Parlamenti matek a felszólalásokról

2005.09.19. 16:28
Nem akarja a Fidesz a parlamenti tévéközvetítésekről szóló négypárti előterjesztést támogatni, amíg nem rendeződik a képviselői felszólalások időkeretének kérdése. A két nagy párt eltérően értelmezi, hány percben reagálhatott volna Orbán Viktor a miniszterelnök múlt heti beszédére.
Tévéközvetítés

A parlamenti tévéközvetítések rendjét szabályozni hivatott, házszabálymódosítási javaslat tárgysorozatba vételét és általános vitára bocsátását hét igennel, nem szavazat nélkül, négy fideszes tartózkodással támogatta a bizottság.

Az előterjesztés, amelynek sürgős tárgyalását kezdeményezték a benyújtók, tartalmazza például, hogy az Országgyűlés elnöke jelöli ki a televíziós közvetítésre kerülő bizottsági üléseket, a képszerkesztés szabályainak - állásfoglalás keretében történő - rögzítése a házbizottság dolga.

A házszabály a javaslat értelmében egy, A televíziós közvetítés rendje címet viselő melléklettel egészül ki. Ez rögzíti, hogy a parlamenti tévéközvetítések célja a nézők pártatlan, kiegyensúlyozott, pontos és tényszerű tájékoztatása az Országgyűlés tevékenységéről. Kimondja továbbá, hogy a közvetítésnek a parlament tényleges történéseire, munkájára kell irányulnia.

A melléklet tartalmazza azt is, hogy a tévéközvetítés a kiépített zárt láncú televíziós rendszeren keresztül, az Országgyűlés Hivatala tévéstúdiójának eszközeivel és dolgozói közreműködésével valósul meg.

Az ügyrendi bizottság hétfői ülésén a fideszes Salamon László - a kormányoldalt meglepve - kijelentette, frakciója visszalép a korábban négypárti indítványként benyújtott előterjesztés támogatásától. Az ellenzéki képviselő szerint amíg nem rendeződik a képviselői felszólalások időkeretének kérdése, nem járulnak hozzá semmilyen, a házszabálymódosítási csomagba tartozó ügy kiemeléséhez sem.

Képtelen helyzet

Mint mondta, döntésük apropóját a miniszterelnök múlt hétfői napirend előtti felszólalása adta. Képtelen és méltatlan helyzetnek minősítette, hogy Gyurcsány Ferenc 54 perces felszólalására a frakcióvezetők mindössze nyolc-nyolc percben reagálhattak, a személyesen megszólított Orbán Viktor Fidesz-elnök pedig legfeljebb két percet beszélhetett volna. Hozzátette, hogy mivel a Fidesznek nincs érdemi kifogása a tévéközvetítésekre vonatkozó javaslattal kapcsolatban, a tárgysorozatba vételnél és az általános vitára bocsátásnál tartózkodni fognak.

A szocialisták máshogy számoltak

A szocialista Wiener György az ülésen közölte, feltételezte, hogy ebben a kérdésben egyetértésre sikerül jutni, most azonban úgy látja, hogy nem lesz parlamenti döntés a házszabálymódosítás tévéközvetítésekről szóló részéről, hiszen ahhoz kétharmados többség kell, a tartózkodás pedig ehhez kevés. Furcsállta, hogy a Fidesz egy megkötött megállapodástól akar visszalépni.

Utalt arra, hogy a kormányfői napirend előtti felszólalások esetében az előző ciklusban sem volt több idejük a frakcióknak a reagálásra. Orbán Viktor szerinte összesen 13 percet beszélhetett volna múlt hétfőn, ha akar, ha ő reagál Áder János frakcióvezető helyett nyolc percben, illetve még napirend előtti felszólalásra is jelentkezik.

Színes fantázia

Csiha Judit, a testület elnöke jelezte, hogy konzultálni fog a témában a házelnökkel, bár nem lát nagy esélyt a megegyezésre, mivel úgy tűnik számára, hogy a Fidesz fantáziája elég színes ahhoz, hogy minden négypárti egyezségből kihátráljon".