Orbán: nem legitim a Déli Áramlatról szóló szerződés

2008.03.05. 21:52
Orbán Viktor alkotmányjogilag nem tartja legitimnek a Déli Áramlat gázvezeték ügyében kötött orosz-magyar szerződést, de a Fidesz elnöke az Infó rádió szerdai műsorában azt is kétségbe vonta, hogy valóban az igazi megállapodást hozták-e nyilvánosságra.

A legnagyobb ellenzéki párt elnökével sugárzott interjút szerda este az Infó rádió, többek között arról kérdezték Orbán Viktort, hogy mit kezd a Déli Áramlat gázvezetékről szóló szerződéssel, ha kormányra kerül. Orbán azt válaszolta: először is elolvassa. Majd amikor a kérdező felvetette, hogy a szerződés nyilvános és olvasható a Külügyminisztérium honlapján, a pártelnök visszakérdezett: "Viccel velem, ön szerint az egy szerződés? (...) Egy papírdarabot látott ön nyomtatott betűkkel, de hogy mi az igazi szerződés?!".

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "Nekem ezt ne mondja senki, én voltam miniszterelnök, láttam már néhány szerződést, és tudom, hogy az ilyen stratégiai jelentőségű kérdéseket körülbelül hogyan kell megfogalmazni és hogyan kell szabályozni. Ez nem az a szerződés".

Orbán hangsúlyozta: azt, hogy csalásról van-e szó, nem tudja megmondani, de a jogi helyzet világos, hiszen a Magyarország külkapcsolatairól szóló törvény világossá teszi, hogy ilyen jelentőségű kérdésekben a parlamentnek kell döntenie. "Ma nem ez történt, én nem tekintem alkotmányjogi értelemben legitimnek ezt a papírdarabot" - jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy ezek alapján szerinte a megállapodás nem is köti majd a következő kormányt, Orbán Viktor azt mondta: először szeretné megismerni, hogy "melyik az igazi papiros", mert amit nyilvánosságra hoztak, az olyan komolytalan, hogy kizárt, hogy ez rendezné 30 évre az orosz-magyar energetikai együttműködést.