Bumerágként üthet vissza az MSZP-re a vizitdíj visszavonása

2007.11.21. 14:56
Alaposan felkavarta a vizet a koalícióban, hogy egy szocialista képviselő visszavonatná a kormány reformintézkedéseinek emblematikus elemét, a vizitdíjat. Ez a lépés üzenet lehet az SZDSZ-nek, kifogná a szelet a Fidesz népszavazási kezdeményezésének vitorlájából, de bumerángként vissza is üthet: az ellenzék azt mondhatná, lám, a kormány belátta tévedését és meghátrált. Furcsa helyzet állt elő: a szocialista képviselő javaslatát a Fidesz megszavazná, Gyurcsány Ferenc viszont egyenesen Észtországból üzent, hogy elutasítja.

Szakmai javaslat, magánakció vagy körmönfont politikai fegyver Tóth Károly szocialista képviselő javaslata a vizitdíj és a kórházi napidíj visszavonására? Mi értelme lenne most visszavonni az egészségügyben fizetendő díjakat, amelyeket hosszú politikai csatározások árán vezettek be idén februárban.

Úgy tudjuk, Tóth már vagy két hete mondogatta, hogy a vizitdíj eltörlését célzó javaslatot akar a Tisztelt Ház elé terjeszteni, ám sem a kormányzat, sem saját frakciója nem vette túl komolyan. Végül különösebb frakcióbeli egyeztetés nélkül nyújtotta be az indítványt.

Tóth Károly azzal érvel, hogy ha valódi biztosítók jönnek létre, azok az egészségügyi miniszter ígérete szerint is megvalósítják a hatékony betegirányítást. Ezzel tehát szükségtelenné válna a vizitdíj és a kórházi napidíj mint "fontos szerepet betöltő szemléletformáló eszköz".

Fizetni kell később is

A vizitdíj és a kórházi napidíj szerepe ugyanis eredetileg az, hogy a betegben is tudatosítsa: az orvosi ellátás nem ingyen van, a vizsgálatok, a gyógyszerek, a kórházban fekvés után az államnak jelentős kiadásai vannak (a befizetett járulékokból). A vizitdíj és az ágydíj tehát az indokolatlan orvoshoz járást, kórházban fekvést, a rendelők terheltségének csökkentését célozza.

Tóth Károly érvelése a liberálisok szerint szakmai szemmel sem állja meg a helyét. Az európai országok kétharmadában eddig is volt vizitdíj, azokban az országokban is, ahol több-biztosítós rendszer működik.

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint a vizitdíj eredményei már láthatók, kevesebb lett a felesleges orvos-beteg találkozó, a háziorvosok átlagosan havi 180 ezer forint bevétele van. Egyes területeken a hálapénz is visszaszorult, a vizitdíj és a napidíj pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a társadalombiztosítás idén már nem veszteséges, állítja a tárca.

Németországban például meg is tiltják a biztosítóknak, hogy a vizitdíjat kifizessék a betegek helyett, így ugyanis elveszne annak értelme. A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint Magyarárszágon arra lenne lehetőség, hogy a pénztár bizonyos fontos kezelések, szűrővizsgálatok vizitdíját visszatéríti (de fontos elem, hogy azt előbb a beteg maga fizesse meg).

Politikai alapon nézve Tóth Károly javaslatának három megszólítottja is lehet. Szólhat a Fidesznek, szólhat az SZDSZ-nek és szólhat Tóth Károly és a szocialisták választóihoz. Vegyük sorra a szcenáriókat.

Üzenet a Fidesznek

Ha maga a kormány vonná vissza a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, értelmét veszti a jelenleg háromkérdéses fideszes népszavazás gondolata. Csak a tandíj kérdése marad, az viszont nem biztos, hogy tömegeket mozgatna meg.

Fideszes képviselők ugyanakkor kérdésünkre azt mondták, mindegy hogyan, de a céljukat elérik, s ezzel azt lehet mondani: lám, lám a kormány meghátrált és belátta tévedését.

„Ha Tóth Károly javaslata eljut a szavazásig, a Fidesz támogatni fogja azt”, mondta az Indexnek Horváth Zsolt, az egészségügyi bizottság fideszes tagja. „Kezdettől elleneztük a vizitdíjat, ezért népszavazással vagy anélkül, minden törvényes eszközzel támogatjuk annak visszavonását”, mondta a képviselő.

