Pusztító vihar országszerte

2004.06.10. 11:47
Tetőket szakított le, fákat csavart ki a szél az országon végigvonuló vihar, Miskolcon tojásnyi jégdarabok potyogtak az égből, Budapesten egy ember meghalt. A fővárosban a IX. kerületben egy tetőt szakított le a szél. Több nagy fővárosi közlekedési csomópontban sárgán villognak a jelzőlámpák, torlódások alakultak ki, az úton lévők komoly késésekre számíthatnak. Teljes szélességben lezártak több főútat.
Hatalmas vihar pusztított a fővárosban és az ország északi részén, a szél tetőket sodort el, vezetékeket szaggatott le, fákat csavart ki.

Tekintse meg képeinket!Fotó: Pallagi Roland
Budapesten, a XXIII. kerületben egy ember meghalt, miután ráesett egy konténer - tájékoztatta az Indexet a BRFK sajtóügyeletese. Az X-Press értesülései szerint a negyven tonnás konténert a XXIII. kerületi Ócsai úton borította fel a szél, ami így ráborult egy ott dolgozó munkásra. A szerencsétlenül járt 29 éves fiatalember a helyszínen belehalt sérüléseibe, kollégájának még sikerült időben elugrania.

Megsemmisült a T-Mobile nagy értékű léghajója

Megsemmisítette a T-Mobile nagy értékű léghajóját az orkánerejű szél a budaörsi repülőtéren - jelenti a HavariaPress. A léghajó ballonja szétszakadt, a hélium pedig elszökött belőle, így a kár az első becslések szerint mintegy 250 millió forintra rúg. A szerda esti, nagy erejű szélvihar ugyanakkor egy húsz tonnás, Li 2-es típusú repülőgépet kétszáz méterrel arrébb tolt a repülőtéren, egy Smelak típusú mezőgazdasági repülőgépet, valamint egy Kamov helikoptert pedig felborított. A Smelak még jelenleg is a hátán fekszik, mivel ezidáig nem sikerült a talpára állítani. A hírügynökség értesülései szerint a repülőtéren mindössze néhány óra alatt akkora kár keletkezett, mint az elmúlt húsz év alatt során összesen.

Több tízmilliós a kár

A fővárosban hat esetben riasztották a mentőket, a lezuhanó tetőcserepek és kidőlő fák okoztak minden esetben könnyebb sérüleseket - mondta el Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTV késő esti híradójában. A városban három karambol történt a vihar idején.

Egész éjjel dolgoztak a tűzoltók Pest megyében, hogy a vihar nyomán keletkezett károkat elhárítsák, az előzetes becslések szerint a kár értéke több tízmillió forintra tehető - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletes tisztje reggel az MTI-vel. Összességében 76 településen riasztották este a tűzoltókat. Megközelítőleg 200 esetben kellett kivonulniuk, zömében épületekre, utakra, vasúti sínekre dőlt fák, villanyoszlopok miatt.

Másnap
Klikk a képre!
Legtöbb ilyen riasztás Érd, Szigetszentmiklós és Dabas környékén fordult elő. Dabason villanyoszlopok is kidőltek, emiatt 2-3 órára áramszünet keletkezett, ám az ellátást az elektromos műveknek sikerült a tűzoltók segítségével helyreállítani.

Több településen - köztük Vácon és Szentendrén - már éjjel két órára végeztek a tűzoltók az utakra dőlt fák eltávolításával, máshol viszont még hajnalban is tartott a munka. Dunavarsányban például egy vasúti átjáróra dőlt a vihar következtében egy faóriás, emiatt a közlekedésben is fennakadás volt, de időközben ezt is elhárították.

Budaörsön egy kávézó épületére dőlt rá a fa. Ezt azonban csak darus kocsival lehet eltávolítani, s mivel a megyei tűzoltóságnak nincs ilyen járműve, a munkaeszközt a fővárostól kell kölcsönkérni.

Fennakadások a fővárosi utakon
Több nagy fővárosi közlekedési csomópontban, például a Nyugati téren, a Hungária körúton, a Váci út több szakaszán még a reggeli órákban is sárgán villognak a jelzőlámpák, torlódások alakultak ki, az úton lévők komoly késésekre számíthatnak. Az autópályákon nincs fennakadás.

