Emma
-2 °C
6 °C

SZDSZ: A Fidesz plakátja a leghazugabb

2004.11.26. 12:12
Az egészségügybe történő magántőke bevonása mellett érveltek szabad demokrata politikusok egy Fideszes népszavazási plakát előtt a fővárosban. Gusztos Péter szerint a magánrendelőkhöz hasonlóan az állami egészségügyi intézményekben is fizetni kell a szülésért, csak ott még a körülmények is embertelenek.
"A Fidesz azt mondja, az egészség nem üzlet, ezzel szemben azt állítom, hogy az egészség bizony keményen pénzkérdés" - fogalmazott Horn Gábor SZDSZ-es parlamenti képviselő, a párt ügyvivője pénteken a Fidesz egyik fővárosi népszavazási plakátja előtt..

#alt# Horn szerint a népszavazás igazi tétje az, hogy maradnak-e az egészségügyben azok az állapotok, amelyek "ma egy teljesen reménytelen és kezelhetetlen helyzetet jelentenek minden beteg számára", vagy végre változás lesz.

"Vagy adót és járulékot emelünk, vagy tudomásul vesszük, hogy a magántőke bevonása a megoldás" - mondta, hozzátéve, ma az egészségügyi rendszerben ami működőképes, amiről az embereknek jó véleménye van, az mind magántulajdonban van. Példákat sorolva elmondta, ilyen a háziorvosi ellátás és a patikarendszer. "Nincs oka annak, hogy leállítsuk a magántőke megjelenését, a magángazdaság az egyetlen gazdaság, ennél jobbat nem találtak ki.

Kapitalista-ellenes dumák

"Lehet demagógnak lenni, lehet a kapitalista-ellenes dumákat nyomni, lehet Orbán-Thürmer tengelyeket létrehozni Magyarországon, de tudni kell, hogy a szocializmus egyszer már megbukott Magyarországon" - mondta Horn, aki szerint a jövő vasárnapi népszavazáson két rossz kérdésre kell válaszolni és az egészségügyi kérdésre a nem a jó válasz.

Gusztos Péter képviselő és ügyvivő úgy vélte, az elmúlt 15 év leghazugabb választási kampányai közül - a sok-sok Fidesz plakát mellett - valószínűleg a nagyobbik ellenzéki párt népszavazási plakátja vinné el a pálmát. "Hihetetlenül populista, demagóg és hazug módon egy szép fiatal nő egy gyönyörű szép csecsemővel látható ezen a plakáton, amelyen az a felirat szerepel: az egészség nem üzlet" - mondta Gusztos..

Egy szülés ára

Rámutatott, hogy egy átlagos, gyermeket váró család valahol a 150 és a 250 ezer forint között költ egészségügyi kiadásokra a terhesség kilenc hónapja alatt. Állítását levezetve közölte, havonta egyszer el kell menni egy vizitre, amelynek az ára hat-nyolc ezer forint között mozog. A speciális ultrahang vizsgálatot, amelyekből általában három jut egy terhesség idejére, alkalmanként nyolc-tízezer forintba kerülnek. Maga a szülés is "szabott tarifával működik". Gusztos szerint lehet fizetni hálapénz formájában, 30-50 ezer forint értékben az orvosnak, tízezres nagyságrendben a szülésznőnek, avagy meg lehet csinálni mindezt magánrendelésben, "ahová az embernek nem saját magának kell vécépapírt vinnie", hanem emberi, kulturált körülmények között tudja világra hozni gyermekét.

"Az a hazugság tehát, hogy a kórházprivatizáció megtiltása, leállítása például a szülésben jó minőségű szolgáltatást, ingyen biztosít az embereknek, ahogy azt a Fidesz plakátja sugallja, a legnagyobb hazugság az elmúlt 15 évben bárki is elkövetett" - mondta Gusztos.