Itthon is 21 évre emelnék az alkoholvásárlás korhatárát

2008.06.07. 16:05
Intézkedéseket javasol az egészségügyi világszervezet és az Országgyűlés szakbizottsága az alkoholhoz fogyasztás csökkentésére. A cél az elrettentés és a hozzáférés korlátozása.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) javaslatára hamarosan figyelmeztető feliratok kerülhetnek az italosüvegekre, ahogy az a dohánytermékek esetén is gyakorlat, olvasható a szombati Népszabadságban.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága ezen túlmenően további intézkedéseket javasol, így az alkoholtartalmú italok értékesítési helyeinek számának csökkentését (e tevékenység külön engedélyhez kötésével), 21 éves kor alatt nem lehetne alkoholt venni, szórakozóhelyeken nem szolgálhatnának fel tömény szeszt, és az alkohol jövedéki adója is nőhet.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság elnöke a Népszabadságban elmondta, hogy a kulturált szeszfogyasztás ellen nem akarnak fellépni, de a mértéktelen fogyasztást, a pancsolt italok árusítását korlátoznák.

A napokban Debrecenben rendeltek el éjszakai alkoholárusítási tilalmat, de korábban Budapest öt kerületében is korlátozták már az alkoholforgalmazást.

A tendenciák a korlátozás irányában mutatnak külföldön is, Szlovákiában 18 éves kor alatt sem nyilvános helyen, sem otthon nem lesz szabad alkoholtartalmú italt inni: a szabály megszegőit az önkormányzat megbírságolhatja.