Összesen 176 köbméter kidőlt fát, gallyat és hordalékot szállítottak el a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. járművei szerda éjszaka az esti heves vihar után - közölte az MTI-vel hajnalban Szegedi Péter szóvivő. Összesen 25 géppel - seprő- és szállítójárművekkel - dolgoztak a károk elhárításán, és részt vett a munkákban 50 főnyi kézi munkaerő is. A legnagyobb mennyiségű - 66 köbméter - fa a XI. kerületben (mindenekelőtt az Alabástrom és a Ringló utcában, valamint a Hunyadi Mátyás úton) gyűlt össze.

A BKV diszpécsere szerint reggelre helyreállították a menetrendszerinti közlekedést, csak két busz kényszerül kisebb kerülőre kidőlt fák miatt. Egyedül az Orczy úton van fennakadás, ahol egy csatorna beszakadása miatt nem tud közlekedni a 24-es villamos, ez az eset azonban nem a szerda esti vihar számlájára írható.

A Budapesti Elektromos Művek szóvivője szerint nagy kiterjedésű áramkimaradás nem volt, azonban még a reggeli órákban is nagyon sok kisebb kiterjedésű, lokális hibán kell dolgozniuk, melyek főként újpesti utcákat, lakóparkokat érintenek.

Sok helyen épületek is megrongálódtak, mint Dunaharasztiban, Vecsésen, máshol parkoló autókra dőltek a fák, illetve okoztak kárt a leszakadt ágak.

Egész éjjel összesen 110 tűzoltó volt munkában, 25 szerkocsi közreműködésével. A legtöbb településen önkéntes tűzoltók is segítették tevékenységüket.

Nincs elég tűzoltóautó

Molnár Péter a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az X-Press kérdésére elmondta: a tűzoltók este háromnegyed nyolctól kezdve csak éjfélig mintegy 300 bejelentést kaptak Budapest minden részéről. Az összes fecskendővel mintegy 180-200 tűzoltó dolgozott egyfolytában a viharkárok felszámolásában, a munkálatokban részt vettek a speciális járművek is; a műszaki mentők, darus kocsik, emelőkosaras járművek.

Legtöbb esetben a kidőlt fák, leszakadt tetőelemek okozták gondot, de több villamosvezeték is megrongálódott. A budai hegyvidék és Pest megye egyes területein megszűnt az áramszolgáltatás, számos kerületben áramkimaradások voltak.

Dél-Budán, a 70-es főúton helyszíni beszámolók szerint a szél 50 méterenként fákat és hirdetőtáblákat döntött az útra. A IX. kerületben a Tompa utcánál, egy másik tetőt, majd parkoló autókat tört össze egy házról leszakadt tetődarab.

Autójába szorult

Fennakadások a forgalomban
Áram nélkül maradt trolibusz
fotó: Index
A Hűvösvölgyi úton a Budakeszi út magasságában este nyolc órakor körülbelül száz méter hosszan leszakította a szél az 56-os villamos felsővezetékét, reggeltre a BKV szakemberei kijavították a hibát. A XII. kerületben a Királyhágó úton több autót tört össze egy kidőlt fa. A VII. kerületben a Damjanich utca és a Bajza utca kereszteződésében az úttest fölé függesztett közlekedési lámpa szakadt le.

A II. kerületben a Nyúl utcában egy autóst kellett kiszabadítani járművéből, miután rázuhant a fa. A sofőr sértetlenül megúszta a balesetet. Észak-Budán és Észak-Pesten több helyen áramszünetet okozott a vihar által megrongált vezetékrendszer.

Visszatérítik a MÁV-nál az IC-pótjegyek árát

A MÁV készenléti műszaki dolgozói egész éjszaka dolgoztak a szélvihar okozta károk helyreállításán, így végül minden menetrend szerinti járat közlekedhet. A leszakadt felső-vezetékrendszert a reggeli órákra kijavították, a Tűzoltóság segítségével eltávolították a kidőlt fákat.

