Megszűnik az Őrségi Nemzeti Park

2006.11.23. 09:08
Civil természetvédők attól tartanak, hogy rossz hatásai lesznek a dunántúli nemzeti parkok átszervezésének. Őrségi Nemzeti Park alig öt évig működhetett.

Jövőre megszűnik az Őrségi Nemzeti Park, a környezetvédelmi tárca több millió forintos megtakarítást remél az átszervezéstől, értesült a Magyar Hírlap. A délnyugat-magyarországi nemzeti park igazgatósága alig öt év létezés után január elsejei hatállyal fejezi be működését.

A napilap információi szerint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság feladataiat a Balatoni és a Fertő-Hanság Nemzeti Park veszi át, a védett területek nagysága nem változik és az átszervezés után az ÖNPI alkalmazottainak többsége tovább dolgozhat.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hatékonyabb működést és éves szinten több millió forintos megtakarítást remél az adminisztráciuó csökkentésével. A tárca elemzői a döntés előtt vizsgálták a várható következményeket és arra a következtetésre jutottak, hogy a döntés nem rontja a természetvédelem színvonalát. Az őrségi területek Balatoni Nemzeti Parkhoz csatolásától azt várják, hogy fellendül az ökoturizmus.

A civil természetvédők szerint veszélyes lehet a környezetvédelmi tárca manővere. Attól tartanak, hogy más nemzeti parkok is az őrségi sorsára juthatnak, a költségelvonások pedig a szakmai munka rovására mehetnek, mivel a létszámcsökkentésre kényszerülő parkoknak a gazdálkodásra kell majd koncentrálni a természetmegóvás helyett.

Az Őrségi Nemzeti Parkot 2002. március 1-én hozták létre. Az erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű táj Vas megye délnyugati sarkában található, a területen a honfoglaló magyarok őrhelyeket építettek, innen a táj neve. Az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apró parcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, harmóniában a természettel, megőrizve annak sokszínű változatosságát.

Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, (a Belső-Őrséget,) Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 44 település határát öleli fel, közel 44000 hektáron. A természeti értékek mellett kiemelkedő néprajzi, kultúrtörténeti értékeket védett itt a nemzeti park igazgatósága.