Tülekedés és dulakodás az OCÖ-választáson

2007.03.13. 14:17
A Lungo Dromot sokkolta, hogy Farkas Flórián helyett idősebb Kozák Jánost választotta elnöknek az Országos Cigány Önkormányzat. A váratlan ellenjelölést az eddigi elnök, a Kolompár Orbán vezette MCF Fórum is támogatta. Farkas Flóriánék puccsot emlegettek, és kivonultak a szavazásról.

Valósággal sokkolta a sima elnökválasztásra készülő Lungo Drom táborát és vezetőjét, Farkas Flóriánt, amikor a cigány önkormányzati választáson kiderült, hogy saját soraiból egy ellenjelölt is indul a posztért, tudtuk meg.

Jól válaszottak

A Duna Palotában rendezett eseményen Farkas Flórián Lungo Drom-elnök mellett váratlanul a szervezet listáján bejutott idősebb Kozák János, az MCFÉSZ képviselője is kapott jelölést az elnökségre. A jelölés egy csapásra megváltoztatta az 53 fős testületben 28-25-re nyerésre álló Farkas esélyeit, a Lungo Drom soraiban ült ugyanis az ellenlábas fia, ifjabb Kozák János is, és az is világossá vált, hogy az eddigi elnök, a Kolompár Orbán csapata is Kozákékat támogatja.

27-en maradtak

A korelnök, Drágos József bejelentése után a frakciók és a jelentős számú szimpatizáns is kozákék körül akarta tisztázni a helyzetet. Szemtanúk szerint kisebb lökdösődés is kialakult a vitatkozó csoportok között. Drágos egy idő után berekesztette az ülést, és a Lungo Drom megmaradt 26 képviselője kivonult az ülésről. Az MCF-frakciója, amely az ellenjelölésre a javaslatot tette a teremben maradt, és Kozákékkal kiegészülve 27 szavazattal elnöknek választotta idősebb Kozák Jánost.

Az új OCÖ-elnök első beszédében széles társadalmi összefogást hirdetett, és kijelentette, hogy számít a kormány és a Lungo Drom támogatására is. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "erőszakkal és törvénytelen módon, megint csak a kormányzat és nem a cigányság választja ki a magyarországi cigányság képviseletét, csak azért, hogy újból semmittevés legyen. Hozzátette: a felelőség a kormányt és az MSZP-t terheli.