Szakmai karrier a miniszteri biztosi poszt helyett

2004.07.16. 13:31
A törvényi szabályozás megváltozásával és szakmai karrierjével indokolja posztja megszűnését Aszódi Attila, aki a Paksi Atomerőmű kettes blokkjában bekövetkezett üzemzavar helyreállításának felügyeletét látta el júliusig a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM). A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a poszt megszűnt.
Aszódi Attila az Indexnek elmondta: évek óta a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatói posztjának betöltésére készült, és ezt idén el is nyerte. Elmondása szerint Csillag István gazdasági miniszter tavaly május 8-án, a Pakson történt súlyos üzemzavarokat követően nevezte ki miniszteri biztosnak. Feladta főként a tárca és az atomerőmű közti kapcsolattartás volt, emellett koordinálnia kellett az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), a minisztérium és a paksi atomerőmű között. Feladatai közé tartozott a kettes blokk újraindításának a felügyelete is.

Aszódi Attila a miniszteri biztosi poszt megszüntetését egyrészt a jogszabályok változásával indokolja. Rámutatott, hogy az úgynevezett atomtörvény tavalyi módosításának értelmében a nukleáris biztonság felügyelete a gazdasági minisztériumtól a belügyi tárcához került. Arra a kérdésre, hogy a GKM irányítása alatt álló miniszteri biztosi poszt miért nem akkor szűnt meg, úgy válaszolt: a törvénymódosítást követően még nagyon sok fontos tennivaló akadt az atomerőműnél. Hozzátette: Csillag István azért tartotta fenn eddig ezt a posztot, mert fontosnak tartotta ezt a kérdést.

Aszódi Attila rámutatott: márciusban jelezte Csillag Istvánnak, hogy meg kívánja pályázni a nukleáris technikai intézet igazgatói posztját. Megjegyezte, hogy az egyetem különböző szintű fórumai nagy arányban támogatták vezetői megbízatását, amelyet szakmai karrierje szempontjából fontosabbnak tart, mint a miniszteri biztosi posztot. A gazdasági miniszter ezt követően döntött a feladatkör megszüntetéséről.

Az Energia Klub szerint a paksi kettes blokk újraindítása körüli huzavona miatt kellett visszavonni Aszódi Attila miniszteri biztosi megbízását. A zöldszervezet az MTI-hez korábban eljuttatott közleményében azt állítja: a szólamokkal ellentétben a gazdasági érdekeket helyezik ismét a biztonsági elvárások elé az atomerőműben.

Az Energia Klub úgy véli, hogy a kettes reaktor újraindítása, illetve a miniszteri biztos és a paksi vezetés között a biztonsági kérdésekben meglévő nézeteltérés húzódik meg a menesztés hátterében.

A BM hatásköre
Nagy Mihály, a Belügyminisztérium (BM) Védelmi Hivatalának főtanácsosa, nukleáris szakértő az Index érdeklődésére elmondta, hogy a nukleáris feladatok egy tavalyi miniszterelnöki határozat és egy idén május végén született kormányrendelet révén kerültek át gyakorlatilag teljes egészében a Belügyminisztériumhoz. Közlése szerint a belügyminiszterhez tartozik szinte a teljes nukleáris felügyelet, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felügyeletétől kezdve a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap rendelkezési jogáig.

Arra a kérdésre, hogy a BM-nél van-e valaki, aki azzal foglalkozik, amivel korábban Aszódi Attila volt megbízva, Nagy Mihály közölte, nincs. Hozzátette, hogy a Paksi Atomerőmű helyreállításának felügyeletével jelenleg az OAH foglalkozik és bennük teljes mértékben megbíznak. Elmondása szerint a paksi helyreállítás folyamatában - egyes sajtóhírekkel ellentétben - jelenleg nincs semmiféle sarokpont, minden megy a maga útján.