Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Bush legyőzte az antiglobalistákat

2005.02.24. 18:25
Néhány tucat ellentüntető huhogása kísérte csupán George Bush beszédét a pozsonyi Hviezdoslav téren, ahová még aknavető nélkül sem volt egyszerű bejutni. Az Index helyszíni tudósítása a szlovák fővárosból, ahol csütörtökön Bush és Putyin találkozik egymással.
"Nyitrából jöttem, hogy megnézzem a világ két legerősebb emberét, Busht és Putyint" - feleli kérdésünkre egy szlovák fiatal, miért ácsorog velünk és még ötezer emberrel együtt másfél órája a pozsonyi Hviezdoslav téren George Bush amerikai elnökre várva, aki - akár egy könnyűzenei produkció - jó egy órát késik.

Ritkán látni itt amerikai elnököt


Tekintse meg képeinket!
A lelkesedés általános: Szlovákia nagy napja ez, az ötmilliós ország néhány napon keresztül a világ hírügynökségeinek központi témájává lett. Csütörtök délután itt találkozik egymással George Bush amerikai és Vlagymimir Putyin orosz elnök. Na nem mintha a csúcstalálkozónak különösebb köze lenne Szlovákiához a demokráciában elért szép eredmények elismerésén túl, de az biztos: ritkán látni Pozsony főterén amerikai elnököt.

Akit egyébként egyelőre nem látni. Amíg a tömegben az amerikai elnökre várunk, szlovák néptáncosok szórakoztatnak bennünket, a magukat szép számmal képviselő amerikai diákok legnagyobb bánatára. Pedig a produkció egyáltalán nem rosszabb mint bármelyik színpadszaggató, sőt később visszasírjuk őket, amikor az unatkozó diáklányok az amerikai himnusz dünnyögésével próbálják elütni az időt. Ami aztán még őket is kiborítja, az a Guns N´ Rosestól a Sweet Child O´Mine egy helyi haknis önérzetes előadásában.

Aknavetővel nehéz bejutni

A Hviezdoslav téren eközben kisebb hóvihar keletkezik, Bush még mindig sehol, csak a háttérben erősödik fel néha az antiglobalista forradalmárok dobogása. Majd később megnézzük őket is, de előtte beugrunk egy forralt borra, és felidézzük, milyen Pozsony egy monsztre csúcstalálkozó kellős közepén.

Valószínűleg a városba parancsolták az összes rendőrt, minden sarkon áll egy tucat, a belváros le van zárva a forgalom elől. A levegőben egy helikopter cirkál fel-alá, de az előre beígért, a légtérre vigyázó két MIG-29-est nem látni, nem hallani. A Hviezdoslav térre aknavetővel lehet a legnehezebben bejutni, de ártatlan civilként sem egyszerű: azoknak kár is próbálkozni, akik előző nap nem szereztek belépőt, az ellenőrzést itt már szigorúan amerikaiak végzik.

Tévedésből lezártak egy Duna-hidat

A helyi viszonyokat és anekdotákat különösen jól ismerő pozsonyi újságíró kolléga elmondása szerint a délelőtt folyamán kelet-szlovákiai rendőrök lelkes, ámde a helyi viszonyokat kevésbé ismerő csapata tévedésből lezárta az egyik Duna-hidat.

Feszültségnek azonban nyoma sincsen: a Bush-ellenes és Bush-Putyin-ellenes tüntetők inkább egy eltvédt gimnazista osztályra emlékeztetnek mind létszámukban, mind komolyságukban. A Greenpeace környezetvédő szervezet húsz aktivistája már szervezettebb formát ölt, szépen csatasorba állva megvárják, amíg az a pár, főleg szlovák újságíró kifotózza magát a kiotói szerződés aláírását számonkérő molinójuk előtt.

A tüntetők huhognak


Klikk a képre!
Aztán lassan a tervezett tizenegy óra helyett dél után negyed órával megérkezik Bush, a téren üdvrivalgás, az elnök pedig a posztszovjet térség, Moldova és Fehéroroszország demokratikus átalakulását sürgeti. A háttérben a tüntetők huhognak egyre hangosabban, ideje az ő előadásukba is belehallgatni.

Ötvenen lehetnek mindössze, ez pedig negatív csúcs a nagyhatalmi találkozások történetében, talán csak az 1943-as teheráni csúcstalálkozón volt kevesebb ellentüntető. Jórészük diák, mint később megtudjuk, építészek. "Fasiszta!", illetve "Terrorista!" jelzőkkel illetik Busht, miközben az amerikai elnök éppen a szabad, demokratikus Szlovákiáról és úgy általában a keleti blokk demokratizálásáról beszél.

Moszkva-Moszkva

Egy szovjet felszabadítónak beöltözött szakállas pozsonyi hatalmas orosz zászlót lenget, néhányszor elkiabálja magát, hogy "Moszkva, Moszkva!", majd feleségével és két 7-8 éves gyerekével elvonulnak, csak így látszik, hogy az egyik gyerek hátán horogkereszttel kombinált USA-felirat virít.

A helyi viszonyokat jól ismerő kolléga nem lepődik meg azon, hogy még csak egy félezres antiglobalista tömeget sem sikerült összeverbuválniuk: a civil társadalom szervezettsége Szlovákiában meglehetősen gyenge, a szélsőbalos és jobbos szervezetek támogatottsága csekély, ráadásul a rossz idő miatt a külföldiek sem jöttek el.

Helyi újságíró szerint hasonló lehet a csalodóttság a kormány píáros köreiben is: a csúcstalálkozóra akkreditált másfélezer külföldi újságíró közül csak alig néhányan érdeklődtek a különböző minisztériumok által a csúcsra időzített sajtótájékoztatókra, amikkel az alkalmat szerették volna kihasználni Szlovákia reklámozására.

Az USA és Oroszország a nukleáris biztonságért
Az Egyesült Államok és Oroszország megegyezett a nukleáris biztonság területén való együttműködésről, hogy eredményesebben szállhassanak szembe a veszedelmesen bontakozó terrorista fenyegetéssel, olvasható a George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki pozsonyi találkozójáról kiadott közös közleményben.

A felek értésre adták, hogy szándékukban áll kiterjeszteni, egyúttal mélyíteni együttműködésüket a nukleáris biztonság területén, "azzal a céllal, hogy növeljük az orosz, az amerikai, s - barátaink és szövetségeseink révén - az egész világ atomipari létesítményeinek biztonságát". A "hosszú ideig fennálló", s "egyre inkább kibontakozó" terrorista fenyegetés fényében "országaink 2008-ban megvizsgálják közös programok lehetőségét", és meghatározzák az együttműködés irányait.

Megállapodtak a felek arról is, hogy még az idén befejezik a kétoldalú tárgyalásokat a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépés kérdéséről. A két elnök közölte: utasították kereskedelmi minisztereiket, hogy gyorsítsák meg e célból a kétoldalú tárgyalásokat. Mint közölték, közösen fognak azon dolgozni, hogy kijelöljék azokat a területeket, amelyek előmozdítják a kétoldalú tárgyalásokat, s az e tárgyalásokon elért haladás közelebb viszi Oroszországot a WTO-tagsághoz.