Katolikusok! Szólítsátok mától Allahnak Istent!

2007.08.16. 13:12
A holland vallási közösségeket akarja egymáshoz közelebb hozni a püspök. Egy kritikusa szerint ha Istent Allahnak kell hívni, akkor miért nem vezetik be a ramadán t is.

Tiny Muskens, Breda püspöke új viselkedésmintát kíván elterjeszteni holland hívei körében, számol be a WorldNetDaily. Ahogy Indonéziában és a Közel-Keleten is tapasztalta, a keresztények ott Allah néven szólítják meg az egyetlen és oszthatatlan Istent. Persze azért ő is beismerte, hogy száz év is eltelhet, mire bármi előrelépés történik az ügyben.

A holland Telegraaf felmérése azonban kimutatta, hogy a négyezer megkérdezett 91%-a ellenezné a bredai misszionárius tervét - számol be az AP hírügynökség. Emellett a püspök nem kevés gúnyos hangnemű levelet is kapott tervének közlése óta. Íme az egyik: "Rendben. Hívjuk Istent Allahnak. Ezután hívjuk a templomot mecsetnek és imádkozzunk naponta ötször. A ramadán is tök jól hangzik."

Gerrit de Fijter, a hollandiai protestánsok feje támogatja az egyházak közti közeledést, de az Allah-tervet a nyugati szemlélettel összeegyeztethetetlennek tartja. A helyi muszlimok pedig azt reagálták, hogy ők semmi ilyesmit nem kértek a keresztényektől.

A holland többségi társadalom és a lassan millióssá váló muszlim közösség között a közelmúltban igen sok volt a súrlódás. Gondoljunk csak Theo van Gogh rendező meggyilkolására, vagy arra, hogy egy muszlim vezető Oszama bin Ladent Mohamed prófétához hasonlította.