Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Vége Bush és Putyin barátságának

2005.02.25. 07:01
Az alig néhány órás orosz-amerikai csúcstalálkozó elemzők szerint azt is megmutatta, hogy a két elnök közötti kapcsolat a korábbinál jóval hűvösebbé vált.
Lehűlést eredményezett George Bush amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő személyes kapcsolataiban kettejük pozsonyi csúcstalálkozója - állították csütörtök este szlovák kommentátorok.

Az egyik legtekintélyesebb pozsonyi folyóirat főszerkesztője annak a nézetnek adott hangot: az alig néhány órás csúcstalálkozó arról tett tanúbizonyságot, hogy a két elnök közötti kapcsolat a korábbinál jóval hűvösebbé vált. Samuel Abraham szerint a viszony immár tisztán pragmatikus szintre süllyedt, azaz kapcsolataikat a kölcsönös érdekek diktálják.

George Bush amerikai elnök és Vlagyimir Putyin "A tekintélyelvű demokratának" számító Putyin magatartása hozzájárul Oroszország és ezáltal a nemzetközi kapcsolatok stabilizálásához. Éppen ezért a demokrácia, illetve a demokrácia hiányának kérdései a főszerkesztő szerint a csúcstalálkozón csupán másodlagos szerepet kaptak.

Szlovákia korábbi washingtoni nagykövete, Martin Butora úgy vélekedett, hogy a közös értékek keresése teljes mértékben a háttérbe szorult, ehelyett a két elnök az Egyesült Államok és Oroszország közös érdekeire helyezte a hangsúlyt.

A Szlovák Külpolitikai Társaság elnöke, Alexander Duleba szerint a csúcstalálkozó legfőbb célkitűzése az volt, hogy az iraki válság után új alapokra helyezzék a két ország viszonyát. Felettébb kérdéses azonban, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok a jelenlegi helyzetben túlléphetnek-e az egyszerű érdekközösség szintjén.