Orbán gazdasági szabadságharcot hirdetett

2009.01.16. 16:50
"Kéthetente újratervezik a költségvetést, mint egy megkergült GPS az útvonalat" - mondta Orbán Viktor a Magyarország többre képes című vitasorozat megnyitóján, a szerinte teljesen eltájolt kormányról. Az ország elvesztette gazdasági szabadságát, a helyzet megoldásának feladata pedig most is a Fideszre vár.

"Mi vagyunk a rendszerváltók, akiket leváltottunk, azok meg kormányon vannak" - mondta a Fidesz elnöke a Gyurcsány-kormányról, akik szerinte már nem is tudnak mit kezdeni a válsághelyzettel. A legújabb reformbejelentéseket a szocialisták gazdasági ötlettelenségének bizonyítékaként értelmezte, mondván, már nem is tudnak mit kitalálni, csak újabb megszorításokat.

Orbán célja, hogy a Fidesz ismét visszahelyezze az emberek kezébe a sorsukat. Mint mondta, ő nem emlékszik arra, hogy a rendszerváltás előtt valaha is tüntettek volna a szocialista rendszer garantált létbiztonsága, vagy az oktatás és az egészségügy ingyenessége ellen. A rendszerváltás célja a szabadság és a függetlenség elnyerése volt, az ország gazdasági szabadsága pedig még mindig hiányzik, amíg a tettrekész magyar emberek nem kapják meg a lehetőséget, hogy megmozgassák az országot - fogalmazott.

A kormányzati koncepciótlanságról és beletörődésről árulkodó "cudar idők jönnek" típusú hozzáállással az ország nem juthat egyről a kettőre. Orbán ezért azt akarja, hogy az EP-választásokkal olyan emberek kerüljenek döntési pozícióba, akik tudják, hogy első az ország, és küzdeni akarnak, nem hajbókolni a pénzügyi világ potentátjai előtt.

"Egységes nemzetre van szükség, és az egységes nemzetet csak az egységes jobboldal tudja megteremteni. Aki nem a jobboldali egységre szavaz, az kockára teszi a változás esélyét" - zárta beszédét a volt miniszterelnök.

A mostani konferencia a Magyarország többre képes programalkotó vitasorozat első eseménye volt, a további konferenciákat tematikusan rendezik meg, így a növekedés (elsősorban gazdaságpolitika), a felelősség (energia, kutatásfejlesztés, környezetvédelem), a vidék (agrárpolitika és mezőgazdaság), a felzárkózás (uniós források, regionális fejlesztések) és az összetartozás (nemzetpolitika, demográfia és egyéb kérdések) témakörökben.