Kelenföldnél, a Déli pályaudvarnál és Dunaharasztinál ma is folytatódik a helyreállítás, így ezeken a területeken még tizenöt-húsz perces késéssel kell számolni. A vasúttársaság közleményben tudatja: kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a pótjegy árát azoknak az utasoknak, akik szerda este InterCity-vel utaztak, s késve érték el úticéljukat.

Húsz óra áramszünet Únyban

Csütörtök fél négykor kapcsolták vissza az áramot a vihar sújtotta Komárom-Esztergom megyei Úny nevű településen. A mintegy húsz órás áramszünet azért tette különösen próbára a lakosok türelmét, mert télen két napon át maradtak áram nélkül, ami a villanybojlerrel és -fűtéssel rendelkezőknek nagy gondot okozott. A lakosság és a polgármesteri hivatal szerdán és csütörtökön bejelentésekkel bombázták az ÉDÁSZ Rt-t, az áramszolgáltató azonban a katasztrófahelyzet miatt csak a délutáni órákban jutott el a hatszázötvenhárom lakosú településre.

A környéken egyébként több településen is elment az áram, közülük Únyban állt vissza legkésőbb a rend, tudtuk meg Cseke Istvánné pénzügyi előadótól, a polgármesteri hivatal munkatársától. "Veszélyes volt a helyzet, hiszen az egyik magasfeszültségű vezeték leszakadt és lelógott az utcára, ahol a gyerekek szoktak játszani" - mondta a pénzügyi előadó.

Kigyulladt lakóház Fóton

Fóton villámcsapás következtében kigyulladt egy lakóház. Dunavarsány környékén egy horgászt fordított a csónakjából a szél a Dunába. A vízbe esett férfit egyelőre motorcsónakkal és a partról is keresik a tűzoltók.

A vihar Fejér megye irányába vonult tovább. Kidőlt fákról érkeztek jelentések az 1-es főútról Bicske és Herceghalom környékéről, de a 81-es főútról is.

Károk országszerte
Autóra dőlt fa a XIII. kerületben
fotó: Index
Jégeső pusztított Miskolcon

Többmilliós kárt okozott az a jégeső, ami szerdán délután zúdult le Miskolc több városrészére. A borsodi megyeszékhelyre szerdán kora este szakadt rá a méretes jégdarabokból álló égi áldás. A diónyi, sőt sok esetben annál is nagyobb jégdarabok mintegy negyedórán keresztül záporoztak a városra.

A jég számos autóban okozott kárt, de nem kizárt, hogy közüzemi berendezések is károsodtak. A károk pontos mértékét egyelőre még felbecsülni sem sikerült, annak nagyságát jelenleg is vizsgálják.

Kecskeméten járt

Vihar söpört át Kecskeméten és környékén Alig egy óra leforgása alatt 11 riasztást kaptak a kecskeméti tűzoltók a város területén szerdán este a városon átvonuló vihar miatt. A kidőlő fák három nagy értékű autót is megrongáltak - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Kecskeméti Tűzoltóság ügyelete. A kidőlő fák 3 - egyenként 4-5 millió forint értékű - autót is megrongáltak, emellett villamos vezetékekre és telefonpóznákra szakadtak. Hosszabb-rövidebb ideig áramkimaradást is okoztak egyes városrészekben. Lakóház-rongálódásról vagy személyi sérülésről nem érkezett jelentés a kecskeméti tűzoltók ügyeletére.

Vészhelyzet Csepelen
A tegnapi vihar kidöntötte a főváros egyik legnagyobb fáját, a hetven éves jegenye magával sodort szinte mindent Csepelen a Matróz utcában, így három villanyoszlopot is kidöntött a katonai térképeken is szereplő fa. Az Index úgy értesült egy ott lakó idős házaspár lányától, hogy a kidőlt fa miatt mozdulni sem lehet, az elektromos művek a többszöri megkeresés ellenére sem szállt még ki a helyszínre, a környéken lakók pedig tartanak a földön heverő elektromos kábelektől. "A rendõrség a bejelentésünkre csak annyit mondott, ne menjünk a környékére, de könyörgöm, ott lakunk, a kertünkben lógnak a vezetékek, a házat sem tudjuk elhagyni." A környéken lakók kérik az illetékeseket, hogy minél előbb segítsenek megszüntetni az áldatlan állapotokat.