Leégett egy madridi toronyház

2005.02.13. 14:02
A 32 emeletes Windsor Ház szombat este gyulladt ki egyelőre ismeretlen okokból. Az épület egy része összedőlt, a tűzoltók nem tudták a tüzet eloltani. A tűzvészben senki nem sérült meg, néhányan füstmérgezést szenvedtek.

Felgyulladt egy 32 szintes irodaépület Madrid központjában szombaton késő este, a lángokban az eddigi értesülések szerint senki nem sérült meg, három tűzoltó szenvedett könnyebb füstmérgezést.


Tekintse meg képeinket!

Tizenkilenc órán át küzdöttek a lángokkal

Az 1973-ban épült Windsor Ház egy részlege vasárnap hajnalra összedőlt. Vasárnap estére teljesen eloltották a madridi Windsor Házban a hajnali órákban keletkezett perzselő tüzet - közölte a spanyol főváros főpolgármesteri hivatala. A tűzoltók 19 órán küzdöttek a lángokkal. A szakemberek szerint azonban nagy a veszélye annak, hogy 106 méter magas, 31 emeletes épület maradványai összeroskadnak.

A Windsor Házat 1973-ban építették. A madridi belváros látképének egyik meghatározó épülete volt. Most elüszkösödött váza látható. A forróságtól meggörbült acélgerendái lehangoló látványt nyújtanak, a napszakok változásának hatására különböző színhatásokat mutató üvegfalai összezúzódva a környező utcákon hevernek. A közlekedés lassacskán már megindult a környéken, de a biztonsági erők még mindig a helyszínen tartózkodnak, és a kiégett épület köré vont kordont sem oldották fel. A főpolgármesteri hivatal szerint Madrid történelmének legsúlyosabb tűzvészét élte át, de szerencsére személyi sérülés nem történt, mert hét vége lévén senki sem tartózkodott az irodaépületben.

Megszakították adásukat

A Reuters hírügynökség úgy tudja, a tűzoltók egy idő után nem is próbálták megfékezni az épületben a tüzet, inkább a környező házakra koncentráltak, nehogy továbbterjednek a lángok.

A rendőrség lezárta a környéket, és a térségben lakókat ideiglenesen kitelepítették otthonukból, a spanyol televíziók megszakították adásukat, hogy élőben jelentkezzenek a helyszínről.

"Minden, amit biztosan mondhatok, az az, hogy a tűz a 21. vagy a 22. emeleten ütött ki, a két szint szerencsére üres volt. Úgy tűnik, a tüzet rövidzárlat okozhatta, de nem bocsátkoznék további találgatásokba" - nyilatkozta Alberto Ruiz Gallardon madridi polgármester.

A polgármester elmondta, a tüzet lehetetlen volt az épületben megállítani, ezért félő, hogy nem tartja meg a lángoló emeleteket a betontalapzat. Az épület felsőbb részeiből, 110 méterről hullottak alá a lángoló törmelékek, jelentette a Reuters.

Az épületben főleg irodák vannak, köztük egy amerikai tanácsadó cégé és közvetlen közelében áll az El Corte Inglés áruházlánc központja, valamint több nagy bank is.