Ügynökbizottsági tagságért Ungváry felfüggesztette az NBH elleni pereit

2007.07.23. 15:25
Felkérte az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság tagjait a miniszterelnök. Az ügynökbizottságot Kenedi János tudományos kutató vezeti.

Kenedi Jánost már a múlt héten felkérte a miniszterelnök a testület vezetésére, hétfőn a további tagokat kért fel, jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő. A tagok: Varga László történész, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián történész, az 56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente történész, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán történész, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária történész, a Történeti Levéltár tudományos kutatója, Reisz T. Csaba történész, az Országos Levéltár általános főigazgató-helyettese.

A bizottság tagjai "C" típusú átvilágításon esnek át. A bizottságnak szeptember végéig kell elkészítenie jelentését, azután dönti el, hogy mennyi idő kell még munkája befejezéséhez. Daróczi Dávid elmondta, a tagok havonta 368 ezer forintot és 25 ezer forint költségtérítést kapnak.

Egymást ellenőrzik

A kormányszóvivő szerint nem volt vita volt a koalíciós pártok között a bizottság tagjairól. Arról volt egyeztetés, hogy Ungváry Krisztián és a Nemzetbiztonsági Hivatal között perek vannak folyamatban és "furcsán nézett volna ki", ha a perben állók egyike vizsgálja a másikat, mondta.

Felhívta a figyelmet arra, a helyzet megoldása érdekében a felek ezeket az eljárásokat átmenetileg felfüggesztették. A független szakértői bizottság feladata, hogy listát készítsen azokról iratokról, amelyek a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok tevékenységéhez kapcsolódnak, és amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A bizottság feladata az is, hogy javaslatot tegyen arra, miképp javíthatók az állambiztonsági iratok kutathatóságának, illetve az adatokhoz való hozzáférés és az adatok nyilvánosságra hozatalának feltételei.