Azt állítják, csak apró zűr volt a paksi kettes blokkban

2007.04.04. 11:51
Egy tömítési hiba miatt, a reaktortartály fedelén keresztül szivárogni kezdett a bórsav a paksi atomerőmű kettes blokkjából. Nagy baj azonban nem történt. A korábbi 2003-as súlyos üzemzavarhoz képest, ami a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INS) 3-as besorolást kapott (Csernobil a hetes skála 7-es fokozatát érdemelte ki) ez a mostani még egyes szintű eseménnyé sem tudja kinőni magát.

Egy tömítés eresztett, melyet azóta kicseréltek. A láncreakció lassítására szolgáló vegyület nem jutott ki a reaktorból, egy hermetikusan záró masszív betontömbben rekedt, nyilatkozta az Indexnek egy általunk megkeresett szakértő, aki atomfizikusként közelről ismeri a paksi történéseket.

A múlt héten észlelték a hibát Paksi Atomerőműben. Szivárogni kezdett a bórsav, ezért kikapcsolták a reaktort, ami ezután csaknem egy hétig állt, mert a tömítést csak a tartály kihűlése után lehet cserélni.

Mittler István az atomerőmű szóvivője az Indexnek cáfolta a Magyar Nemzet azon állítását, hogy tájékoztatási kötelezettségük lett volna. A napilap emlékeztetett arra, hogy a hatnapos leállást nem említették, pedig az atomerőmű hétfőn még arról is beszámolt, hogy a legutóbbi riasztási próbán négy Paks környéki sziréna nem működött. Mittler szerint a riasztórendszer a Katasztrófavédelemhez tartozik, így arról ők biztosan nem adtak ki tájékoztatást. A tömítési problémát a tervszerűen végzett ellenőrzésnél észlelték, és az Országos Atomenergia Hivatallal (OAH) való konzultáció után kijavítottak.


A kettes blokk négy évvel ezelőtti súlyos üzemzavarakor megsérült fűtőelemeit az OAH jóváhagyásával 2006.október 15-én eltávolították. A javítást az orosz TVEL konzorcium szakemberei a paksiak irányítása mellett végezték.

Külföldön is több üzemzavar történt a közelmúltban

2006. novemberében transzformátor-tűz miatt leállt a svéd Ringhals atomerőmű 3-as blokkja Az esemény során az összes biztonsági rendszer megfelelően működött. A tűz nem volt hatással a reaktor rendszerre.

2007. március 1-én üzemzavar volt a Csehországban is; kétezer liter, mérsékelten radioaktív víz folyt ki a temelini atomerőmű első energiablokkjának belső területére. Az üzemzavart emberi mulasztásnak tudták be, mert az egyik csapot a szokásos karbantartó munkálatok után elfelejtették elzárni.

A japán Hokuriku Electric Company 2007. március 16-án leállította a Shika-1 atomerőművi blokkot, miután először vallotta be, hogy 8 évvel ezelőtt kritikussági üzemzavar történt. A bejelentés után - amely szerint az eset 1999. június 18-án történt - a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) azonnali hatállyal elrendelte a forralóvizes blokk leállítását és a teljes biztonsági felülvizsgálatot.