Szonda Ipsos: Kicsit nőtt a kormánypártok támogatottsága

2007.07.27. 09:33
A Szonda Ipsos júliusi közvélemény-kutatása szerint az utóbbi hónapokban megfordult a két nagy párt támogatottságának tendenciája, az MSZP enyhén erősödött, a Fidesz enyhén gyengült, jelenleg 12 százalékpont a különbség. A lakosságot nem igazán érdekli a közélet, 6 százalék figyel oda nagyon az eseményekre, további 11 százalék követi valamennyire, hogy mi történik, írja a Népszabadság.

Folytatódik az MSZP táborának április óta tartó csekély növekedése, míg a Fidesz támogatottsága kissé csökken, derült ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, amit július második felében, az ország felnőtt lakossága körében végeztek. Az ellenzék szavazótábora még így is jelentősen meghaladja az MSZP-jét, a Fidesz 2 és fél millió támogatót tudhat maga mögött, a szocialisták viszont csak másfél millióra számíthatnak, írja a Népszabadság.

Ha most vasárnap lennének a választások, az MSZP-re 19 százalék szavazna, a Fidesznek 31, az SZDSZ-nek 2, az MDF-nek pedig 3 százalék szavazna bizalmat. Áprilisban a Fidesznek még 19 százalékpontos előnye volt.

A Szonda Ipsos szerint az MSZP kezdi visszaszerezni hagyományos bázisának szimpátiáját, így az idősödő korosztályét, valamint a fővárosiakét. A biztos pártválasztók csoportjában, ami mindössze a népesség 38-40 százalékát jelenti, változatlanok az erőviszonyok, a Fidesz támogatottsága 60 százalék körüli, az MSZP-jé 30.

A Fidesznek áprilisban 35, az MSZP-nek 16 százalékos volt a támogatottsága, a számok azóta minden hónapban kissé változtak, a szocialistákat preferálók aránya júliusra 19 százalékos lett, miközben a Fidesz tábora 31 százalékos.

Meglepetésként hatott, hogy áprilisra a szocialisták elveszítették vezető pozíciójukat a fővárosban, a Fidesz akkor 30, az MSZP 20 százalékot ért el. A kormánypárti előny csak júliusra állt vissza, a felmérés szerint most 28-22 a százalékos arány.

A lakosság egyébként nem igazán érdeklődik a közélet iránt, az emberek mindössze 6 százaléka mondta magáról, hogy nagyon odafigyel mostanság a közélet történéseire, és további 11 százalék mondta azt, hogy valamennyire követi az eseményeket. A választási kedv júliusban alacsony, az emberek 46 százaléka menne el szavazni.