Emberi gesztust várnak Gyurcsánytól

2006.10.03. 11:56
Mennyire kell komolyan venni Orbán ultimátumát? - többek között ezen tanakodnak különböző szocialista testületek, miközben a frakción egyre nagyobb a nyomás.

Orbán ultimátumot intézett a legnagyobb parlamenti frakcióhoz, hogy vagy önként leváltják a miniszterelnököt, vagy hatalmas megmozdulást szervez a Kossuth térre. Orbánnak joga van tüntetést szerveznie, viszont az alkotmányos kereteket feszegeti azzal, hogy a szocialista frakciót fenyegeti, vélekedett az MTV-ben hétfőn este Török Gábor politológus.

Komolyan kell venni?

Az MSZP hétfői rendkívüli elnökségi ülésén és a keddi frakcióban is az a téma, hogy komolyan vegyék-e Orbán ultimátumát, pontosabban azt próbálják meg kitalálni, hogy a Fidesz elnöke a fenyegetés szintjén megáll-e. (Úgy tudjuk, hogy a keddi frakcióülésen lényegében Gyurcsány azt fogja elmondani, ami legfrissebb blogbejegyzésében van, és amiben arról ír, hogy Orbán előrehozott választásokat akar, "diktálni akar. Diktálni kisebbségből, hogy mit tegyen a többség.")

Gyurcsányt alkotmányos keretek között ugyanis kizárólag a koalíciós képviselők buktathatják meg. Az SZDSZ kiáll mellette, az MSZP-sek között jóllehet van olyan, aki a kormányfőt szívesen látná bukott politikusként, de olyan politikusról nem tudunk, aki magára venné, hogy Orbán esetleg az ő bizalmatlansági voksa miatt térjen vissza a hatalomba.

Gyurcsány vagy Orbán

És az a szocialistáknál jelenleg nyilvánvaló, hogy Gyurcsánynak a párton belül nincs alternatívája, a párton kívül viszont van: a Fidesz elnöke.

Az MSZP frakciója a jelek szerint kitart, illetve szorong azon, hogy Orbán blöfföl-e vagy sem. Vannak, akik ezért Gyurcsányt arról győzködik, hogy a hazudozásért, vagy a trágár beszédért kérjen elnézést, esetleg pénteken a parlamentben tegyen valamilyen "emberi gesztust".

Nem véletlenül írtuk csak a frakciót, az MSZP-ben ugyanis más a helyzet. A szocialista képviselőkön nagy a nyomás, hiszen amíg a frakciófegyelem és Orbán visszatérése döntéskényszert hoz, addig a párt tagságsága, az önkormányzati politikusok, az egyszerű talpasok lázonganak.

Minikongresszus

Gyurcsány kedden például Győrbe látogat, ahol összehívták hat környező, a választáson vesztes megye vezetőit. Úgy tudjuk, a találkozó az októberi MSZP-kongresszus miatt már régóta szerepel a kormányfő naptárában, de az is biztos, hogy az elmúlt napok eseményei és a pénteki bizalmi szavazás, illetve Orbán utlimátuma is szóba kerül majd.

Az MSZP-frakció satuba került, és a nyomás kívülről és belülről is egyre szorosabb, kérdés, hogy péntekre összeérnek-e a satupofák.