A megváltás ígéretével zaklatta híveit

2007.11.20. 15:21
Earl Paulk templomának a 90-es években tízezer híve volt, most alig ezerötszáz. Azok után, ami mostanában zajlik a nyolcvanéves lelkipásztor körül, csoda, hogy ennyien maradtak. Az idős lelkész a megváltás ígéretével abuzálta hölgyhíveit, és az is kiderült róla, hogy 35 éve felcsinálta fivére feleségét. A fiú, Don Earl most tudta meg, hogy a nagybátyja az apja.

Mély válságba jutott az Egyesült Államok egykor legsikeresebb egytemplomos szabadegyháza. Az atlantai gyülekezet alapítójáról kiderült, hogy hosszú évekig a megváltás ígéretével kényszerítette szexre hölgyhíveit. De ami ennél is kínosabb, kiderült, hogy 34 évig hazudott saját fiának, írja az AP.

Earl Polk, az atlantai Szentlélek Székesegyház alapító lelkipásztora ugyanis szimplán letagadta gyermekét, akit öccse, Don Paulk nevelt fel. Persze lehet, hogy Don ugyanúgy semmit sem tudott az egészről, ahogy a most a templom vezető lelkészeként szolgáló fiú, Don Earl. Hiszen anyja Don neje, azaz az idősebb Earl saját fivére feleségét ejtette teherbe 35 éve.

Ez még csak felettébb kellemetlen lenne, de minderre egy bírósági per keretében derült fény. Earl Paulkot egy volt híve perelte be, mert a most nyolcvanéves pap éve szexuálisan zaklatta. Earl Paulk pedig az eljárás során eskű alatt vallotta, hogy mással sosem lépett félre. Az apasági teszt ennek ellent mondott, azaz az idős lelkészt most már hamis tanúzással gyanúsítják, jelentette az AP.

A hír egyébként Don Earlt is meglepte, az apasági teszt eredményéig sejtése sem volt róla, hogy a nagybácsikája tulajdonképpen az apja. Ehhez képest egész visszafogottan kezelte az ügyet. Szerinte a botrány még jól is jött, hiszen a kisegyház amúgy is letért a helyes útról, a botrány pedig ismét Istenre terelheti a hívők figyelmét, nyilatkozta az AP-nek.

Már akik megmaradtak. Az AP beszámolója szerint az egykor úttörő - a déli államokban szokatlan módon már a hatvanas években feketék is tagjai lehettek a felekezetnek, a kilencvenes évektől a melegek is csatlakozhattak a templomhoz - egyház a múlt század utolsó éveiben volt a topon.

A szertartásokat tízezren támogatták, a hívek tizedet fizettek, ebből pedig futotta egyetemre, nemzetközi tévécsatornára is. Mostanra, a botrányok miatt - a folyó per alatt még vagy tucatnyi nő jelezte, hogy vagy Earl, vagy Don Paulk zaklatta, rendszerint a megváltás ígéretével - a felekezet létszáma főre csökkent. Az egyetemre és a tévécsatornára már nincs pénz. A megmaradt lelkészek önkéntesként dolgoznak.

De dolgozik az idős Earl is. Igaz, most már csak heti tíz percet kap arra, hogy a vasárnap hajnali misén bibliamagyarázatokat tartson.