikkal jó kapcsolatot alakított ki".

Arra a kérdésre, hogy tompult-e a realitásérzéke az elmúlt két év alatt, Medgyessy úgy válaszolt: "Sokat tompult. A hatalom nagyon furcsa dolog. Nem tudni, hogy hol van a baj, mert azok, akiknek meg kéne mondaniuk, nem merik megmondani. A kritikusok azt hiszik, hogy megmondták, pedig csak udvariaskodnak. Van egy olyan pont, amikor el kell dönteni, mi fontosabb, a pozíció vagy az elvek, és nekem az elvek a fontosabbak. Nehéz szívvel, de felemelt fejjel fogok elmenni. Tudom, hogy vannak, amiket jól csináltam, de biztos sok mindenben tévedtem, én is emberből vagyok."

Mádl tisztessége

Csillag Kunczénak felajánlotta lemondását
Csillag István az MTV A szólás szabadsága című műsorában kijelentette, az SZDSZ elnökének már a kormányátalakítási vita kezdetekor megemlítette, hogy felajánlja lemondását. A gazdasági miniszter elmondta, nem szívesen maradt volna a kormányban, ha nincs iránta bizalom. Menesztésével kapcsolatban azt közölte: "Nekem a miniszterelnök úr egy dolgot mondott, nem vagyok elég operatív."
Munkájának eredményességéről kijelentette: "Én azt gondolom, hogy én egy tevékeny résztvevője vagyok annak, hogy lassan egy éve a magyar gazdaság több mint négy százalékkal fejlődik, hogy a feldolgozóipari beruházások az egész térségben egyedülállóan két számjegyűek, hogy az export két számjegyű, hogy a működő tőke jön."
"Nekem most olyan helyzetet kell teremtenem, hogy gyorsan találjon megoldást az MSZP. Nem biztos, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány a legjobb megoldás - nyilatkozta Medgyessy Péter, aki nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy mégis inkább a lemondást választja. - Még nem döntöttem el semmit. Az első az ország, a második a szocialista párt és utána jönnek a személyek." Arra a kérdésre, hogy mi következne azután, hogy lemond, úgy felelt: "Ismerve a köztársasági elnök, Mádl Ferenc tisztességét én bízom abban, hogy pontosan ismeri a realitásokat, és adna egy lehetőséget arra, hogy a legerősebb párt javasolhasson egy embert a kormányfői posztra."

"Ha egy ilyen döntés születik, végig kell gondolni, hogy miért szükséges konstruktív bizalmatlansági indítványt benyújtani? Senki nem várhatja el a mostani miniszterektől, hogy megnyomják magukkal szemben a konstruktív bizalmatlansági indítványra a gombot. Akik ezt kitalálták, ki fognak állítani egy rossz bizonyítványt magukról. Az első helyen most az szerepel, hogy normális menete legyen az ország működésének, és csak másodlagos kérdés, hogy ennek mi a technikája."

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nem várja-e meg a pénteket, amikor a bizalmatlansági indítvány megszülethet, hanem lemond-e hamarabb, Medgyessy úgy válaszolt: "Mindent mérlegelni fogok. Most, hogy a kongresszust összehívták, már látok garanciát arra, hogy az új miniszterelnök jelölésével nem lehet elhúzni az időt a végtelenségig. Arra kell most tekintettel legyek, hogy hogyan tudom megóvni a koalíció és a kormány tekintélyét."

"A felét megkaptam"

A műsorvezető feltette azt a kérdést, hogy megváltozott-e a miniszterelnök véleménye azokról a szavakról, hogy árulás és szövetség. Medgyessy hosszas gondolkodás után kijelentette, az árulás silány emberi magatartás. "Amikor elvállaltam a miniszterelnöki felkérést - mondta -, akkor a kongresszuson azt mondtam, hogy szövetséget jöttem kötni, és én megkötöttem ezt a szövetséget. Ez olyasmi dolog, mint amikor az esküvőn elhangzik, hogy a pár jóban-rosszban kitart egymás mellett. A felét megkaptam: a jóban kitartottak mellettem." A kormányfő hozzátette, hogy persze egy szövetség nem a világ végéig szól, hanem meghatározott célokért, és meghatározott időszakra, de meg kell gondolni, hogy egy szövetséget mikor kell felbontani.

Medgyessy szerint a lojalitás számára inkább elvekhez kapcsolódik, nem személyekhez. "De azért gyenge emberként szívesen veszem, hogyha a személyemhez is lojálisak. A politika nem jó műfaj, mert ezek az emberi kérdések nem köszönnek vissza, én pedig nem vagyok ízig-vérig politikus."

"Vannak feladataim - fejezte be nyilatkozatát a miniszterelnök -, meg kell emészteni, ami történt. Meg fogom fontolni, hogy megírjam-e a történteket könyvformában, az egész két-három évet."

"Valahol a nemzetközi világban szükség lehet rám, igyekszem az országnak megfelelő tekintélyt és büszkeséget hozni" - mondta, hozzátéve, nem akar elmenni, jól érzi magát Magyarországon.

Lemond vagy nem mond le?

Lendvai Ildikó vasárnapi nyilatkozata ellentmond annak, amit Medgyessy Péter A szólás szabadsága című műsornak adott interjújában elmondott. Lendvai szerint napi kapcsolatban állnak Medgyessy Péterrel, akivel megállapodtak, hogy "aláveti magát" a két koalíciós párt konstruktív bizalmatlansági indítványának, és nem mond le előbb. Ezt a frakcióvezető "az emberi nagyság jeleként" értékelte.

A jog szerint
A kormányfő leváltását a parlamenten belül konstruktív bizalmatlansági szavazással teheti meg a parlamenti többség. Amennyiben a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben - megjelölve az utódjának javasolt személyt - benyújt egy bizalmatlansági indítványt, és azt a képviselők többsége elfogadja, akkor az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.

Amennyiben Medgyessy Péter Mádl Ferencnek adja be lemondását, a köztársasági elnök joga, hogy új miniszterelnök-jelöltet bízzon meg kormányalakítással. Mádl Ferencnek először a pártokkal kell tárgyalnia az új miniszterelnök személyéről. Az államfőt nem kötik jogszabályok a leendő miniszterelnök kiválasztásánál, de a szokásjogot és az ország kormányozhatóságát figyelembe kell vennie, vagyis azt, hogy kinek van matematikai esélye a kormányalakításra.

Mádlnak azt a jelöltet "illendő" elfogadni, akiről jelenleg az MSZP, vélhetően az SZDSZ támogatásával azt állítja, hogy megszavazzák. Ha nincs közös jelölt, akkor a következő megoldást a kisebbségi kormányzás jelenthet. Ebben az esetben az egyik koalíciós partner azt ígéri, hogy legalább kívülről támogatja az új kormányfő által létrehozott kabinet tevékenységét.