Kecskék és juhok ezreivel végzett a tűz Görögországban

2007.08.29. 10:15
63 ember, 60 ezer kecske és juh, 4,5 milió olajfa a görögországi tüzek halálos áldozatainak mérlege a becslések szerint. A tűz hevessége szerdára csökkent, de még mindig 30 helyen pusztít. A magyar tűzoltók végigoltották a kedd éjszakát.

Tovább pusztítottak az erdőtüzek hatodik napja, szerdán a görögországi Peloponnészosz-félszigeten és Évia szigetén, de csökkent a számuk és hevességük az előző napokhoz képest.

A tüzek 63 emberéletet követeltek

Szerdán még kb. harminc tűz pusztított az országban, amelyek közül hetet sikerült lokalizálni. Múlt péntek óta hatvanhárman haltak meg a lángokban.

Több mint 800 görög tűzoltó és ugyanannyi katona, valamint több külföldi ország - köztük Magyarország - tűzoltói, repülőgépei és helikopterei vesznek részt az oltásban.

Éjszaka is oltottak a magyarok

A budapesti tűzoltók Évia szigetén szerda hajnali 2 óráig küzdöttek a lángokkal, majd ötórás pihenés után folytatták a munkát. A budapesti tűzoltók Szeta település védelmét látják el.

Szerda reggel a település melletti hegyoldalban, új helyen egy körülbelül 3 kilométeres sávban csaptak fel a lángok. A helyszínt a csapatnak gyalog lehet csak megközelítenie a szükséges felszerelésekkel együtt.

A magyar kontingens munkáját nehezíti, hogy a magukkal vitt felszerelések nem minden esetben kompatibilisek a görög tűzoltóság által használt eszközökkel, így a vízutánpótlás biztosításához szükséges volt egyes felszerelések átalakíttatása.

Tűzvész képekben

A 18 budapesti tűzoltó egy mentőorvossal hétfőn reggel indult el Görögországba, hogy segítsenek az országban pusztító tűzvész megfékezésében.

60 ezer juh és kecske veszett oda

A tüzek hevességének mérséklődésében szerepe volt annak is, hogy az elmúlt két napban csökkent a hőmérséklet és a szél erőssége.

A becslések szerint az erdőtüzek okozta kár elérheti az öt milliárd eurót (1292 milliárd forintot) is. A lángok martaléka lett többek között 4,5 millió olajfa, valamint 60 ezer juh és kecske. A kormány eddig nem hozott nyilvánosságra hivatalos adatokat.