Fegyveres kommandósok rontottak roma családokra

2008.07.18. 19:46
Kommandósok razziáztak roma családoknál Soroksáron, a Roma Sajtóközpont közleménye szerint fegyvert szegeztek rájuk és órákon át feltett kézzel térdepeltettek őket az udvaron. A BRFK azt közölte, hogy két gyanúsítottat kerestek, az egyiket emberöléssel, a másikat rablással és más súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják, és indokoltnak látták a fokozott biztonsági intézkedéseket.

Fegyveres kommandós egységek rontottak roma családokra Soroksáron, gyerekekre, asszonyokra, betegekre és idősekre fegyvert szegeztek és órákon át feltett kézzel térdepeltettek őket az udvaron, olvasható a Roma Sajtóközpont pénteki közleményében.

„Feltett kézzel azonnal jöjjenek ki!” – kiabálták hangosbemondón a csuklyát viselő fekete ruhás kommandósok, amikor rárontottak hajnalban négy roma család házára Soroksáron a Vadevezős utcában. A közlemény Belovai Istvánt idézi, aki azt mondta, hajnali két órakor arra ébredt, hogy valakik rugdossák a kaput. A férfi önként kiment az udvarra, tizennégy és tizenkilenc éves fiait, feleségét és anyósát viszont egyenként hat-nyolc kommandós rángatta ki az ágyból és a szobákból.

„Mindenkire fegyvert fogtak és két órán át feltett kézzel térdepeltettek bennünket az udvaron, miközben feldúlták az otthonunkat” - mesélte Belovai. Ezzel egyidőben ugyanilyen akció zajlott le a férfi öccse, unokabátyja és nagybátyja házában is, mindannyian szintén a Vadevezős utcában laknak, olvasható a közleményben.

A beszámolók szerint a többieknél is az összes családtagnak, két tucat embernek, köztük több mint tíz gyereknek, asszonyoknak, és időseknek az udvarokon a fal mellett kellett térdepelniük és fegyvert szegeztek rájuk. Belovai azt is elmondta, hetvenéves nagybátyjának hátracsavarták a kezét, és a földre nyomták.

A férfi hangsúlyozta, nem igazolták magukat a kommandósok, akik csuklyát viseltek, nem mondták meg, hogy mit keresnek és házkutatási parancsot sem mutattak. Az akció végén igazoltattak mindenkit, majd elmentek. Belovai szerint az akció idején legalább hat-nyolc rendőrségi mikrobusz állt az utcában, és nagybátyja dunaparti házához két motorcsónakon érkeztek kommandós egységek.

A rendőrség két gyanúsítottat keresett

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai július 17-én az esti órákban a Vadevezős utca néhány családi házának lakói körében ellenőrzést hajtottak végre. Két körözött embert kerestek, az egyiket emberölés, a másikat rablás és más súlyos bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, olvasható a BRFK pénteki közleményében.

A nyomozás eredményei arra utaltak, hogy a két gyanúsított a Vadevezős utcában bujkál, teszik hozzá. "A bűncselekmények tárgyi súlya és az elkövetők személyiségéről beszerzett információk szükségessé tették a nagy erőkkel végrehajtott ellenőrzést és a fokozott biztonsági intézkedéseket" - írja a BRFK.

Az ellenőrzés végeztével, mivel a körözött embereket nem találták, a rendőrök elhagyták a helyszínt. A rendőri intézkedés egyértelműen a két körözött bűnöző elfogására és az általuk elkövetett súlyos bűncselekményekre irányult. A BRFK két gyanúsítottat továbbra is keresi.

Vizsgálatot kérnek

A családok nem értik a történteket és a kerületi roma önkormányzat elnökénél tettek panaszt. Bokor Sándor a Budapesti Rendőr-főkapitányság XX. és XXIII. kerületi kapitányságánál kért felvilágosítást a történtekről, de nem kapott. Ekkor a roma önkormányzati vezető a Roma Polgárjogi Alapítványhoz (RPA) és a Magyarországi Roma Parlamenthez (MRP) fordult segítségért.

A családok jogi képviseletét Szikinger István ügyvéd vállalta, aki a Roma Sajtóközponttal közölte, beadvánnyal fordul a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kéri az ügy kivizsgálását. Az RPA az MRP pedig a helyi roma kisebbségi önkormányzattal közös levélben kér magyarázatot az országos rendőrfőkapitánytól.