Mérgező gáz jutott a levegőbe Bátán

2008.06.16. 11:34
Mérgező klórgáz szivárgása miatt kitelepítik Báta lakóinak egy részét. Egy palack sérült meg, onnan szivárog a gáz.

Klórgáz szivárgott a levegőbe a Tolna megyei Bátán hétfőn, a veszélyeztetett embereket kitelepítették, ki kellett üríteni egy óvodát is, tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem.

A bejelentés 8 óra 49 perckor érkezett Bátáról a Sík utca és a Vágóhíd utca sarkán lévő vízműtelepről, miszerint egy 130 kilogramm klórgázt tartalmazó palack szelepe megsérült és a gáz folyamatosan szivárog, mondta Szilasi Lajos alezredes.

A helyszínre a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzeti felderítő csoportja, a bátaszéki és a mohácsi tűzoltók vonultak ki. A levegőben lévő klórgázt szórt vízsugárral kicsapatják, majd az oldatot semlegesítő anyaggal kezelik. A lakosságot a vízműtelep 100 méteres körzetében, szélirányban 200 méteres távolságban kitelepítették.

A szakemberek folyamatosan mérik a klórgáz-koncentrációt, a szélirányt és a terjedést. A palacktól 20 méter távolságban az egészségügyi határérték feletti klórgáz-koncentrációt mértek, 50 méternél ennél már jóval alacsonyabb értéket. Nagyobb távolságban pedig már annyira oldott állapotban van a klórgáz, hogy nincs káros hatása. A palackot még nem tudták elzárni, abból továbbra is szivárog a klórgáz.

Arra a kérdésre, hogy hány embert kellett kimenekíteni az alezredes pontos választ nem tudott adni, azt azonban elmondta, hogy egy óvoda is a veszélyeztetett területen van, ezért kiürítették. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

A Független Hírügynökség szerint összesen 210 embert kellett kiköltöztetni a környező házakból, illetve a közeli óvodából. A szakemberek folyamatosan mérik a szivárgó klórgáz sűrűségét, és valószínűleg hamarosan visszatérhetnek a lakók. Eddig senki nem sérült meg és senki nem lett rosszul, azonban a mentősök a helyszínen vannak, és felkérték a lakókat, hogy ha bárki rosszul érzi magát vagy szédül, azonnal forduljon hozzájuk, vagy menjen el az orvoshoz.

A klórgáz

A klórgáz szúrós szagú, a nyálkahártyát (orr, száj, kötőhártya, légutak) erősen izgató gáz. Az irritáló hatás oka, hogy a nyálkahártyák nedves felszínén maró hatású sósavat képez, ezért a tüdőbe kerülve tüdővizenyőt okozhat. Korábban gyakran előforduló klórgáz-mérgezés típus volt, hogy sósavat különböző tisztítószerekkel kevertek, vagy egymás után használtak, és ilyenkor klórgáz szabadult fel. A tünetek a belélegzett klórgáz koncentrációjától függnek. Forrás: Házipatika