A krampusztól óvja Orbán Gyurcsányt

2004.11.27. 20:07
Szombat délután tízezer Fidesz-szimpatizáns volt kíváncsi Orbán Viktor december 5-i népszavazással kapcsolatos végső érveire. Lengtek a zászlók, zúgtak a harangok. Orbán beismerte hibáit, lélekgyógyászokra hivatkozott, és a baloldali szavazókat szólította meg.
A soros Antik Enteriőr kiállításra a Műcsarnokba és a december 5-i népszavazási kampány fideszes csúcspontjára, Orbán Viktor nagygyűlésére egyszerre érkezők szombat délután megbénították a Hősök terénél a forgalmat, a kisföldalattira pedig az Oktogontól kezdve nem lehetett beszállni a tömeg miatt.

Népszavazás, rendszerváltás

Fidesz nagygyűlés
Klikk a képre
A Jégpályától azonban már könnyen eljuthatott bárki a Fidesz Kós Károly sétányra felállított színpadának előteréig, a százméteres sugárban összezsúfolódott szimpatizánsokig. Rákay Philip a Fidesz nagygyűlésének műsorvezetője ekkor már arra kérte a zászlós tömeget, hogy kerüljenek előrébb, mert tudomása szerint a Hősök terén "sokan állnak és be akarnak jönni".

Az alig egy órás műsorban Mikola István volt egészségügyi miniszter a december 5-i népszavazást a rendszerváltás befejezésének nevezte. A fideszes politikushoz hasonlóan Tőkés László királyhágómelléki református püspök is magasztos szavakkal kérte arra a tömeget, hogy szavazzanak igennel a decemberi 5-i népszavazáson. Videóüzenetének végén templomi harangok kezdtek zúgni.

Öntudat tükre a padláson

Orbán Viktor lélekgyógyászoktól csent példával kezdte beszédét, szerinte a lélekgyógyászok azt javasolják, reggelente nézzünk tükörbe, hogy tudjuk kik is vagyunk valójában. Orbán szerint 85 éve tapasztalunk repedést és bizalmatlanságot Magyarországon, "nemzeti öntudatunk tükre, évtizedekre a padlásra került" - mondta. Orbán elismerte, hogy ők maguk is hibásak abban, hogy 14 éve nem adott még egyik kormány sem állampolgárságot a határon túli magyaroknak.

Orbán szerint "10 milliósból 15 milliós nemzetet alkotni történelmi tett, és utána meg tudjuk mondani, kik vagyunk". "Büszke, erős nemzet". "Vannak, akik fiatalon öregecskednek, (...) üzenjük, hogy ne hallgass a krampuszra, legyél inkább mikulás" - utalt Gyurcsány Ferenc által mondott és már megbánt kijelentésre Orbán. A volt miniszterelnök szerint ha "az oltár előtt nemmel szavazunk", az olyan falakat emel a külhoni és az itthoni magyarok közé, amelyek soha nem lesznek áthidalhatók.

Orbán kijelentette, hogy ha a többség igennel szavaz, "garantálják a kettős állampolgárságról szóló törvényt". Orbán szerint a baloldalon is azok vannak többen, akik igent mondanak. Arra kérte a szocialista érzelmű szavazókat, hogy ne pártvezetőiket kövessék.