Tárki: csökkent a Fidesz támogatottsága

2006.11.22. 19:45
A Tárki november első két hetében végzett közvélemény-kutatása a csökkenés ellenére a Fideszt hozza ki a legtámogatottabbnak, visszaesett a választási hajlandóság is.

A Fidesz támogatói tábora kis mértékben csökkent az elmúlt hónapokban, derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Tárki november 2. és 18. között készített. A Fidesz támogatottsága a szeptemberi 33 százalékról novemberben 30 százalékra csökkent.

Az 1000 személy megkérdezésén alapuló kutatás eredményei szerint a felnőtt magyar lakosság körében azonban továbbra is nagy az ellenzéki párt előnye az MSZP 21 százalékos támogatottságával szemben. A biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka a Fideszre, míg 36 százaléka a szocialista pártra szavazna, mutat rá a Tárki.

A felmérés szerint a két nagy párton kívül csak az MDF éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, a pártválasztók hét százaléka erre a pártra tenné le voksát. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ négy százalékos táborral rendelkezik.

A közvélemény-kutatás arra is rávilágít, hogy az októberi 62 százalékról 55 százalékra esett vissza azok aránya, akik biztosan elmennének szavazni, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások. A pártpreferenciát vizsgáló kérdésre tízből négy megkérdezett nem tudta vagy megtagadta a választ.