Megszűnt a klórgáz szivárgása Bátán

2008.06.16. 19:48
Hétfőn reggel nagy mennyiségű klórgáz szivárgott Báta levegőjébe, 210 embert ki kellett költöztetni, egy óvodát is kiürítettek. Csak este 6 óra körül tudták a szivárgást megállítani. Senki nem sérült meg.

Hétfőn este hat óra körül megszűnt a klórgáz szivárgása a Tolna megyei Bátán, a meghibásodott palackot Budapestre szállították, tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem ügyeletese.

A bejelentés 8 óra 49 perckor érkezett Bátáról, a Sík utca és a Vágóhíd utca sarkán lévő vízműtelepről, miszerint egy 130 kilogramm klórgázt tartalmazó palack szelepe megsérült és a gáz folyamatosan szivárog, mondta Szilasi Lajos alezredes.

A helyszínre a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzeti felderítő csoportja, a bátaszéki és a mohácsi tűzoltók vonultak ki. A lakosságot a vízműtelep 100 méteres körzetében, szélirányban 200 méteres távolságban kitelepítették. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés, tette hozzá az alezredes.

A levegőben lévő klórgázt szórt vízsugárral kicsapatják, majd az oldatot semlegesítő anyaggal kezelik, mondta.

Szilasi Lajos kitért arra, hogy a helyszínen tartózkodó szakemberek folyamatosan mérik a klórgáz koncentrációját, a szélirányt és a terjedést. A palacktól 20 méter távolságban az egészségügyi határérték feletti koncentrációt mértek, 50 méternél ennél jóval alacsonyabb értéket. Nagyobb távolságban már annyira oldott állapotban van a klórgáz, hogy nincs káros hatása.

Szilasi Lajos közölte, a kimenekített 210 embert a művelődési házban helyezték el, ellátásuk megoldott. A palack eltávolítása után, a megfelelő mérési eredmények ismeretében a lakók visszatérhetnek lakásukba.

A katasztrófavédelem megyei ügyeletének tájékoztatása szerint este hat óra körül megszűnt a szivárgás, megérkezett Budapestről az a tartályos autó, amellyel egy akváriumszerű szerkezet segítségével el tudták szállítani a meghibásodott palackot.