A vizitdíj nemcsak hogy fölösleges adminisztrációt okoz és a hálapénz ellen sem jó, de a meghirdetett célja is téves, mondta Horváth Zsolt. Az első orvoshoz fordulást ugyanis nem lehet pénzzel korlátozni. Honnan tudná ugyanis a beteg, hogy egy könnyen kezelhető problémáról vagy egy súlyos betegség jeléről van szó. Egy időben fel nem ismert és nem kezelt betegség később súlyos egészségromlást, a biztosítónak pedig magas költségeket jelent, érvelt a képviselő. A párt szerint ezért a háziorvosokra kell bízni, kit küldenek az ellátórendszer magasabb szintjére.

Tóth Károly szerint nem szabad az életet a Fideszhez mérni. "Én ellenzem a Fidesz népszavazási kezdeményezését, hisz a parlament kompetenciájába tartozó ügyeket visz a köz elé. Az más kérdés, hogy az élet egyszerűen meghaladta a vizitdíjat, és a kórházi napidíjat" – mondta a szocialista politikus. Javaslata egyébként szerinte pont reformelkötelezettségét mutatja, hisz azt jelzi: bízik a pénztárak sikeres működésében.

Üzenet az SZDSZ-nek

Az SZDSZ-szel az utóbbi hetekben éles vitákba bonyolódó szocialisták ezzel a javaslattal is azt tudják megmutatni, hogy a liberálisok maguknak tulajdonított egészségügyi reformja a nagy testvér, a szocialisták belegyezésén vagy nemtetszésén múlik. Egy 1 százalékos párt tehát ne ugráljon.

Üzenet a választóknak

Főként Tóth Károly választóinak. A képviselő lépését lehet egyfelől populista fogásnak minősíteni, egy fontos különbség azonban van az SZDSZ és az MSZP között. Az SZDSZ inkább listás párt, így sikerei országos, globális intézkedésekből táplálkoznak. Az MSZP viszont az egyéni kerületekben elért eredményeire is figyel, így a képviselők nehéz helyzetbe kerülnek választóik előtt a népszerűtlen intézkedések miatt.

Információink szerint az SZDSZ köreiben úgy látják, Tóth Károly lépése inkább a szocialista párt teljes zavarodottságát mutatja. „Csak egy irányítatlanná vált, szétesett pártban kaphatnak teret ilyen önjáró kezdeményezések”, mondta egyik nyilatkozónk. „Tóth Károly javaslata súlyos politikai hiba is, amely a kormány alkalmatlanságát is bizonyítaná. Olyan ez, mintha egy hadsereg vezérkara februárban azt mondaná, hogy teljes fegyverzetben északi irányba támad, de amikor novemberben meglátja az ellenséget, megijed, és kiadja a parancsot a visszavonulásra”, fogalmazott informátorunk.

Üzenet Tóth Károlynak

A szocialisták körében sem tartják jó ötletnek Tóth Károly húzását. A vizitdíj bevezetésének ódiuma ugyanis egy az egyben a szocialisták fejére szállt vissza, s így a nagyobbik kormánypárt népszerűségét amortizálta. A köztudatban ez a tarifa nem a hatékony egészségüggyel kampányoló SZDSZ egyik eredménye, hanem Gyurcsány és az MSZP egyik újabb sápja.

Mivel pedig ezt a szocialisták már úgyis megszívták, azaz a tarifák eltörlése gyakorlatilag nem hoz kimutatható népszerűség-növekedést, sokan oktalanságnak tartják, hogy a vizitdíjból és a kórházi napidíjból befolyó 13 milliárd forinttól megfosszák a költségvetést, miközben a Fidesz elégedetten hátradőlhet, hogy a kormány meghátrált.

Azt Tóth sem vitatja, hogy az egészségügyi intézményeknek égető szüksége van a fent említett 13 milliárd forintra, de ezt az összeget szerinte az új pénztáraknak kell kigazdálkodnia. "Ez az 1500 milliárd forintos egészségügyi kassza kevesebb mint egy százaléka, ennyi hatékonyságjavulás pedig mindenképpen elvárható az új szisztémától" – érvel Tóth. A képviselő nem partizánakcióban szeretné keresztülverni javaslatát, ahhoz mindenképpen meg kívánja nyerni képviselőcsoportja támogatását.

A jelek szerint erre kevés esélye van. Tóth Károly javaslatával a baltikumi hivatalos látogatáson tartózkodó kormányfő és MSZP-elnök sem ért egyet. "Azt gondolom, hogy erre a díjra szüksége van a magyar egészségügynek, a magyar háziorvosoknak, ez fejlesztéseknek a forrása" – mondta Gyurcsány Ferenc Tallinnban.

Hasonlóképpen nyilatkozott az Indexnek Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke is. „Egy képviselőnek természetesen joga van ahhoz, hogy a frakcióval nem egyeztetett indítványt nyújtson be, de én személy szerint nem támogatom a javaslatát a vizitdíj eltörlésére” – fogalmazott Kökény Mihály.