Megfúrta-e valaki a Putyin–Orbán-találkozót?

2006.02.28. 13:32
A miniszterelnöki kabinet nyomást gyakorolt az orosz félre annak érdekében, hogy Putyin orosz elnök ne találkozzon négyszemközt Orbán Viktor Fidesz-elnökkel, állítja a keddi a Magyar Nemzet. A külügyi tárca szerint ilyesmi nem történt, viszont az orosz-elnök a négy parlamenti párt elnökével fog találkozni várhatóan a Nemzeti Múzeumban. Erről viszont még a résztvevők közül sem tud mindenki.

Kormányzati nyomásra nem találkozik négyszemközt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, állította a keddi Magyar Nemzet. A lap tudni véli, hogy a miniszterelnöki kabinet, azaz Gyurcsány Ferenc stábja a külügyi tárcán keresztül nyomást gyakorolt az orosz félre, hogy a kétoldalú találkozó elmaradjon. A Fidesz szóvivőit egyelőre nem sikerült elérnünk, de a pártnál informálisan megerősítették a Magyar Nemzetben leírtakat. A lap szerint várhatóan a négy parlamenti párt elnökével együtt találkozik majd Putyin.

"A magyar kormány nincs hatással Putyinra"

A Kormányszóvivői Iroda szerint kedves gesztus a magyar jobboldal részéről, hogy azt feltételezi: befolyással tud lenni a miniszterelnök arra, hogy a világ egyik legbefolyásosabb politikusa mit tegyen, vagy mit ne tegyen.

"Rendkívül megtisztelő az a feltételezés, ami szerint az orosz fél ilyen mértékben hallgat a magyar külügyminisztériumra" - nyilatkozta az Indexnek a külügyi szóvivő. Polgár Viktor közölte, a valóság ezzel szemben az, hogy egy ilyen magas rangú vendég programja az utolsó pillanatig változhat. Polgár épp ezért tagadta, hogy a hivatalos programok sorában szerepelhetett volna a Putyin–Orbán-találkozó, hiszen a hivatalos program csak néhány órával az orosz elnök érkezése előtt állt össze. Polgár Viktor úgy tudja, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a sárospataki könyveket bemutató kiállítás megnyitóján találkozik majd Putyin a négy parlamenti párt vezetőjével.

A négy pártelnökkel együtt

A szóvivő az MTI-nek ezzel kapcsolatban azt mondta: "Tudomásunk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy gondolta, hogy a magyar parlamentben nem egy, hanem négy párt van, ezért ezek vezetőivel kíván találkozni, méghozzá a rendelkezésre álló időkeretben."

Hivatalosan még nem tájékoztatták az MDF-et a találkozóról, tudta meg az Index a pártelnök titkárságán. A szocialista pártban a múzeumi helyszínről tudnak, a hivatalos megerősítés viszont még nem történt meg. A szabad demokraták viszont kaptak invitációt a múzeumban tartandó találkozóra.