Bernadett
-2 °C
4 °C

Két helyen is tüntetnek Putyin ellen

2006.02.27. 15:47
Sólyom László köztársasági elnökre és Gyurcsány Ferencre is nyomást akarnak gyakorolni a magyar jogvédők, hogy elítéljék az oroszországi jogsértéseket. Putyin idén háborút hirdetett a civil szervezetek ellen, ellehetetlenítette működésüket és lejárató kampányba is kezdett.

Két tüntetéssel akarják nyomatékosítani a hétfői, Gyurcsány Ferenc kormányfőnek írt nyílt levelükben foglaltakat a magyarországi jogvédő szervezetek. Az Amnesty International (AI), a Magyar Helsinki Bizotság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Közpolitikai Kht. nevében Majtényi László volt adatvédelmi biztos az oroszországi civil társadalom megfojtására tett állami kísérletek ellen tiltakoztak.

Diktatórikus lépések

A jogvédők levelükben arra kérték Gyurcsányt, hogy az Európai Unió egyik tagállamának kormányfőjeként tiltakozzon Putyinnál a civil szervezetek jogait meggyanúsított brit diplomatákat azzal is vádolták, hogy oroszországi civil szervezetekkel működtek együtt kémtevékenységük során. A kémkedés vádját gyengíti, hogy Putyin évértékelő sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem utasítják ki a "lebukott" diplomatákat. Ez, ha nem is példa nélküli, de meglehetősen sajátos megoldás.

A felsorolt civil szervezetek kedden, Putyin magyarországi látogatásának első napján a Sándor palotánál és a Parlament előtt is tüntetnek, mondta el az Indexnek Fodor Márk, az AI Magyarország szóvivője. Mint mondta, céljuk, hogy Gyurcsány Ferenc mellett Sólyom László köztársasági elnökre is nyomást gyakoroljanak. "Már csak Magyarország tisztessége miatt is el kell ítélni az oroszországi jogsértéseket" - mondta, hiszen ahogy levelükben is megfogalmazták, "a magyar társadalom történelmi tapasztalatai birtokában mélyéges rosszallással követi nyomon a demokratikus jogok szűkítését" Oroszországban.