Rendezvényszervező cégre bízták a roma integrációt

2008.11.20. 15:10
Rendezvényszervezéssel és kertépítéssel foglalkozó cégek nyertek az oktatási tárca roma integrációs pályázatán. A 50-60 milliós munkamegbízás OKM-es döntnökeinek az sem jelentett problémát, hogy az egyik cég APEH-tartozással indult az integrációs pedagógiai rendszer iskolai alkalmazásához kapcsolódó szakértői, szaktanácsadói feladatok elnyeréséért versengő cégek között.

Néhány hete hirdette meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az integrációs pedagógiai rendszer (IPR) ellátására kiírt pályázatot. A Közép-magyarországi régióban a budapesti Gold Lions Kft. nyert, Szabolcs-Szatmár megyében pedig az Emdor Kft. Az előbbi alapvetően rendezvényszervezéssel foglalkozott, 2005-ben például ilyen feladatra kapott 2,5 milliós megbízást a szociális tárcától, az utóbbi a cégjegyzék szerinti számviteli tevékenységre, valamint kert- és parképítésre specializálódott családi vállalkozás.

Az IPR-es szaktanácsadói munka évek óta folyik, már jó néhány cég alkalmaz többszörösen kiképzett szakértői gárdát. Az OKM-ben a közelmúltban minőségbiztosítási céllal megváltoztatták az eddigi rendszert, és cégekhez rendelték a feladatot. A cégeknek az Educatio Kht. pályázatán kell megfelelniük a szakmai követelményeknek, de pénzt nem onnan kapnak, hanem az óvodáktól, iskoláktól illetve fenntartóiktól, akik már korábban pályáztak az OKM-nél IPR-támogatásra. Összességében mintegy 1300 intézmény kap több mint 3,7 milliárd forintot erre a célra. A szakértői munkát a pályázati nyereményekből finanszírozzák, így körülbelül 300 millió forintnyi szakértői díj jut a hat régió hat nyertesére.

Az OKM korábban azt hangoztatta, hogy a szakértői munkával kapcsolatban elvárásként fogalmazták meg a képzési, mentorálási, pedagógiai szolgáltatásban szerzett gyakorlatot, az IPR-es intézmények ismeretét. A Gold Lionsszal és az Emdorral kapcsolatos érdeklődésünkre azonban az Educatio Kht.-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bírálat során "nem képezte vizsgálat tárgyát az, milyen mélységű szakmai múlttal rendelkezik a pályázó".

Az oktatásügyi társaságtól arra sem kaptunk választ, mekkora és milyen szakértőgárdát vonultat fel a körhintás és mozgóéttermi referenciákkal rendelkező cég. A kiírás legalább 5 szakértő meglétét írta elő, miközben az Educatio a központi régióban legalább 35 szakértő munkájára tart igényt. A versenytársak (tudomásunk szerint a Független Pedagógiai Intézet, a Gallup és az Önkonet) maximális szakértőszámmal pályáztak, így most számíthatnak arra, hogy a néhány hete az idegen szakterületről felbukkant oktatási szolgáltató levadássza az ő szakembereiket.

A Gold Lions egyébként a pályázat megjelenésének és benyújtásának időpontjában - áprilisától - APEH-végrehajtás alatt állt. Állami pénzekért folyó pályázaton általános, hogy nullás adóigazolás nélkül nem lehet elindulni, az OKM szerint viszont azt állította, hogy a kiírás szerint a pályázatnak nem volt feltétele a köztartozások előzetes vizsgálata. "Ugyanakkor, bár az Educatio Kht. nem szerződik a nyertes szolgáltatókkal, csak együttműködési megállapodást köt, ez utóbbinak előfeltétele a nyertes pályázók által benyújtott, köztartozást nem mutató igazolás. Így ha valóban köztartozása van valamely nyertesnek, akkor azzal az Educatio Kht. nem fog együttműködési megállapodást kötni." - szögezte le az Educatio az Indexnek küldött válaszában.