Másodszor is ellopták Antall fejét

2007.11.03. 08:25
Ismét eltûnt Antall József néhai miniszterelnök fejszobra a budapesti XV. kerületi Pestújhelyi térrõl. A tolvajoknak három napjuk volt a bronzszobor megszerzésére.

A Budapesti Rendõr-fõkapitányság kommunikációs osztályának az internetes közleménye szerint a bronzból készült életnagyságú fejszobrot október 26. és november 2-án 22 óra 50 perc közötti idõben tulajdonították el. A BRFK XV. kerületi Rendőrkapitánysága lopás miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

Kirchmayer Károly alkotását 2003 decemberében állíttatta a kerület, mert Antall József Pestújhelyen született, itt is járt iskolába. A szobor akár több napja is eltûnhetett, az üres talapzatot csak szombaton fedezték fel.

A szobrot májusban egyszer már ellopták. Akkor a kerületi polgármester, Hajdu László sajnálkozott a vandál fémgyûjtõk akciója miatt. A műalkotás eltűnését akkor is egy szombati napon vette észre a szomszédos templom plébánosa. Az elkövetõk feltehetőleg egy nagykalapáccsal ütötték le a bronzfejet a talapzatról. Májusban azonban egy héttel az eltűnése után a megrongált szobor előkerült egy XXI. kerületi ház udvaráról.

A szobrot azonban nem csak a tolvajok fenyegetik. 2006-ban is újra kellett állítani. Tavaly nyáron vihar döntött egy fát az Antall-szoborra, és összezúzta a műkőből készült talpazatot.