Elhatárolódnak a vajdák a cigány gárdától

2009.02.03. 21:51
Megdöbbenéssel értesült Sárközi Antal, a Dunántúli Vajdaszövetség elnöke a cigány gárda felállításának híréről. A Győr-Moson-Sopron megyei cigányság vajdája egyeztetett a dunántúli vajdákkal, majd közleményben határolódtak el Pádár László, a Cigányok Érdekvédelmi Szervezetének megyei elnökének elképzeléseitől.

A közlemény szerint a vajdaszövetség elnöke kedden egyeztetett a dunántúli vajdákkal, és egyértelművé vált, hogy a cigányság és a helyi vezetők sem támogatják az elképzelést, és a szervezetben sem kívánnak szerepet vállalni.

A dunántúli vajdák elhatárolódnak minden olyan kezdeményezéstől, melyek a valós problémák érdemi megoldása helyett a feszültséget fokozzák, erőszakot szülnek, és a cigányságnak súlyos politikai és erkölcsi károkat okoznak.

Mint ahogy Sárközi Antal fogalmazott: "Pádár Lászlónak, a Cigányok Érdekvédelmi Szervezetének (CÉSZ) megyei elnökeként a folyamatos, ugyanakkor kétes hírnevet hozó média szereplések helyett végre a cigányság valós problémáival kellene foglalkoznia. Jó lenne, ha a CÉSZ megyei elnöke is megértené például, hogy a romáknak a tisztességes megélhetéshez munkahelyekre van szükségük nem pedig a "balhézásra".

Sárközi Antal azután adott ki közleményt, miután a Kisalföld keddi számából kiderült, hogy a Cigány Önvédelmi Gárda létrehozását tervezi a nyugat-dunántúli romák hatékonyabb érdekképviseletéért a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének vezetője. Pádár László szerint felnőtt egy olyan generáció, amely nem ismeri a biztos munkahely fogalmát.

A múlt szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Ivánban megtartott Magyar Gárda rendezvény hatására szerveződnek a megyei romák a Vas és Zala megyei romák bevonásával. Pádár László szerint a romák is képesek ara, hogy hallassák a hangjukat, és össze tudnak fogni. A gárda kizárólag békés eszközökkel fogja felhívni a romákra a figyelmet. Pádár László hamarosan felveszi a kapcsolatot a vajdákkal, és várhatóan a napokban megtartják az alakuló ülést is.